PARTYINFO

 

SEVERNÍ VÍTR JE KRUTÝ TOUR

Datum konání:
10.03.2007 - sobota
Místo konání:
Praha - Roxy
DJs:
Daho & Ginger, Spyro, Skipworker, Click Joe, Ála, Mooris
Live:
Makaton (uk), Elektrabel
Line-up:
Techno

22:00 - 23:30 Machine Funck
23:30 - 00:30 Elektrabel
00:30 - 02:00 Spyro
02:00 - 03:00 Makaton
03:00 - 05:00 Daho & Ginger

Minimal

22:00 - 24:00 Click Joe
24:00 - 02:00 Mooris
02:00 - 04:00 Ála

 
 
Daho&Ginger: "Naše sety nejsou pro nezasvěcené." Turné Severní vítr je krutý zavítá v sobotu do Roxy Severní Vítr Je Krutý Tour 2007
Rozhovor s dvojkou D+G o akci Severní vítr je krutý
Je to jen pár dnů, kdy orkán Kyrill ukázal svou sílu a kromě toho, že nám dokonale rozcuchal vlasy, stihl ještě zpřelámat spoustu stromů a odneslo to také pár střech. Meteorologové v těchto dnech varují před jeho nástupcem, který se na nás opět žene a těžko říci, odkud si to sem namíří. Zažili už jste ale větrnou smršť přímo v klubu? Možná, že se jí dočkáte i v tom vašem místě, kam se chodíte bavit! Pánové Daho a Ginger si před časem povzdechli nad tím, jak ta současná taneční scéna vypadá a rozhodli se s tím něco udělat. Vítr ze severu se blíží a my pro vás máme důležité informace!
 
V tiskovce k vašemu turné jsem se pánové dočetl, že kroutíte hlavou nad stavem naší taneční scény... Tak ještě předtím, než si oba ty hlavy ukroutíte, bych se vás rád zeptal, co přesně vám vadí a co vám tolik hýbe žlučí?

Daho: Strašně málo lidí, tedy DJs u nás, má skutečně svou vlastní tvář. Dost z nich je schopno a ochotno se podřídit trendům a hrát tak vlastně to, co by normálně nezahráli. To se týče i těch nejznámějších DJs. Prostě se chtějí udržet, tak pro to udělají cokoliv. Je jedno, jestli budou hrát schranz, nebo minimal, hlavně že něco. Dlouhodobým problémem, a to v celé České republice, je hudební vkus, nebo spíše nevkus. Chceme se naší tour maličko vzepřít hudebnímu komerčnímu braku a tak snad pár mladým lidem ukázat, že existuje i něco jiného a také třeba drsného, než jenom schranz. Dobrá hudba je hlavním a jediným důvodem k tomuto turné!

Otázka druhá se tím pádem přímo nabízí... V čem budou tedy akce pod hlavičkou „Severní vítr je krutý“ jiné, abyste se vyvarovali nařčení, že se na tom ničení naší scény podílíte také? :)

Daho: Jak už jste jistě pochopili, půjde ryze o prezentaci klubového techna a kvalitní taneční hudby. Třeba i v minimalové podobě. Všechny ty párty, jejich nabídky a požadavky byly přitom nastaveny tak, aby se daly bez větších komplikací realizovat. Nejde o nějaké hraní si na hvězdy, ani o zlatokopectví! Chceme jen šířit dobrou hudbu a ukázat, že i když máme nějaké jméno, tak jsme stále normální lidi. Nakolik budeme mít úspěch, to je věc jiná...

Ginger: Pro někoho může znamenat i naše tour ničení scény. Je to hrozně relativní a záleží na názoru každého člověka. Nikdy se nemůžeš zavděčit všem. Doufejme, že bude dost těch, kteří přijdou naší tour na chuť a svou účastí ji podpoří.

Ten název je možná trošku matoucí, je to nabídka pouze pro Severočechy a nebo jste ochotni vyrazit klidně i na Moravu či do Aše?

Daho: Doufám, že název až tak matoucí není. Chceme jím demonstrovat, že DJs z našeho regionu drží pospolu a spojuje je nejen „naše“ hudba. Jasně to bylo vidět například na posledním festivalu Shotgun. Nabídka platí pro všechny kluby, ať v Čechách, tak i na Moravě. Potvrzené jsou už zastávky například v Praze, Ostravě, Benešově, Českých Budějovicích, Kladně, Prostějově, Litvínově, Brně a Liberci. Patrně se s naší tour podíváme i do sousedního Německa. Už teď můžu říci, že zastávek bude docela dost. Z Aše se nám však zatím nikdo neozval... :)

Abyste se v klubech nebáli, vzali jste si k ruce dva prima pomocníky - drsňáka Spyra a minimalistu Moorise... Co vy a minimal? Na jedné straně slyším hlasy, že ho dneska hraje každý, na straně druhé, že ten styl u nás nikdy populární nebude tak, jako třeba v Německu. Navíc tenhle styl si přímo žádá dokonalý sound system, aby vše vyznělo tak, jak má... Jste si jisti, že na vašem turné budete hrát v klubech na kvalitních aparátech?

Daho: Některé večírky v rámci tour budou ryze minimalové. Dojde třeba ke spojení akce Klika s naší tour. Další minimalové zastávky budou například v Prostějově nebo v Liberci. Jako Daho a Ginger s minimalem nějak koketujeme snad po celou dobu naší existence. Nejsme asi známí jako ryzí minimalisté, ale ta hudba nás zajímala vždycky. Na párty jsme samozřejmě především „murder boys“, ale doma, nebo v Nula2 nám tato music dělá společnost už dlouho. Nesporným důkazem budou jistě moje obě CD, jak „LuxusAntiVlezDoPrdelismus“, tak i „ZadobrotuNaŽebrotu“. Hodně si vybíráme.

Rozlišujeme také opravdový minimal a dnes velmi populární „dojčehaus“, to jsou dvě rozdílné věci. Jestli lidi ve větší míře objevili tuhle hudbu až dnes, není to náš problém. :) My jsme my :) a o tom opět je naše tour. Mooris mezi ryzí minimalové DJe patří a také proto se jako přední postava těchto večírků zúčastní. O dokonalých sound systémech si v našich končinách můžeme nechat zdát a doufejme, že nás nečekají žádné katastrofické scénáře. V rámci možností i na takové věci předem dohlédneme!

Zajímavostí určitě je, že šanci na vašem večírku dostane i některý z rezidentů klubu... Není to trošku odvážné, když ty místní DJe neznáte? Co když bude dotyčný hrát úplně mimo mísu a atmosféru večera totálně zazdí?

Daho: Tour bude mít většinou zastávky v místech a u lidí, s nimiž mám dobré vztahy a jsou to třeba i kolegové DJs, logicky... Oni vědí, co od nás mohou čekat a totéž funguje i opačně. Line-upy budeme brát vážně a nemáme určitě problém do nich dosadit místního rezidenta, kolegu, o němž víme, že hraje fajn hudbu. Samozřejmě tu bude snaha o to, abychom se vyvarovali nepěkných překvapení, jakými by mohl být třeba schranzový DJ, hrající od 20:00 hodin 160 BPM. :)

Je mi jasné, že máte oba široký stylový záběr, takže co vlastně hodláte v klubech hrát vy dva a jak? Ping-pong nebo čtyři gramofony? Dojde i na minimal nebo se zkrátka přesně přizpůsobíte prostředí klubu a stylovému zaměření návštěvníků? To by chtělo asi náklaďák desek...

Daho: Jako Daho a Ginger se snažíme, pokud to technické podmínky dovolí, hrát na čtyři gramofony a dva mixy. Jednak z důvodu, že si pak hraní maximálně užijeme a set je pro nás úžasně kreativní. Také pro lidi na parketě je v tomto případě vystoupení D+G mnohem zábavnější. Budeme hrát samozřejmě to nejoblíbenější a je jedno, jestli to budou desky rok nebo pět let staré. V kombinaci s Final Scratchem jsme tak schopni s sebou skutečně ten vagón hudby do každého klubu dotáhnout! Daho a Ginger nebyli nikdy nějak striktně vyhraněni, takže je jasné, že vedle techna dojde i na minimal a elektroniku. Kombinujeme tyhle věci dohromady už dlouho. Zároveň to musí být zábavné pro lidi na place. Doufám, že se nám toto daří, ale to musí nejlépe posoudit posluchači.

Při této příležitosti mě napadlo, že by vůbec nebylo od věci, spojit tohle turné s propagací vašeho obchodu Nula2 a přímo v klubu nabízet nové placky, které jsou zrovna u vás k dostání... Neuvažujete o tom?

Daho: Turné připravuje obchod Nula2 ve spolupráci s Dynamic Line crew a vše bude uvedeno v propagačních materiálech a na internetu. Vozit ale shop Nula2 s sebou je naprosto nemožné. To bychom se museli rozkrájet. Mít shop na párty, vyžaduje pevné nervy a hromadu příprav, což se jistě nestihne. V plánu jsou ale soutěže o desky z Nula2, takže se lidi mají rozhodně na co těšit! Ty proběhnou již brzy právě na vašem serveru Techno.cz...

Jak moc vás vlastně teď momentálně ohrožuje nakupování přes internet? Nebo máte nějaké rarity, které nikdo na netu nesežene? Pochlubte se...

Daho: Myslíš nakupování tracků v MP3? Určitě se teď dají sehnat některé starší raritní kousky v digitální podobě a dají se hrát například z FS. Ať si ale každý hraje, co chce. My jsme oba s Gingerem pěkně zaseklí na starších věcech. Libujeme si v primitivnosti a jednoduchosti. Hromadu těchto starých věcí v dobré kvalitě neseženeš, takže většinu těchto starších věcí sháním na CD, čímž zároveň také podpořím hudební byznys. Z principu mě štvou lidi, co jen kradou hudbu na netu. Já jsem zároveň sběratel, takže to je dost jiné...

Ginger: Vzhledem k tomu, že už vinyl shop provozujeme nějaký ten pátek, máme opravdu solidní možnosti, jak sehnat někdy až neuvěřitelné věci. Nemůžeš to ale brát, že ti seženeme opravdu všechno. Na světě vychází tolik hudby a v tolika stylech, že ne všude můžeme mít prsty. Jsme ale od začátku orientovaní na techno, takže pokud se na nás někdo obrátí s prosbou, jestli mu konkrétní věc vypátráme, má v tomto stylu nemalou šanci u nás uspět. Minimálně u nás zjistí, jak si se svou poptávkou stojí.

Zajímala by mě od každého z vás alespoň jedna deska, kterou máte momentálně v oblibě natolik, že stoprocentně zazní úplně na každé zastávce vašeho turné... Tak kterápak to je?

Daho: U mě to bude určitě Surgeon s druhým dílem série „Floorshow“. Je to takovej materiál na párty, co řádně smrdí old-schoolem. Plně funkční placka!

Ginger: U mě to má poslední dobou na každým hraní jistý FZV – Assimilator na Rag & Bone 13!

Kolikrát jste viděli film Vrchní prchni! z něhož jste si drze ukradli název a jak často utíkáte vy z putyky bez zaplacení? :)

Daho: Viděl jsem ten film asi stokrát, jako všichni. Bez zaplacení nikdy neutíkám... Mě zvou na panáky fanynky a pívo nepiju! :)

Ginger: Já jsem ho už hodně dlouho neviděl a jelikož do putyky vůbec nechodím, tak z ní ani nemusím utíkat. Jen tak mimochodem, neběhalo se v tomhle filmu z putyky naopak s plnou prkenicí? :)

 
Makaton zahraje v březnu živě v Roxy

Flyer

 
flyer
 

Reporty

 
Report z akce Severní vítr v Roxy od Myclicka
 

Fotoreporty

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016