PARTYINFO

 

SOUND HEADQUARTERS

Datum konání:
18.05.2007 - pátek
Místo konání:
Praha - Cross
DJs:
E.S.P., Cotcharam, Priapus, Hatcha & Mc Crazy D (uk), Yukimura, Matoa

2nd stage - Raveboy, Machine Funk, Funk Halen
Popis:
start 21:00, vstup do 22:00 60 czk, poté 100 czk
Line-up:
Nahoře - Garage & Dub & Dubstep etc. Stage:

21:00 - 22:30 E.S.P.
22:30 - 00:00 Cotcharam
00:00 - 01:30 Priapus
01:30 - 03:30 Hatcha & Mc Crazy D
03:30 - 04:30 Yukimura
04:30 - 05:30 Matoa
05:30 - ??:??

Dole - Break Electro Drum Stage:

21:00 - 23:00 Raveboy
23:00 - 01:00 Machine Funk
01:00 - 03:00 Funk Halen
03:00 - 04:30 Ping Ponk
 
 
Dubstepový DJ Hatcha dnes v Crossu – poslední info
Páteční hudebně experimentální party Sound Headquarters konající se v pražském klubu Cross se pomalu ale jistě blíží, a tak pro vás máme závěrečnou rekapitulaci a dodatečné informace o tom, kdo že je momentálně asi největší djská hvězda dubstepové scény a co (nejenom) od něj můžete čekat.
 

DJ Hatcha

Ať si kdo chce co chce říká, ať si mamka slzy utírá, dubstep bez dje Hatchy by pravděpodobně nebyl tím, čím je dnes. Opravdu nerad sklouzávám k patosu, ale je fakt, že z hlediska dlouhodobého vývoje, přínosu a vůbec tvarování této ojedinělé formy zvuku má zmiňovaný dj & producent na dosavadním výsledku opravdu lví podíl. Těžko říct, jak by zněl dubstep bez Hatchy, vy se však můžete přesvědčit, jak zní ten s Hatchou! V pátek nám zahraje k poslechu a tanci společně se svým dlouholetým kumpánem MCím Crazy D v pražském klubu Cross, nebude tedy vůbec na škodu zopakovat si několik důležitých faktů týkajících se této zásadní postavy dubstepové scény.

Za dubstep se v první linii pere již dlouhá léta, vlastně již od dob uk garage. Vzhledem k jeho poměrně nízkému věku (26 let) by se klidně dalo říct, že slušnou část svého života zasvětil právě tomuto žánru. V rámci svého specifického oboru dosáhl leccos. Aktivně se věnuje djingu a jeho přítomnost na zásadních parties nejenom doma v UK se stala nepsaným pravidlem. Má několik pravidelných rádio pořadů na stanicích typu Kiss 100 či pirátské Rinse atd., dlouhodobě ovlivňuje zvuk dubstepových nahrávek a proto to byl právě Hatcha, kdo namixoval hned dva díly prestižní kompilační série Dubstep Allstars (Vol. 1 sám, Vol. 04 společně s dalším velkým talentem djem Youngstou) neméně prestižního londýnského labelu Tempa. Takhle bych klidně mohl pokračovat ještě chvíli, třeba tím, že právě maestro Hatcha pomohl nastartovat kariéry několika dnes již velice respektovaných producentů/projektů jako Digital Mystikz, Loefah, Skream anebo Benga. Tak dlouho je vytrvale hrál a "tlačil" v prostoru svých setů, až se dočkali právem zaslouženého respektu a s ním spojeného úspěchu.

Nedá mi však nezmínit ještě jednu zajímavou skutečnost. Přestože je Hatcha vnímán především jako dj, i on sám sem tam zabrousí do světa produkce, na některých kompilacích a setech tak můžete klidně narazit i na jeho vlastní dílka. Rozhodně to však nepřehání, méně je někdy více. Za zmínku beze sporu stojí jeho spolupráce s producenty jako Benny Ill z Horsepower Productions (Special 4 Track EP, z něhož pochází úžasná věc Highland Spring), Kromestar (Ridick či The Twin Towers EP), Benga (10 Tons Heavy / Progression) i jeho vlastní sólo produkce (Dub Express EP atd.). Jméno Hatcha tak můžete naleznout v katalozích (mezi fanoušky dubstepu) známých labelů ala Tempa, Planet Mu či třeba Dub Steppers. To už je celkem slušný úspěch, co říkáte?

Ty největší a opravdové úspěchy ale přeci jen sklízí na poli djingu. Vytrvale experimentuje, zkouší, filtruje a hledá, nejvíce využívá své pověstné dubplates, díky tomu pak hraje velice progresivní hudbu s originálním zvukem, které navíc opravdu věří. Stává se tak směr udávající inspirací pro okolní svět a jestliže někdy zaslechnete hlášky, že se v dubstepu zrovna teď hraje tohle anebo tamto, dost možná to znamená také to, že si Mr. Hatcha pořídil nové zvukově pekelné dubplates a opět nekompromisně udává směr. Jeho sety jsou synonymem pro maximální mystično, často se vrací ke kořenům, s oblibou vyhledává působivé ethno motivy a jeho hrátky s basovou linkou a rytmem jsou přímo ďábelské. Díky tomu, že úřaduje především coby dj, nehraje za každou cenu své vlastní tracky a tato skutečnost mu pak nabízí určitý nadhled a odstup (i když ona taková "own-beat show" má také něco do sebe). Možná právě díky tomu jsou jeho sety objektivně komplexním odrazem toho nejaktuálnějšího dění na dubstepové scéně. A kromě toho je samozřejmě ku*evsky zábavnej! V dnešní době už má Hatcha celou řadu nadějných konkurentů (Youngsta, N-Type, Mala (DMZ) anebo Bun-Zer0), Hatchův styl a s ním spojený přístup k hudbě je přesto jedinečný a těžko napodobitelný.

Nestává se moc často, abychom mohli tvrdit, že u nás v pátek uslyšíme ten nejvíc TOP SHIT DE-LUXE undergroundový zvuk dubstepového Londýna. Taky nebývá zvykem, abychom dostali jako bonus celou řadu dalších zvukově originálních a zajímavých djs, producentů či projektů, navíc hned na dvou stagích a za směšný pakatel (do 22:00 60 czk, poté 100 czk). Tentokrát tomu tak skutečně je, a tak doufám, že se v pátek večer sejdeme v Crossu na Hatchovi v hojném počtu a v harmonické symbióze s masivní basovou linkou a vůbec celým vesmírem společně zakroutíme boky. Hlaste se na velitelství, těším se!

text: flyboyeda

Crazy D - skunkoval za mikrofonem po boku Hatchy od proto-dubstepového začátku a tím se stal jeho styl proplétání se mezi rytmy dubstepového pralesa a splifového "konferování" mejdanu typickým pro pozdější MCs. Crazyho hlas je slyšet na několika podstatných deskách, pravidelně na londýnských pirátských rádiích a především na většině dubstepových mejdanů v U.K.

Horní stage – garage dub dusbstep sublow etc.:

E.S.P. – garage
Trendoví přívrženci dubstepu (od 2006) často nevěří, že uk garage vždy byla ségrou dubstepu, ale … je to tak! E.S.P. vám předvede, že po svých 7mi garážových letech umí vytvořit taneční atmosféru v podzemí.

Cotcharam - dub
Dub je dalším příbuzným dubstepu, a to jak zvukem, tak především smyslem a poselstvím dubu, které vám vysvětlí a předá - Cotcharam.

Priapus – dubstep
Ortodoxní cz dubsteper již od doby před vznikem názvu zvuku, pro vás plánuje …. „huuhuu-voodoo dubstep session“.

Hatcha a Crazy D – dubstep
Zažijete o čem je dnes dubstepová scéna v Londýně a uslyšíte hudbu, která z části vyjde na vinylech během následujícího roku, ale zbytek zůstane uložen jen na hard discích jejích producentů - strictly dubplates!. Průvodcem po neznámé a občas strašidelné krajině subbasů bude MC Crazy D.

Yukimura – more and dubstep
Svoji rozlámanou hudební realitu závažně infikovanou dubstepem, ale stejně tak i okolními novodobými zvukovými hybridy z U.K.vám naservíruje Yuki.

Matoa - sublow-grime-dubstep
Uslyšíte především jeho vlastní produkci pohybující v dubstep-sublow-grime oblasti, jako vždy … virtuózně matoozně namixovanou!

Dole - Break Electro Drum Stage:

Raveboy – Šílený profesor, který vás přivítá na své tvrdé a nekompromisní dvouhodinovce. Jistě vás zaujme svými experimenty, vyzkouší vaší pozornost a roztrhá vás na kusy palbou neposlouchatelných skřeků za pozdní příchody a neomluvené hodiny. Proto dorazte včas.

Machine Funk – Dvojice kloubící noisový radikalismus, brejkový nacionalismus, electro kolektivizaci s rovnou taneční daní pro všechny. Jejich hudební reforma z vás vyždíme všechno co ještě máte.

Funk Halen – Moravský electro markrabě, předvede vyšlechtěný elektro set, který v kotlině české často k vidění není. Nenechte si jeho návštěvu ujít.

http://www.myspace.com/djhatcha
http://www.myspace.com/crazydubstep
http://www.crossclub.cz/
http://www.rinse.fm/

 
Dubstepový DJ Hatcha v pátek v Crossu

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016