PARTYINFO

 

SEVERNÍ VÍTR JE KRUTÝ

Datum konání:
17.02.2007 - sobota
Místo konání:
Hrádek nad Nisou - M Club
DJs:
Mike T (de), Daho & Ginger, Mooris, Tomiq, Spyro



Live:
Kwaczo
 
 
Kwaczo: "Set začnu doopravdy silným větrem!"
V sobotu startuje v Hrádku nad Nisou turné Daha, Gingera, Spyra a Moorise s názvem Severní vítr je krutý. Vedle všech jmenovaných uslyšíte živě také jednočlenný projekt Kwaczo. Daho s ním připravil zajímavý rozhovor a soutěž o vinyly.
 

Ahoj Honzo, obávám se, že pro některé party people a návštěvníky českých klubů bude tvůj pseudonym Kwaczo malou neznámou. Můžeš se nám v krátkosti představit a něco na sebe prozradit?

Ahoj Davide! Ostrava, přesněji řečeno Frýdek-Místek, tak tam to vše začalo :). Můj nick Kwaczo není tak známý, ale doufám, že se to v přelomu roku 2007 změní. Jako DJ jsem si sáhl na gramce kolem roku 2002 a tehdy začaly první mixy. Sám jsem se o hudbu začal zajímat hlouběji, když mi bylo čtrnáct a to byla právě doba rozkvětu Prodigy. Prošel jsem mnoha styly, od trance přes rave až po hardcore, ale techno má v sobě něco, co ve mně zakotvilo navždy. Nekompromisní undergroundový styl, který nemá hranice. Mnoho lidí si myslí, že techno je v dnešní době komerční, ale je techno a techno a proto si myslím, že "Severní vítr" všem ukáže, co to kvalitní undergoundové techno je, ať už v minimalové podobě nebo v té klasické... Abych pravdu řekl, tak se doopravdy těším na české publikum. Dlouhodobě žiju v Anglii a na jihu Anglie bohužel není tento styl techna moc populární. Vládne tady komerce! :(

Pokus se nám trochu Tvou hudbu přiblížit a popsat. K jakým známým producentům máš stylově a hudebně blízko?

Hehe! :) Abych pravdu řekl, tak jako DJ jsem mixoval různé podoby techna. Něco si myslím, že mi zůstalo z tranceu, ale jen v uvozovkách (třeba breakdowny), ale trance to není, to mi věřte! :) Když jsem hrál z vinylů, tak moji oblíbení producenti byli (a stále ještě jsou) Hardcell, Takaaki Itoh, Regis, Christian Wünsch a podobně... Později jsem ale začal tvořit svou vlastní tvorbu, kde jsem měl podporu Mindholea, který mi hodně pomohl a od roku 2006 hraju už jen live acty a to čistě svou vlastní tvorbu. Snažím se vypracovat svůj vlastní styl, ale v dnešní době je to těžké a bude to ještě trvat než se dopracuju tam, kde bych chtěl být... A popsat můj zvuk nebo styl techna? Offbeat techno - zkuste si představit Wünsche, Regise, Itoha a do toho pořádné breakdowny. Přesto to nejsou oni - idustrial zvuky, offbeat a breakdowny jsou tím prvním, čeho si všimneš... Takže vzkaz pro všechny: Přijďte na akci a uvidíte! :). Speciální edice pro Severní Vítr mého setu bude po akci ke stažení na mých stránkách www.kwaczo.com, kde si můžete i teď užít předešlý setík Live - Gun Powder – Shotgun Festival.

Pracuješ na vlastní tvorbě, založil jsi vlastní vydavatelství. Můžeš nám prozradit, co tě na skládání vlastní hudby přitahuje, kde sbíráš inspiraci a co jsou ty nejsilnější podněty k tomu, abys zasedl do studia a začal tvořit? Vystupoval jsi někdy i jako DJ?

Přesněji jsme label www.beatbutchery.co.uk založili s Mindholem a díky němu si můžete poslechnout veškerou naší tvorbu. První desku jsme vydali loni a pojmenovali ji Fatback EP, šlo o naši představovačku a my tak vstoupili do neznáma. Náš druhý release s názvem Quarantine EP se podle mého názoru posunul o další stupeň nahoru, kvalita produkce se zvýšila a tentokrát představíme jako hosty DJe Agenta s peckou Udělej si sám a také Takaaki Itoha, který zremixoval můj vlastní track Vicher. Už podle názvu si dovedeš představit, že to bude vichřice. :) Nová deska by měla vyjít koncem února 2007, takže se máte na co těšit. Také připravujeme už třetí release, kde se opět představíme s Mindholem, ale do naší stáje přibude třetí trvalý člen Beatbutchery, o němž se ale dočtete později. ;) Jak jsem se zmínil, tak techno je pro mě styl, se kterým doslova umřu... Tím jsem chtěl říct, že když se dožiju aspoň padesáti, tak si určitě zapařím na kvalitním technu :). Skládat hudbu je jako malovat obraz. Je to skvělý pocit: zasedneš za stůl, zapneš veškeré ty mašinky a software, hraješ si se zvuky jako se štětcem a pomalu a jistě den ode dne dáváš dohromady něco, co se dá poslouchat :).

Co říkáš na současnou situaci v oblasti klubového techna, na jeho určitou produkční stagnaci? Vychází hromady komerčních desek, jak schranzových, nebo hardstyle, či trance. Co ty na to?

Já sám jsem hardcore a trance poslouchal :-D, ale to bylo tak před patnácti lety. Co se týče komerce, tak v této oblasti moc neplavu. Ještě když jsem hrál z vinylů, zamixoval jsem sem tam mayhem techno, což je dnešní schranz a hrál jsem to, ještě když ani lidi nevěděli co to schranz vůbec je. Velmi rychle jsem ho ovšem opustil... Nejspíš tehdy, když se to začalo tak masivně rozvíjet v ČR a to jsem hrál doopravdy jen pár desek. Můj názor na schranz = módní výstřelek do tmy - rychle vzrostl a rychle zase spadne. Hardcoreové kicky při rychlosti 150-160 BPM, když člověk nemůže dělat nic jiného, než klepat hlavou o traverzu, to je podle mého názoru takzvaný outstyl, prostě no comment :). Není to moje parketa a nemá to s technem nic společného. Sám poslouchám drum´n´bass, minimal a kvalitní undergound techno ála Regis a spol...

V posledním roce se i k nám dostala vlna minimal music, minimal house, nebo jak tomu dnes všichni říkají. : ) Přední techno producenti se přizpůsobují trendům a produkují něco jako minimal. Co si myslíš o celé téhle vlně, možná módní vlně, které se mnozí podřizují?

Já osobně si myslím, že to je super. Přece jenom si představ, že sedíš 8 hodin u repráků a drtíš do hlavy při producírování techno. Někdy musí člověk vypnout a proto i sám připravuju minimalové tracky, které budou ke stažení v audio kvalitě.

Co máš pro návštěvníky startovací párty turné Severní vítr je krutý připraveno? Bude to něco speciálního? Na co se mohou severočeští party people těšit ?

Hehe... Mají se na co těšit, už pár měsíců připravuju nový materiál speciálně pro tuhle akcičku. Jen prozradím, že setík začne doooooopravdy silným větrem. Nechte se překvapit :).

Nakonec se zeptám, jak se ti jeví myšlenka našeho projektu? Budeme rádi a snad i ostatní, když budeme znát názor někoho zasvěceného. (Opět trochu narážím na klubové techno v České republice.)

Vaše myšlenka se mi tak zamlouvá, že by turné mělo být v ČR snad každý rok! : ) Váš projekt se mi líbí v tom, že chcete ukázat, že undergroundové techno stále existuje a dát tak najevo pařmenům, že kolébka kvalitního techna začala pravě zde. Odchylky techna samozřejmě existují, je to prostě evoluce. Hodně lidí si myslí, že techno je komerční, ale vy jim chcete ukázat, že tomu tak není. Proto tento projekt podporuju a těším se na 17.2., kdy se konečně vzedme první pořádný vítr.


Soutěž:

Při příležitosti živého vystoupení Kwacza v Hrádku nad Nisou vyhlašuje Nula2 soutěž o tři desky tohoto producenta.

Otázka: Z jakého filmu pochází refrén "Severní vítr je krutý"?

Ceny: 3 x vinyl Kwaczo & Mindhole / Fatback EP / Beatbutchery 001

Odpovědi zasílejte na mail daho@nula2.cz

 
Turné Severní vítr je krutý startuje příští víkend

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016