PARTYINFO

 

SPERM FESTIVAL

Datum konání:
24.02.2007 - sobota
Místo konání:
Praha - Abaton
DJs:
N-Type (uk), Youngsta (uk), Crazy D (uk), Subsist
Live:
Mouse on Mars (de), Vert (uk), Clark live drummer show (uk), Daedelus (usa), Www, Midi Lidi, No-Domain vjs (es), Cooler (hu), Banyek (hu), Nicron (hu), Peto Tazok feat. Karaoke Tundra (sk), MMtm, Dnc (sk), Mimo-TV & guest
Popis:
Sperm Cinema
 
 
 
Sperm Festival uzavře sobotní večer v Abatonu
Sobotní rozloučení s letošním ročníkem Sperm Festivalu nabídne v Abatonu to nejlepší, co organizátoři pro letošek zajistili. Mouse On Mars, Deadelus, WWW, Peťo Tázok, Clark, Vert a Antenna UK.
 
V sobotu v pražském Abatonu se na závěř Sperm Festivalu představí to nejlepší, co organizátoři pro druhý ročník zajistili. Hudební fajnšmekři se můžou těšit na koncerty německých Mouse On Mars, Američana Deadeluse, znovuzrozených WWW, slovenského abstraktního hiphopera Peťo Tázoka, minimalistického Clarka, Vert nebo nový hudební styl Dubstep. Pokud se zajímáte o videart, neměla by vám uniknout přehlídka toho nejlepšího z programu Antenna UK z produkce British Council. Na Sperm Festivalu také poznáte, co to doopravdy znamená VJing.

Mouse on Mars (DE)
Německé duo, které tvoří Jan St. Werner a Andi Tom, se pohybuje na pódiích už od roku 1993. Už dlouho tak patří mezi zásadní průkopníky elektronické hudby a žánru IDM. Ve své hudbě již od počátku brouzdali v různých stylech od techna a trance, přes taneční vlivy až po zvuk jejich posledního alba, který je postavený na čistě experimentálních základech.

Společně s hudebními experimenty, zkoušeli i zapojení klasických nástrojů do svých živých vystoupení.
V polovině devadesátých let navázali studiovou spolupráci a následně jeli turné se Stereolab. Výsledky společné práce jsou patrné na desce Stereolab s názvem „Dots and loops“ a na EP, které vydali Mouse on Mars pod názvem “Cache Cœur Naïf“. Další významnou spolupráci si připsali při produkování projektu bývalého člena Kraftwerk perkusionisty Wolfganga Flüra s názvem Yamo.

Přestože vlastní a provozují svůj label Sonig, vydali své poslední album s názvem Varcharz na labelu Ipecac (Phantomas, The Melvins, Otto von Schirach), který patří Mikeu Pattonovi a nutno říct, že zvuk tohohle alba nepatří mezi to nejjemnější.co kdy Mouse on Mars vyprodukovali. Od jejich vystoupení na festivalu lze pravděpodobně očekávat zvuk na hranici hlukové hustoty.


Daedelus (USA)
Daedelus Digitalis Darlington, Alfred Weisberg-Roberts, Alfred Darling. To jsou jména která s sebou vozí tento hudebník. Není to jen muž mnoha jmen, je to i muž mnoha tváří a hudebních poloh. V letošním roce se také stane vyslancem slavného londýnského labelu Mush Records na festivalu Sperm.

Tenhle původně hip-hopový producent totiž sám na sobě dokazuje, jak moc je možné se nechat strhnout vlastním géniem a vydat se na naprosto neprobádané místa. Jeho cesty vedly od čistě hip-hopového zvuku až po nynější podobu, která se pohybuje na hranici tanečnosti a zvukového experimentu. Inspiraci k jeho hudbě můžeme slyšet jak například v musique concrete, nebo Johnu Cageovi, ale klidně také v raveové scéně devadesátých let. On sám svůj styl v jednom z rozhovorů označil jako HipHop-tronic-disco-nujack-swing s vlivy klasiky.

Jeho živá vystoupení bývají zpravidla velmi odlišná od toho, co můžete slyšet z alb. Na jednu stranu to znamená, že nedostanete to, na co jste zvyklí ze jeho tvorby, ale na stranu druhou to znamená zcela nový a nepochybně inspirativní zážitek. Jak sám Daedelus tvrdí, kdo chce slyšet jeho albovou podobu, ať si pořídí CD (od toho tu přece jsou). Pro ty ostatní tu jsou jeho neopakovatelná, ve viktoriánském stylu oblečená, živá, částečně improvizovaná vystoupení s laptopem a (možná) španělkou.


WWW
Když se v zimě loňského roku objevilo první album hip hopové formace WWW Neurobeat, byli mnozí překvapeni, co nového se to děje na české hudební scéně. Kde se vzaly takhle syrově pojaté beaty, netradiční zvuk a naléhavé texty. Jenže nového se neděje nic. To se „jen“ staří hip hopeři vracejí. Tahle legenda českého hip hopu totiž završila svým paradoxně prvním albem už čtrnáctý rok své (ne)existence.

Po tom, co v devadesátých letech nastavili kurs českého hip hopu se v roce 2k6 vrátili, aby dali českým rapperům nový impuls. S texty Lubomíra Typlta, hudbou a produkcí Ondřeje Anděry aka Sifona a ženskými vokály jeho manželky Milesy se tak vrací, nebo lépe řečeno objevuje jedna velká legenda.

Antenna UK
V programu nazvaném Antenna vol 4 uvidíte, proč je Británie považována za jednu z nejvýraznějších zemí v oblasti videokultury, výtvarného umění a hudby. Zaměříme se zde na prezentaci tvůrců videoklipů, kteří v současnosti udávají směr světovému dění. Uvidíte videoklipy na hudbu Coldcut, Marka Ronsona, Gomeze, Death cab for cuties, nebo Badly drawn boy. V samostatném bloku se budete moci seznámit s tvorbou režiséra Joji Koyamy aka Woof Wan-Baua, který se proslavil tvorbou hudebních videoklipů např. pro Four tet, Coldcut, nebo Mogwai.

www.sperm.cz


 
Kompletní info k Sperm Show & Cinema v Abatonu Mouse On Mars: "Jsme svěží díky hraní naživo." RBMA Infosession na festivalu Sperm Sperm Festival startuje již příští pondělí Michal Brenner: "Dobré jméno je běh na dlouhou trať." Další informace k Sperm Festivalu Podrobné informace k Sperm Festivalu Sperm Festival letos podruhé

Flyer

 
flyer
 

Fotoreporty

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016