PARTYINFO

 

THE FRAMES

Datum konání:
03.02.2007 - sobota
Místo konání:
Brno - Fléda
Live:
The Frames (ir)
Popis:
start 20:00, vstup 400/500 czk
 
 
The Frames vyrazili na evropské turné
 
 
29 koncertů za 37 dnů v osmi evropských zemích, včetně České republiky, to je program irské rockové skupiny The Frames od počátku února až do poloviny března. Vůdčí postava skupiny Glen Hansard se přitom do německého Mnichova, kde turné začalo, přesunul přímo z amerického filmového festivalu v Sundance, kde film Once, ve kterém stvárnili spolu s Markétou Irglovou hlavní role, získal jednu z hlavních cen.

Úspěch filmu, který natočil režisér a první baskytarista skupiny John Carney, není jediným signálem, že si Hansarda a vůbec celé skupiny Frames po sedmnácti letech „indie“ existence všimnul velký hudební svět. Rozsah evropského turné i zájem publika signalizuje, že se v tomto směru s kapelou děje opravdu něco zásadního. Dokonce i vůči irským muzikantům obecně zdvořilá, ale málokdy nadšená britská hudební kritika poslední koncerty Frames hodnotí s nadšením.

V reakci na to, že domácí fanoušci kapele zazlívají skutečnost, že v poslední době hraje více v zahraničí než v Irsku, Glen Hansard prohlásil: „Dlouhá léta jsme hráli pouze pro naše příznivce doma. Byli to oni, kdo nás celou tu dobu podporovali a věřili nám a my jim to nezapomínáme. Absenci na irských pódiích jim co nejdřív vynahradíme“. Kdy, to je ovšem otázka, neboť již v dubnu se skupina přesunuje do Spojených států.

V České republice se Frames představí třikrát. 3. února v brněnském klubu Fléda, o den později v pražském divadle Archa a 6. února pak v plzeňském klubu Peklo.

Zatímco brněnský koncert je již vyprodán a v Plzni k tomu dojde velmi brzy, v pražské Arše jsou lístky zatím ještě k mání. O tom, že má kapela k česko-slovenskému prostoru opravdu blízký vztah svědčí i fakt, že si pro „support“ svých českých, rakouských a italských koncertů vybrala slovenské folkově-elektronicky experimentální duo Longital.

 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016