PARTYINFO

 

IAMX

Datum konání:
12.12.2006 - úterý
Místo konání:
Praha - Lucerna Music Bar
DJs:
vstup 300/350 czk
Live:
IAMX (uk), Warren Suicide (de)
 
 
IAMX a Warren Suicide přijedou v prosinci do Prahy

IAMX se pomalu ale jistě stávají miláčky českého publika. Chris Corner okouzlil tuzemské fanynky (v menší míře i fanoušky) svým sexappealem a strhujícími vystoupeními a chtějí ho tu zas a zas. Letos ho proto v Praze budeme mít možnost vidět už po třetí a již teď se zdá být více než jisté, že vzhledem k rychlosti, s jakou ubývají v předprodeji vstupenky několik týdnů před koncertem, bude vyprodáno. Stejně jako je již nyní vyprodáno v Bratislavě, kde IAMX vystoupí o den dřív. Ono se totiž není co divit. IAMX totiž vystoupí 12. 12. 2006 v Lucerna Music Baru s legendární berlínskou formací Warren Suicide a to je taky parádní nášup!

IAMX

IAMX je nelegitimní nápad frontmana a producenta Sneaker Pimps. Debut Kiss + Swallow je kolekce songů jeho pomatené a kreativní mysli.

Obsah alba je sexuální, syntetický, temný, melodický, jako okouzlující soundtrack ke Švankmajerovým filmům z 80tých let. Nazvěme ho třeba přechodem mezi detroitskými a berlínskými úlety, princem Roxy Music, elektronickým vesmírem Cabaretu Voltair. Erotické vokály IAMX, spolu s frenetickou kytarou vdechují život jeho písním.

Na pódiu se Chris střídá s výběrem svých blízkých přátel a jejich vystoupení se dostává na horizont domácího videa, japonského porna a bojujících hraček.)

IAMX letos vydali své druhé album s názvem The Alternative. Toto album navazuje na to dobré z Kiss And Swallow, je ale méně elektronické a mnohem rockovější. Je z něj cítít atmosféra Berlína, plného sexu, drog a nekonvečních přístupů. Berlín je totiž místem, kde Chris Corner mezi svými koncerty žije.

Warren Suicide

"Hello, Hello, jmenuju se Warren Suicide…"
Těmito slovy začíná úplně první skladba, kterou kdy Warren napsal. Máme-li vyprávět příběh elektro-punkově-teroristického tria z Berlína, měli bychom asi začít právě tady, protože touto písní to před pár lety celé začalo.

Jednoho odpoledne nás prostě napadla tahle skladba a tak se zrodil Warren Suicide, říká zpěvák Nackt s pohledem upřeným z okna. Cherie seděla vedle v pokoji a kreslila si do bloku postavičku. Od té se to všechno odrazilo.

Členové tria dorazili do Berlína každý po svém a každý odjinud. Cherie pochází z Lucemburska; Nackt se narodil ve Španělsku dánským rodičům a vyrůstal v Německu; Lucki je z Transylvánie a poslední přírůstek do kapely, Bert-ill, přišel z Kolína nad Rýnem.

Dalo by se říct, že jejich muzika je taková surrealistická výprava po temnějších uličkách jejich společné umělecké vize. Tohle neobvyklé spojení zvuku, vizuálních vjemů a energie tvoří Nacktovy vokály doprovázené nadpozemskou kytarou, Bert-illovy elektronické bicí, a hlas a zneklidňující, často misantropické kresby zpěvačky Cherie.

Kdo vlastně je ten ztrápeně vyhlížející človíček? Je to lidská bytost, která žije ve fiktivním světě v temné budoucnosti, odpovídá Nackt. Není divu, že spojení výtvarného umění a hudby si brzy získalo obdiv nejen německé elektronické scény, ale začalo se objevovat i na programu satanistických festivalů, undergroundových klubů a rock´n´rollových vystoupení. Fúze jsou pro kapelu ústřední a jak jednou řekl Lucki: Chceme lidem ukázat, že člověk může dosáhnout úspěchu i jinak, než je zvykem. Že můžete dělat, co vás baví, a přesto v muzice něčeho dosáhnout. Nesnažíme se nikoho napodobit. V tomhle ohledu chceme zůstat nedotčení.

Víra v nezávislost už jim přinesla úspěch jak v alternativních, tak v tanečních hitparádách. Jmenují se sice hodně provokativně, ale nejdůležitější nakonec je, že návštěvníci jejich vystoupení a posluchači jejich hudby se zkrátka chtějí bavit. Kapela to komentuje tak, že jejich hudba je jako zdeformovaný odraz reality v pouťovém zrcadle – pokud vás ten pohled uráží, je to jen proto, že jste to vy sami.

Rok 2005 přinesl kapele zlom v kariéře, ale také zvláštní události. Zahráli si jako předkapela před kdekým, od Zanea Lowea k Marku Moorovi, vydali dva singly (I Know You a Fulford), dvakrát objeli Británii na koncertní šňůře a zahráli spoustu koncertů od Berlína až po Los Angeles. Zároveň se ale museli smířit s doposud nevysvětleným zmizením zpěváka Luckiho/Fremdkörpera a v červnu přijali novou posilu, člena komuny a bubeníka Bert-illa. Přestože zpráva o zmizení Luckiho prolétla britským i zahraničním tiskem, zpěvák se nikdy nenašel. Zakládajícím členům kapely, Nacktovi a Cherie, zůstala spousta nezodpovězených otázek a úplná kontrola nad pěveckými party.

Vloni na podzim se Warren octli v doposud největším kalupu. Poprvé koncertovali v New Yorku a jejich vystoupení měla obrovský ohlas. Přišli se na ně podívat třeba Nine Black Alps, Annie a Dub Pistols a recenzovali je například časopisy Rolling Stone, Spin, a Filter. Kytarista z Guns ‘n’ Roses, Richard Fortus, který je velkým fanouškem kapely, jim dokonce zapůjčil vlastní aparaturu! Po návratu do Británie vydali svou nejfajnovější nahrávku, single Fulford, který boří veškeré hranice mezi žánry.

V roce 2006 se potvrzuje jejich pozice jedné z nejexcentričtějších kapel na světě. 3. dubna konečně vydávají svoje debutové album Hello, které bychom mohli popsat jako deník zaznamenávající události ze světa antihrdiny se zuby jako břitva, utápějící se ve stěně kvílících kytar, útržkovitých vokálů a nakřáplých refrénů.
 
Na albu najdete popovou klasiku ve stylu Bauhaus smíchaných s Kaiser Chiefs, I Know You; píseň Adjusting Ourselves v duchu klasického britpopu á la Blur; nejúchylnější cover-verzi skladby od Beatles (Yer Blues, kterou nahráli na desku vydanou k výročí BBC); oceňovaný a žánrově pokroucený track Fulford (o roztleskávačkách pochodujících na Bílý Dům); a původní debutový singl Butcher´s Boy (jediná píseň alba, kde se mluví o náboženství). Asi nejněžnější okamžik alba ale přichází prostřednictvím skladby Signal, která je ovlivněná hudbou Depeche Mode a nazpívala ji Cherie (na singlu vyšlo 20. března).

´Signal´ je o nás všech, kteří hledáme a vnímáme signály, máme své vlastní mýty a osudy, a máme i vlastní způsoby, jak se za těmi signály vydat – zachytili jsme signál, znovu se zamilujem´ - ale je to píseň plná smutku, říká Cherie. V podstatě je to o životě a smrti a životě po životě a smrti a lásce…a životě…a smrti…a lásce.

A které další písně má kapela obzvlášť ráda? Já už budu mít navždycky ráda skladbu ´Twelve´, pokračuje Cherie. Ten její beat prostě miluju, je naprosto výmluvný…a ´Yerblues´ je taky skvělá. Strašně se mi líbí, že to Nackt nazpíval napoprvé, tím spíš, že je teď hlavním vokalistou kapely. Pak se mi hodně líbí nové intro a závěr ´Butcher Boy´ a taky ta nová verze titulní skladby. Hodně nám záleželo na těch drobných změnách, které jsme vnesli do verze z roku 2006. (Bert-ill si na hellohello taky zazpíval!) A jestli chcete vědět, jak mi zrovna je, poslechněte si track číslo 9.

Vstupenky v předpodeji Lucerna Music Baru za 300,- Kč, na místě za 350,- Kč.

Více info na
www.musicbar.cz
www.iamx.co.uk
www.myspace.com/iamx
www.warrensuicide.com

 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016