PARTYINFO

 

EUROCONNECTION 2007

Datum konání:
24.05.2007 - čtvrtek
Místo konání:
Praha - Akropolis
Live:
Buscemi (be), Le Pneumatiq
Info:
http://www.palacakropolis.cz
Popis:
start 19:30, vstup 230/290 czk
 
 
Co přiveze Buscemi do Akropole?
Belgický taneční projekt Buscemi poprvé v Praze
Nejoblíbenější belgický taneční projekt, za kterým stojí producent Dirk Swartenbroekx, bude hostem květnových Euroconnections. Čerstvě po vydání 5. alba „Retro Nuevo“ a poté, co již počtvrté zvítězil v ZAMU music awards v kategorii best dance act, přijede do pražského Paláce Akropolis představit v doprovodu živé kapely svou novou hudbu, u které si zaručeně uvědomíte, že léto už je na dosah!
 
Hudební vášeň Dirka Swartenbroekxa se nejprve promítla v objevování a nakupování hudebních úlovků. V 80. letech už byl majetelem skoro kompletní sbírky belgického undergroundu. Začal hrát v několika industriálních a lo-fi projektech a ještě předtím, než se stal Buscemim, měl dokonce vlastní nahrávací label. K tomu, aby se začal věnovat elektronické hudbě, přiměl Dirka svým nakažlivým junglem Goldie.

Znáte jen jednoho Buscemiho a tím je Steve Buscemi? Totiž i Dirk aka Buscemi si pro svůj projekt vybral jméno právě podle svého oblíbeného hollywoodského herce z filmů Fargo, Reservoir Dogs nebo Big Lebowski. Možná ale ještě radši než tohoto protagonistu, obdivuje a objevuje nové krásky, z jejichž portrétů si na obalech desek zakládá na slušnou sbírku… Vezmeme to popořadě. Úplnou prvotinou bylo EP „Plus Belle Africaine“ (1997), které zaujalo Gilese Petersona a tak se prostřednictvím jeho známé show posunul do nového teritoria. Hned další rok debutoval albem „Mocha Supremo“ - kolekcí housových nahrávek, okořeněných jazzy drum´n´bassem s nezbytnou dávkou francouzského funku. Následovalo album „Our Girl In Havana“ (2001) a poté „Camino Real“(2003), za jehož prodej získal Buscemi v Belgii zlatou desku.





























Prostor tu dostala i řada hostů – Michael Franti ze Spearhead, italský zpěvák Nicola Conte s orchestrem nebo Isabella Antena. Skladby „Voodoo Voyage“ a „Viaje Feliz“, které vyšly i jako 12ti palcovky, se rychle dostanou člověku pod kůži a mnoho Djů si je proto adoptovali do svých setů. V té době už byl Buscemi vyhledávanou autoritou v oblasti lounge music a jeho skladby a remixy např. pro Calexico a Suba se vtiskly na několik úspěšných kompilací. Na remixech ostatně postavil celé další album „Late Nite Reworks Vol. 1“ (2005)

Aktuální 5. řadovou deskou je „Retro Nuevo“ (EMI), která kombinuje house a brazilské beaty, opět s notnou dávkou latinských vibrací. Už z jeho předchozích alb na vás dýchla exotika a i tentokrát vás poslech v myšlenkách zavane k šumícímu moři na vaši tajnou pláž. Stejně jako dříve nechybí příjemné a nujazzy bossa momenty, třeba když se mikrofonu chopí holandská zpěvačka Fay Lovsky v okouzlující skladbě „Nao falo portugues“.

Brazilská divoška Viviana Godoy pro změnu zdolává lámané beaty v „Isolada do Mundo“ a Alexia Waku po africku funkuje ve skladbě „Jumilia“. Tentokrát Buscemi také trochu experimentuje s Bollywoodem a balkánskými groovy. Vydání alba předcházel pilotní singl „Jazz Jumper“, našláplý elektro-jazzový track, který boural klubové parkety.

V Belgii Buscemi vystupoval několikrát jako headliner největších letních festivalů Werchter a Pukkelpop. Doprovázen většinou třemi muzikanty na podiu má za sebou turné ve Španělsku, Turecku a Jižní Africe. Poprvé přijede svoje ocenění nejlepšího belgického tanečního projektu obhájit i před pražským publikem!

Viviani Godoy - brazilská zpěvačka, spolupracovala s Buscemim na jeho posledním albu Retro Nuevo
Dree Steemans - trombonista, jeden z top muzikantů v Belgii
Filip Cortez - perkusionista, nahrával bicí napři. pro Junior Jacka - E Samba

KOMPLETNÍ DISKOGRAFIE:

Alba
Retro Nuevo (2006)
Late Nite Reworks Vol. 1 (2005)
Camino Real (2003)
Our Girl In Havana (2001)
Mocha Supremo (1998)

12 palce
Bollywood Swing King (2006)
Jazz Jumper (2006)
Voodoo Voyage (2003)
Viaje Feliz (2003)
Seaside (2003)
Tres Lounge Remixes (2002)
Midnight Sessions (2001)
Ramiro's Theme (2000)
Angel of L.A. (1999)
Dolores Del Sorte (1998)
La Plus Belle Africaine (1997)

Kompilace
Ritmo De Bacardi Vol. 6 compiled and mixed by Kenny Dope and Buscemi
Ministry of Sound Germany (2005)
Blue Note Sidetracks vol. 4
Caliente! compiled and mixed by Buscemi (2004)
Blue Note Sidetracks vol.2


 

Fotoreporty

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016