PARTYINFO

 

MILLION MARIHUANA MARCH - 2007

Datum konání:
05.05.2007 - sobota
Místo konání:
Praha - Letenská pláň
DJs:
Babe LN, Dr.Kary, Kaplick, Saku, Mc Jacob, Pixie, Rich, Appu, Royal Hi-Fi, Gondar, Filipsz, more
Live:
Gaia Messiah, The Chancers, U-Prag, 2V1, Apple juice, Posmrtné zkušenosti, Dreadrot, Banditos
Info:
http://www.legalizace.cz
Popis:
start 14:00, vstup zdarma
 
 
Desátý pochod za legalizaci marihuany už v sobotu
Sobotní odpoledne na pražské letenské pláni bude patřit desátému ročníku akce zvané Million Marihuana March. Ve 13:00 začne na Staroměstkém náměstí pochod za legalizaci marihuany, který skončí právě na Letné velkým happeningem. Těšte se na různé koncerty a vystoupení převážně breakbeat/dnb DJů.
 
Je to již deset let, co pražskými ulicemi poprvé zaznělo heslo "LEGALIZACE"! Demonstrace, která se tehdy sešla na Staroměstském náměstí, se mezitím stala součástí celosvětového protestu Milion Marihuana March a do značné míry se profesionalizovala. Každoroční květnový happening za legalizaci marihuany se zařadil po bok největších hudebních festivalů v zemi – má podobnou návštěvnost, podobný rozpočet i hvězdné obsazení kapel. A přestává být také něčím výjimečným. Za tu dobu se totiž v mnohém změnily i postoje společnosti.

Během prvních ročníků demonstrací za legalizaci marihuany nás mnohé státní instituce a úřady považovali takřka za kriminálníky. V posledních letech jsme ale zaznamenali znatelný obrat v jejich přístupu. Dnes je myšlenka dekriminalizace či legalizace marihuany považována za regulérní občanskou iniciativu, kterou nelze přehlížet,“ říká předseda Občanského sdružení za legální konopí David Čermák, který se na organizaci demonstrací podílí od roku 2000.

Za posledních deset let zaznamenal významný posun ve společenském vnímání drogové problematiky i Dr. Ivan Douda z Nadace DROP IN. „Na odborné úrovni a v prestižních zahraničních časopisech se aktuálně diskutuje o potřebě přehodnotit klasifikaci drog podle jejich skutečných rizik. Marihuana se tak zřejmě stane součástí širšího problému hodnocení pozitiv a negativ drog pro západní civilizaci. To je zatím z 90 procent ideologické a emotivní a nikoliv odborné a to bohužel i mezi politiky. Akce jako Milion Marihuana March plní v tomto směru významnou iniciační roli. To, co zpočátku mnozí lidé vnímali jako extravaganci, exhibici nebo snahu šířit drogy, mělo nakonec pozitivní dopad na přehodnocování postojů společnosti. To, co vypadalo jako hrdinství, je dnes téměř normální. My jsme se o tom přesvědčili třeba při zavádění substituční léčby závislosti na heroinu metadonem,“ uvedl Ivan Douda.

Konopný ombudsman Marek Jehlička mu dává v mnohém za pravdu. „Mám radost z několika konkrétních signálů. Když kupříkladu vyhodili studenta kvůli držení jednoho jointa ze školy, jiná škola mu hned nabídla možnost dostudovat a soud pak zrušil i rozhodnutí ředitele o nepřipuštění k maturitě jako příliš tvrdé. Řada politických špiček se bez obalu přiznala ke kouření marihuany. A nakonec Nejvyšší soud svým judikátem zlegalizoval pěstování konopí bez ohledu na obsah THC. To jsou věci, které jsem si před deseti lety neuměl představit,“ řekl Jehlička.

Letošní desátý ročník happeningu za legalizaci marihuany začne v sobotu 5. května ve 13:00 na Staroměstském náměstí, odkud o půl hodiny později vyjde pochod směřující na Letenskou pláň. Hudební produkce na Letné začne tradičně ve 14:00.


Deset let legalizace v České republice:
1998
První demonstrace za legalizaci marihuany na Staroměstském náměstí
Vzniká Sdružení pěstitelů konopí
Vznikají webové stránky www.legalizace.cz

1999 
Pavel Severa (KDU-ČSL)  prosazuje zákon, který do české legislativy zavádí trestnost držení drog pro osobní potřebu "v množství větším než malém".
V reakci na „Severův zákon“ vzniká institut „Konopného ombudsmana“, který automaticky žádá o milost pro osoby trestané kvůli držení a pěstování marihuany pro osobní potřebu.
Demonstrace za legalizaci marihuany v Praze se stává součástí celosvětové akce Million Marijuana March, na Palachově náměstí demonstruje asi 1000 lidí

2000   
Svaz pěstitelů konopí mění stanovy a registruje se jako Občanské sdružení za legální konopí, vzniká OSLíK
Konopný ombudsman eviduje 23 případů osob stíhaných kvůli pěstování či držení marihuany a žádá o jejich omilostnění
Konopný ombudsman vstupuje do jednání s poslancem Parlamentu ČR Františkem Pejřilem (ODS). Na jednání petičního výboru Parlamentu ČR 13.ledna 2000 předkládá svoji zprávu „Negativní důsledky zákona o drogách v praxi“. Poprvé oficiálně žádá o změnu zákona.
Demonstrace za legalizaci marihuany na Náměstí Míru se účastní asi 500 lidí

2001    
Konopný ombudsman eviduje dalších 6 případů konopné represe.
Demonstrace za legalizaci marihuany probíhají v Praze a v Brně, v Praze se schází na Letné „u kyvadla“ asi 1000 lidí, demonstrace má poprvé charakter happeningu
Je zveřejněna Analýza dopadu novelizace drogové legislativy, podle které zavedení trestnosti držení nelegálních drog pro vlastní potřebu nesplnilo žádný ze svých testovaných cílů a z ekonomického pohledu je ztrátové. Testovaná novelizace trestního zákona vytvořila zbytné společenské náklady. Tedy přiměla společnost neefektivně vynaložit prostředky, pro něž se mohlo najít lepší využití, a to vše ve výši nejméně 37 miliónů Kč.
Vláda ČR se na základě analýzy zavazuje legislativně rozdělit drogy do dvou, respektive tří kategorií podle míry jejich zdravotní a společenské nebezpečnosti

2002  
František Pejřil ve Sněmovně navrhuje zrušit Severův zákon. Jeho návrh není přijat.
Happening Milion Marihuana March se opět koná na Letné. Akce však není oficiálně povolena, kapely hrají z plošin nákladních aut.
Umělci se bouří proti novele zákona o šíření toxikomanie. Pořádají koncert „Umění proti cenzuře“ a následně se jde cca 30 lidí udat za porušení zmíněného zákona. Policie nakonec všechna udání odkládá a zákon de facto přestává v praxi platit.

2003 
Místopředseda vlády Petr Mareš navrhuje změnit trestní zákon tak, aby uživatelům a drobným pěstitelům marihuany hrozila nanejvýš pokuta.
Plzeňský soudce Tomáš Bouček odmítl obžalobu pětadvacetiletého Karla Holmana, u něhož policisté při domovní prohlídce našli tři čtvrtě kilogramu konopí. Verdikt mimo jiné okomentoval tím, že „společenská nebezpečnost je u marihuany jiná než například u heroinu či pervitinu“.
Po nástupu Václava Klause do úřadu Prezidenta ČR Konopný ombudsman vzdává psaní žádostí o milost. Místo toho navazuje spolupráci s Právní poradnou Asociace nestátních organizací, která jeho klientům poskytuje kvalitní právní poradenství zdarma.
Pořadatelé Milion Marihuana March se snaží zlegalizovat svůj happening. Podávají stížnost za diskriminaci na správcovskou firmu Acton, která požaduje nestandardní dokumenty k záboru části Letenské pláně.
OSLíK vyzývá ke spolupráci protidrogové koordinátory v Praze. Ti odmítají na MMM vystoupit a působit na návštěvníky akce.
Za organizátory happeningu se postavil vládní zmocněnec pro lidská práva Jan Jařab, který ve svém prohlášení píše, že"Svoboda shromažďování je zaručena. (...) Není důvod pro žádná omezení na základě shody či neshody politického názoru pořadatelů (MMM) s politickým názorem jiných subjektů.
MMM poprvé získává všechna povolení a akce se na Letné koná legálně. K MMM se přidávají další města: Brno, Plzeň a Třebíč.
Požadavky MMM otevřeně podporuje Dr. Ivan Douda z Nadace DROP IN, který je od té doby pravidelným hostem tiskových konferencí OSLíKa i happeningů MMM.

2004
Na Právní poradnu Asociace neziskových organizací se v roce 2004 obrátilo 14 klientů, kteří byli stíhání za pěstování či držení marihuany pro osobní potřebu
OSLíK vydává k MMM informační brožuru
Příprava MMM se profesionalizuje, na akci začínají vystupovat známé kapely, všichni účinkující hrají bez nároku na honorář
Na MMM vystupuje Hanka Sibřinová, která s pomocí marihuany léčí svoji roztroušenou sklerózu a Jiří Žáček, který je stíhán za pěstování konopí pro stavbu svého konopného domu.

2005
Poslanci schválili novelu trestního zákoníku, která snižuje tresty za pěstování a držení marihuany a zpřísňuje tresty u „tvrdých“ drog.
Premiér Jiří Paroubek prohlásil, že by mu nevadila legalizace marihuany.
Řada politiků se poprvé otevřeně přiznala ke kouření marihuany: Ivan Langer, Jiří Dolejš, Kateřina Dostálová, Jan Kavan, Jana Bobošíková, Dana Bérová.
Ministři poprvé připouštějí, že marihuana by mohla být tolerovanou drogou (MF Dnes 4. 5. 2005).
MMM se účastní několik tisíc lidí

2006
Nejvyšší soud se usnesl, že samotné pěstování rostlin konopí není výrobou omamných a psychotropních látek. Pěstování rostlin konopí je od této chvíle legální. Trestným činem se stává až sušení rostlin a výroba marihuany.
Poslanecká sněmovna odmítla přijetí návrhu nového trestního zákoníku, který dělil drogy podle jejich nebezpečnosti.
Na MMM se hlásí tolik známých kapel, že není možné dát všem prostor, ačkoliv všichni hrají bez nároku na honorář. Vzniká kvůli tomu další živé hudební pódium.
Na MMM vystupuje Jan Chromý, který byl kvůli držení marihuany vyloučen ze školy. Na místě stovky lidí podepisují petici, aby mohl dostudovat. Jiná škola mu poté nabízí individuální studium s možností maturity. Soud nakonec ruší rozhodnutí ředitele Integrované střední školy stavební o vyloučení jako zbytečně tvrdé.
Poprvé v historii staví politická strana (US-DEU) svoji předvolební kampaň na legalizaci marihuany.


 
 
 
Milion Marihuana March oslaví v Praze 10. výročí

Flyer

 
flyer
 

Fotoreporty

 
rav
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016