PARTYINFO

 

HOUSESKELET 2

Datum konání:
08.04.2006 - sobota
Místo konání:
Benešov - Bang! Bang
DJs:
Clara Bailar (partysan.net), Deen Ouvn (deenouvn.com), Da Moon (djdamoon.com), M-Sonic (Bang!Bang)
Live:
Matthieu (FRA) (Djumbe and Darbuka)
Info:
http://www.technoskelet.wz.cz
blaster@techno.cz
 
 
Houseskelet 2: Rozhovor s Clarou Bailar
V benešovském klubu Bang Bang se tuto sobotu uskuteční druhý díl akce House Skelet, kde vystoupí například Francouz Matthieu, Deen Ouvn, Da Moon nebo Clara Bailar. S poslední jmenovanou vám přinášíme zajímavý rozhovor. 
 

Ahoj Klárko, jak se vede?

Ahoj. Vede se v rámci možností docela dobře. Já jsem docela nenáročný člověk.


Miluješ zimu a nebo patříš k většině, která by už ráda sluníčko, kraťasy a sukýnky?

Tak mě je to v podstatě jedno. Jsem zimní člověk, narodila jsem se v prosinci, ale zastávám ten názor, že všeho moc škodí. Letos bych už chtěla léto, protože pro mě byla zima vážně drsná. Nesnáším odhazování sněhu Jinak mi to moc nevadí. Sukně totiž stejně nenosím


Trochu se ještě vyhneme tobě a gramofonům. Čím jsi ještě živa kromě hudby?

No, já jsem barmanka, servírka. Takže asi tímto. Momentálně jsem nezaměstnaná, takže mám více času na sebe. Ale přece jedno zaměstnání tak nějak mám. Přítel má doma vinyl shop, takže s tím mám práce dost a dost, to mi věř


No a teď k hudbě a především tobě. Proč Clara Bailar, dříve si používala tuším DJ Microd ?

Jojo. Měla jsem takovou přezdívku ve škole. Byla jsem totiž nejmenší ze třídy. Taky jsem chtěla něco, co na mě nebude moc upozorňovat. V té době bylo jméno Klára až moc nápadné, vzhledem k tomu, že jsem ještě tančila. Nepotřebovala jsem ze začátku žádnou publicitu jen kvůli tomu, že Go Go tanečnice hraje. Po nějaké době mi můj kolega řekl, že to zní opravdu blbě, že si mám vymyslet něco jiného. Jelikož moje kamarádka umí jazyky, tak mi doporučila španělský překlad mého pravého jména. A tak nějak to už pak zůstalo.


Začínala jsi především s technem, je tomu tak? V současné době, ale často pracuješ s minimalem, který prožívá v Německu komerční boom. Představ nám minimal, jak ho vnímáš?

Ano, začínala jsem na technu. A některé interperety z té doby miluji dodnes. Johannes Heil, Alexander Kowalski, to jsou moje lásky. Jak si řekl, tak minimal v Německu prožívá svůj jakýsi komerční boom. Mám z toho tak trochu strach, z toho, že teď tady každý bude hrát minimal, jen proto, že je to komerční záležitost někde jinde. Víš, myslím, že lidi tady by to pojali zcela jinak, než to je u našich sousedů. Tam ty lidi tím opravdu žijí. Člověk musí mít k minimalu vztah.

V opačném případě je to hrozně slyšet a vidět. Techno je oproti minimalu hrozně jednoduché. Mě se minimal hudba libí proto, protože si pod tímto pojmem můžeš představit strašně moc věcí. Není to nic určitého. Můžeš s ním experimentovat. Máš s ním neskutečně mnoho možností. A to je to hezké. Nepotřebuji k tomu abych se výborně pobavila nějakou řežbu. Stačí pár zvuků a pomalý rytmus. Nádhera.


Často pendluješ mezi ČR a Německem, kde ti to více vyhovuje a jela jsi už Pendolínem?

To je strašně individuální. Tím co hraji, tak určitě více mi to vyhovuje v zahraničí. Pro české obecentstvo se snažím sety trochu upravovat, ale zase tak abych to zkousla hlavně já. Není to o moc, ale je to.
Německo je prostě vyloženě minimálové ( teda aspoň tam, kam jezdím já ) a já neposlouchám jen minimal. Takže si velice ráda v ČR zajdu i na tech housík. Je to těžké, říci kde je to pro mě lepší. A jestli to klukům z akce Click time půjde tak dobře dál , tak už do Německa budu jezdit jen a jen za hraním. Německo je super, ale i tady narazíš na správné akce. Jen musíš hledat.
Jinak Pendolínem jsem fakt nejela


Je pro tebe příjemnější hrát v klubíku nebo na velký akci?

Abych pravdu řekla tak v klubíku. Je to pro mě více osobní záležitost. Lidem tam vidím více do očí a je to více blízké. Klubíky, to je moje srdcovka. Já velké akce nějak nemusím. Ale neházím všechny do jednoho pytle. Například na Explozion, což je taková větší akce, tak tam se mi hrálo velice příjemně. Obecenstvo bylo skvělé. Ale už jsem prostě z těch halovek vyrostla, vzhledem k mé dřívější činnosti.


Co říkáš na boom trancu a schrazu u nás?

No, co na to říci. I když nemám ráda ani jedno, tak pořád trance je mi bližší než schranz. Je to možná i tím, že trance jsem jednu dobu hrávala.

Schranz pro mě prostě není hudba, podle mě se to nemá kam vyvíjet. Ale po téhle větě mě samozřejmě teď každý schranzer ukamenuje.

Ne, vážně. Tato hudba zažívá jenom prostě svůj comeback a bude brzo pryč, tím jsem si jistá. Svůj podíl na úspěchu této hudby mají i jisté halovky a propagační materiály jistých lidí. Víš jak se to říká: člověk je chytrý, ale lidi jsou hloupé stádo.

Co se týče trancu, tak to jde tak nějak zatím mimo mé uši. Do Prahy moc nejezdím a když jsem v Brně, tak na trancovky nechodím. Chodím pravidelně do klubu Mersey na duo Luis & Guga ( kluci to fakt umi  ) a ti moc toho trancu nenahrají.


Ještě tančíš jako go-go nebo už si jen tak hopsneš na párty jako návštěvník?

Tak pořád mám nějaké nabídky, ale dávám přednost už mladší generaci. Už jsem nějak z té „Go Go scény“ vypadla. Stanovila jsem si nějaký bod, kterého jsem dosáhla a tím to pro mě končí. I když je to opravdu děs, co teď tančí ( samozřejmě na pár světlých vyjímek )  tak pořád doufám, že to snad bude lepši. Vychytala jsem prostě ještě tu pravou dobu na tančení. Teď už je to fakt bída.   Momentálně hopsám jen na párty jako návštěvník.


Představíš nám Partysan.net? Vypadá to jako zajímavé spojení lidí z celého světa.

Tak partysan je spojení lidí Německa, Thajska, Maďarska, Španělska, zemí Beneluxu, Austrálie atd. Spojení jejich kultury, hudební scény, jejich hvězd. Je paradoxem, že mi se zas tolika hvězdami nemůžeme pochlubit, tak aspoň českému obecentstvu více přibližujeme hvězdy ze zahraničí. Český Partysan, se zaměřuje spíše na trochu jinou hudbu, než se tu hraje. Podporujeme spíše styly jako minimal a electro, které tu nejsou až zas tak rozšířeny. Dáváme prostor novým a zajímavým interpertům, projektům a zajímavým akcím.

Je to pro mě velká výzva, protože dělat rozhovory a snažit se udělat vše zajímavě a přibližovat  tuto hudbu českému posluchači je někdy velice obtížné. Ale doufám, že časem to bude lepší, nefungujeme zas tak dlouhou dobu. A až se to stane, tak se můžete těšit i na partysan akce u nás


Připravuješ si pro nás nějaké lahůdky aneb, co uslyšíme z tvého kufru?

Tak zatím přesně nevím co uslyšíte, zaleží na lidech, jak se jim co bude líbit. Každopádně mé sety zahrnují veškeré styly jako minimal, electro, tech house a slabší techno. Tak se nechte překvapit. Určitě zahraji něco od Tigy, Trentemöllera, Thomase Schumachera, Jespera Dahlbäcka, nebo Anthonyho Rothera.


Co vzkážeš všem, kteří míří na Houseskelet?

Ať poberou pocestné a dorazí v hojném počtu. Zábavy bude dost

 
Matthieu za týden v Bang!Bang Houseskelet 2 v Bang!Bang s Clarou Bailar

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016