PARTYINFO

 

Datum konání:
19.03.2007 - pondělí
Místo konání:
Praha - Rock Café
Live:
Fatal Shore (berlin), Rány těla (The Bodywounds), Secret 9 Beat
 
 
Berlínští Fatal Shore vystoupí v březnu v Praze
 
 
V pondělí 19.března se v pražském Rock Cafe uskuteční výjimečný koncert berlínských Fatal Shore a legendární pražské kapely Rány těla (The Bodywounds), jejichž hudební spolupráce i vzájemná hudební i mimohudební inspirace se v minulosti již mnohokrát protnuly a jejichž společné vystoupení po téměř deseti letech je očekáváno velmi silnou základnou posluchačů. Tyto dvě kultovní skupiny doprovodí pražská garážová parta Secret 9 beat.

The Fatal Shore:
The Fatal Shore je berlínská kapela, kterou v dubnu 1996 založili Angličan Phil Shöenfelt a Bruno Adams z australského Melbourne. Měsíc poté se skupina vydala na hektické turné po válkou zbídačené Bosně a Hercegovině v rámci projektu nadace Člověk v tísni. Na cestě ze Sarajeva do muslimské enklávy Goradže se v pomalém konvoji OSN dostali pod palbu srbských ostřelovačů. V Delnici je kamenovali ze strachu, že mladou generaci muslimů  vystavují „dekadentní“ západní rockové hudbě. Brzy po tomto nebezpečném začátku se ke skupině přidal bubeník Chris Hughes (také vystěhovalec z Melbourne) a sestava byla kompletní po příchodu baskytaristy YoYo Röhma v roce 2001.

První album, nazvané taktéž Fatal Shore (1999, Moloko +, Německo), bylo nahráno v Lučenci na Slovensku v době moravských záplav. Cestou do studia se ve vlakovém kupé  stali členové kapely rukojmími  ozbrojených ukrajinských dělníků, kteří je slyšeli zkoušet, a vyžadovali, aby je bavili. V průběhu let přibylo mnoho dalších podobných historek, při nichž hrůzou vstávají vlasy na hlavě. Zdá se, že kapela přitahuje divoké a podivné scény jaksi samozřejmě. Tento prvek divokosti se odráží v živé produkci, která je vysoce nabitá, charismatická a plná emocí. Repertoár The Fatal Shore je postavený jak na původní tvorbě, tak na převzatých písní, které dostávají korozivní styl temného psychedelického blues.

V dubnu 2001 se na pozvání amerického producenta Dana Maye skupina vydala do Covingtonu v Kentucky, aby nahrála druhé album nazvané Free Fall (2003, Moloko +, Německo). May  náhodou zaslechl první CD a během pár týdnů skupina odletěla z Berlína. K dalším podivným událostem došlo po příjezdu do The Church, studia vybudovaného v  baptistickém kostele z 19. století. Atmosféra byla protkaná podivnými vibracemi a ještě se  umocnila pod vlivem Mayovy sbírky automatických zbraní, válečnými suvenýrů, německých vojenských uniforem a jeho pochybnými nohsledy. Nahrávání provázené hádkami a smrtelnými výhružkami skončilo dvě hodiny před odletem skupiny do Berlína. Výsledek je kolekce klasických písní souznící s děsivým prostředím The Church.

The Fatal Shore právě pracují na svém novém, zatím nepojmenovaném albu, které vyjde u hamburského labelu Ambross Music v březnu 2007. Jde o první album Fatal Shore nahrané v relativním klidu Berlína. Během března a dubna 2007 vyrazí The Fatal Shore na turné po Německu, Švýcarsku, Rakousku, Dánsku, České republice a Maďarsku. 

Členové The Fatal Shore hráli nebo spolupracovali s mnoha vyhlášenými umělci a kapelami jako Nina Hagen, The Fall, Nick Cave, Ben Becker, Nikki Sudden, Hugo Race, Jaki Liebezeit, Mick Harvey, a Christof Hahn. Jejich vlastní hudba má široké rozpětí vlivů, od Delta blues Roberta Johnsona, přes autory jako Jacques Brel, Leopard Cohen, Nick Cave nebo Townes Van Zandt, až po zvukové palety Einstürzende Neubauten a Can.

www.myspace.com/fatalshore
www.fatal-shore.de

Rány těla:
Pro vznik kapely Rány těla (The Bodywounds) byl podstatný na jedné straně hudební a intelektuální vliv pražské industriální scény v čele se skupinami Paprsky Ing. Garina, Střední Evropa a zejména kultovního noise-idustriálního projektu Suicidal Meditations dodnes nedoceněného genia Jarouška Paláta, na straně druhé pak vlivy new yorské scény s kapelami jako The Velvet Underground nebo Sonic Youth, britského post-punku Joy Division a Bauhaus či temné gothic-bluesové scény reprezentované skupinami The Birthday Party a La Muerte.

V čele se zpěvákem a výhradním autorem textů Jindřichem Hochem (dnes člen electro-rock´n´rollových Moimir Papalescu & The Nihilists a garážových Nasty Dandies, vystupující jako Hank J. Manchini), kytaristou Jakubem Pegáčem Pelnářem, klavíristou Davidem Kabzanem (nyní Psycho Club A Výletníci), baskytaristou Jáchymem Kaplanem a bubeníkem Lukášem Hrabětou (nyní Mumray) absolvovali mnoho koncertů v Čechách a evropské klubové turné. V tomto období se stali přirozenou odezvou na berlínskou hudební avantgardu skupin typu The Bad Seeds, Crime and The City Solution nebo Once Upon A Time.

Po příchodu nového baskytaristy Hadjiho (dnes Stargazer či Bruno Ferrari) se začal otevírat hudební směr kapely širšímu publiku a vyústil k vydání jediného oficielního alba s názvem Polyester (Indies records, 1996). Skladby „The Gangster“, „Songs From The River“,  „Baby Blue“, „Rain“ či pozdější „The Good In Me“ nebo „Space Girl“ s kořeny v new wave osmdesátých let, ale opět s odkazy na rockabilly, country, nebo dokonce 70´s disco, jsou jasným průřezem tvorby kapely v letech 1993 až 1997, kdy svoji spolupráci pozastavili.

Nyní se vracejí v původním složení a s bubeníkem Wratislawem P. (nyní též Moimir Papalescu & The Nihilists) ke koncertování a připravují nový hudební materiál.

www.myspace.com/ranytela


Secret 9 Beat:
Secret 9 Beat jsou ryze garážová kapela: zfuzzovane stěny kontra energický beat, syrový rock´n´roll kontra post-toxické blues. Jejich show jsou explozemi emocí a energie se spojením vlivů jako The Sonics, Iggy and Stooges, Velvet Underground, Suicide, Jon Spencer and The Blues Explosion, The Clash nebo Sonic Youth. Debutové album připravují a vyjde během první poloviny roku 2007.

www.myspace.com/secret9beat

 
 

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016