PARTYINFO

 

MAGNÉTOPHONE

Datum konání:
10.04.2006 - pondělí
Místo konání:
Praha - Malé Nosticovo divadlo
Live:
Magnétophone, Sonic Boom Petea Kembera, Dope Aviators
Info:
http://www.nablizko.cz
info@nablizko.cz
 
 
Magnétophone v pondělí v divadle Nablízko
Nevím, jestli jste to taky postřehli, ale od loňského festivalu Alternativa si Praha nemůže stěžovat na nezajímavé nebo fádní koncerty. Dalším z nich bude pondělní vystoupení britské dvojice Magnétophone, fúzující hebkou kytarovou muziku s ještě jemnější elektronikou. Ty doplní one man projekt Sonic Boom Petea Kembera a slovenští Dope Aviators. Pondělí 10. dubna, Malé Nosticovo Divadlo Nablízko na Kampě, začátek v osm večer.
 

Headlineři večera, tedy Magnétophone, jsou u nás poměrně neznámou kapelou. Ale když si poslechnete několik ukázek z jejich tvorby, budete kroutit hlavou.

Matt Huish Sanders & John Hanson mají totiž čich na hitové a přesto nevtíravé melodie. Na jejich druhém, aktuálním, albu The Man Who Ate The Man, které vyšlo na labelu 4AD (Cocteau Twins, Dead Can Dance), pouštějí své kytary do jemných soubojů se samplerem.

Ten skřípe, šumí a nabouravá se do melodických linek. Jindy zase hudbu pohání vpřed a jasně popovou skladbu posunuje na úroveň experimentální elektroniky. To je ale jen vedlejší tvář Magnétophoneu. Tím nejdůležitějším je jejich hudební křehkost. Ať už se objeví jakýkoliv ruch (může jít i o squarepusherovky zběsile poletující beaty), vždy z něj vzejde silná melodie. Mnoho indie kapel experimentuje s elektronikou, ale udělat z ní spoluhráče a přitom si zachovat tvář rozervaných rockerů, to se jen tak neslyší.

Pete Kember se nejdřív proslavil spolu s Jasonem Piercem (Spiritualized) v projektu Spacemen 3. V dávné hudební historii se nechali inspirovat umírajícím rockem a přenesli jej do magických rovin. Ve svém snažení pak Kember pokračoval sólově ve Spectru, nové a nečekané souvislosti kytarové muziky objevuje v projektu EAR. Do Prahy přijede se svou další současnou hudební tváří – jako Sonic Boom.

Trio vystupujících uzavírají skorodomácí Dope Aviators. Slováci Sandazz a Kasko se po účinkování ve vlastních kapelách spojili dohromady v roce 2003. Jejich kytarovku dobarvila o rok později zpěvačka Emilia. Korunkou je účast Rentipa z noiseových Poo (těm vloni vyšel vynikající debut Fluorescent). Rentip jejich hudbu ozdobil elektronickými ruchy a beatovými vylomeninami všeho druhu. Na pondělním koncertě podpoří Sandazze, Kaska a Emiliu perkusista Martin Shields. Představí tady svůj materiál z připravované desky Product (11 Fingers Records).

Pražský Starcastic tak není jen výjimečným labelem a distributorem, ale i promotérem. Uvidíme, jak koncert dopadne. Seznámení s další a neprofláklou odnoží elektroniky tady ale není každý den.
Pondělí 10. dubna, Malé Nosticovo Divadlo Nablízko na Kampě, začátek v osm večer.

 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016