PARTYINFO

 

RANDOMIX

Datum konání:
31.03.2007 - sobota
Místo konání:
Praha - Parukářka park
Live:
Random Artists, Headfuck, Pitchless, Masacre
 
 
Kultura Jinak připravila na přelom března/dubna projekt Randomix
 
 
Výstavním projektem Randomix chceme přinést do Prahy ojedinělý pohled do světa Evropské undergroundové kultury. Představíme zde díla velkého kolektivu umělců, které spojuje free party komunita a underground a kteří reprezentují nové způsoby nezávislé tvorby.

Původní myšlenku podpořit nezávislé umělce a pomoci jim prezentovat jejich tvorbu chtělo naše občanské sdružení uskutečnit prostřednictvím multikulturní akce „Dny Kultury Jinak“ s podtitulem Mixcooltura 07. Tato akce měla proběhnout v termínu 30. 3. – 6. 4. 2007 v suterénních prostorách Artminus Veletržního paláce, pod záštitou Národní galerie, sbírky pro moderní a současné umění.

Bohužel se nám dosud nepovedlo sehnat na tuto akci dostatečné finance. To také odráží situaci financování obdobných kulturních projektů zaměřených na alternativní umění v České republice. Proto jsme byli nuceni odsunout termín realizace Mixcooltury po dobu, pokud se nám celá akce nepodaří dostatečně finančně zajistit. Do té doby však Kultura Jinak chtěla pokračovat v aktivitách a proto se rozhodla uspořádat sérii menších akcí, které by měly představit především amatérské, nezávislé či začínající umělce.

Randomix tak budou čtyři dny pro:
➢ výtvarné umění
➢ interaktivní multimediální instalace
➢ undergroundové filmy
➢ experimentální hudbu

Seznámíme vás především s anglickou uměleckou skupinou Random Artists, kteří jsou známí pro svůj projekt regenerace městských prostorů na výtvarné galerie - „Temporary Autonomous Art“ (dočasné autonomní umění), nebo také T.A.A. Pro své výstavy si většinou vybírají nekomerční prostory jako jsou squaty nebo prázdné budovy, které byly poskytnuty veřejnosti pro výstavní projekty.

Tyto dočasné „samosprávné“ prostory jsou přístupné pro všechny, což znamená, že zde může kdokoliv předvést svou uměleckou tvorbu široké veřejnosti bez omezení vlastních komerčním galeriím. Myšlenka T.A.A. výstav byla tak úspěšná, že se rozšířila nejenom v Anglii, ale také ve zbytku Evropy. S růstem popularity T.A.A. se i Random Artists zvětšili a se nyní skládají z velké skupiny lidí, kteří žijí po celé Evropě a tvoří svobodně své umění.

Random Artists nepřijedou do Prahy poprvé. V duchu T.A.A. uspořádali s Kulturou Jinak otevřené výstavy – v roce 2005 v alternativním obchodě a galerii Twilight zone výstavu The Plot Thickens (www.twilightzone.cz/plotthickens) a v roce 2006 v industriálním prostoru Turbová Turbulence 06.

Na Randomixu uvedeme práce umělců žijících v Anglii, Holandsku, Francii a doufáme, že se přidají umělci i z Čech. Výstava na Trafačce tak otevře na čtyři dny své brány, kde návštěvníci budou mít možnost zažít jedinečný pocit z prostoru přetvořeného lidmi, kteří se zajímají o uměleckou tvořivost. Bude to ojedinělá možnost vidět jak hnutí T.A.A. funguje. Vzhledem k velkému počtu příspěvků by bylo složité vyjmenovat vše co budete moci shlédnout. Pro Vaší představu jsou zde tedy alespoň některé z hlavních akcí:

Umění a instalace
MicroTAA by vám mělo ukázat, jakým způsobem lze vytvořit v Praze T.A.A. a jak pokračovat v rozšiřování tohoto kulturního fenoménu. Proto Random Artists pozvali zástupce ze všech mezinárodních skupin, aby vystavili svá umělecká díla v Praze. Tato akce bude jedinečnou příležitostí vidět vůbec poprvé v České republice některá z nejnovějších děl od více než 20 umělců.

Interaktivní multimediální instalace dále představí dvě místnosti s prácemi Random Artists a Pitchless. Tato díla spojují členy Random Artists, kteří pracují s mnoha typy médií - zvukem, výtvarným umění a světlem. Zde už nebudete jen pasivním návštěvníkem galerie, ale budete moci ovládat elementy instalace. Ti co zažili tato díla na předchozích výstavách, by Vám jistě řekli ať očekáváte neočekávané, zvláštní zvuky a rušivé obrazy vytvářející atmosféru, která odráží naší moderní dobu.


Filmový den
V rámci Randomixu se bude 1. dubna 2007 konat speciální filmový den s organizací The Projection Gallery, která je nezávislou filmovou knihovnou. V tomto dni se v Čechách poprvé představí některé filmy vytvořené nezávislými autory z celého světa. Filmový den přinese publiku Randomixu nové práce nejvyšší umělecké kvality. V programu uvidíte první promítání krátkých filmů, animací a dokumentů společně s experimentálním televizním vysíláním, anti-reklamou a ještě mnohem víc.

Hudba

Vernisáž Randomixu 30. 3. 07 přinese noc plnou undergroundových zvuků a představí muzikanty z Headfuk a Pitchless soundsystémů společně s nejzajímavějšími domácími DJs. Uslyšíte zde hudbu, která je plná experimentálních zvuků a v Čechách jen málo známá.

Při Hudební noci 31. 3. 07 budete mít možnost si na Parukářce poslechnout hudbu od Random Artists, Headfuck, Pitchless a Masacrew. Můžete očekávat noc plnou solid beats, drsných zvuků a futuristické atmosféry.

Pokud máte zájem se tohoto unikátního projektu zúčastnit a přispět svou tvorbou, neváhejte nás kontaktovat. Budeme se těšit na společné zážitky s vámi!

Kultura Jinak - www.kulturajinak.com; email: info@kulturajinak.com

Kontaktní osoby:
Linda Šilingerová - 603.290.152, ICQ:224-505-415; skype: twilight.zone
Mgr. Tereza Matyska Mičánková - 604.211.024; skype: tereza.matyska
Omri Goz - 608.774.441
David Moss - monokinetic (at) pitchless.org

 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016