PARTYINFO

 

Datum konání:
31.05.2007 - čtvrtek
Místo konání:
Praha - Strahov 007
Live:
Singapore Sling (reykjavík/ice), Rány Těla (The Bodywounds)
Popis:
start 19:30
 
 
Singapore Sling a Rány Těla odehrají koncert ve strahovské Sedmičce
 
 
Oblíbený koktejl Ernsta Hemingwaye? Kdepak! Tahle temná kapela do středu Evropy přiváží svou hudbu z tajemného Islandu. Ale zapomeňte na Björk nebo éterické Sigur Rós! Tohle je pravý, zato osobitý dřevní rock’n’roll s velkým vlivem Jesus & Mary Chain, Joy Division, Spacemen 3, The Gun Club, The Modern Lovers, Pussy Galore, The Cramps, the Fall a také té nejstarší anglo-americké školy (Them, Rolling Stones, Pretty Things, Iggy & The Stooges, The Sonics, Velvet Underground…) v naprosto strhujícím psychedelickém podání. Divokou garážovou jízdu islandské formace doprovodí pověstná pražská post punková banda Rány Těla (The Bodywounds), která se na koncertní pódia vrací po mnohaleté pauze. The post-punk legend strikes back!



V polozapomenutém filmu F. Fridrikssona Ďáblův ostrov několik navrátivších se imigrantů přivezlo na Island rock’n’roll. S hustými dlouhými kotletami, špičatými pérky, dlouhými nízkými sedany a nervózním rytmem, prostě se vším, co k němu patří. Kdo Fridrikssonův snímek viděl, ten bude vědět, o čem je řeč. Díky bizarní cyklaci historie se podobná věc stala také v roce 2003. Tehdy vyšlo první album pětice Singapore Sling. Punková scéna osmdesátých let, ze která vzešla hvězda skupiny Sugarcubes a potažmo fenomenální Björk, byla tenkrát pomalu zapomenuta. Hlavní proud rockové hudby na Islandu se časem rozmělnil do množství četných imitátorů éterických klasicistů Sigur Rós, kteří ovšem veskrze postrádali jejich invenci. The Curse of Singapore Sling (Kletba…) bylo albem, jež všechno změnilo! Kvintet mladých nespokojenců začal diktovat sound ovlivněný The Jesus & Mary Chain, My Bloody Valentine a raným rock’n’rollem padesátých let.

Záhy si Singapore Sling získali srdce fanoušků nejen na rodném ostrově, ale také v USA. Při první návštěvě amerických rockových klubů měli to štěstí, že si je za předskokana zvolila místní undergroundová legenda The Brian Jonestown Massacre. Téměř celé tour bylo záhy vyprodané a SS sklidili veliký ohlas. S The BJM je pojí nejen dlouholeté přátelství, ale také podobné nástrojové obsazení a záliba v temných psychedelických melodiích. Druhé album Life Is Killing My Rock’N’Roll vyšlo na sklonku roku 2004 a opět se jednalo o trefu do černého. Divoký garážový zvuk, strašidelné psychedelické plochy a zabijácké kytarové riffy jsou prosvětleny nádhernými melodiemi. Repetitivní nadpozemské rytmy se přibližují legendárním vetřelcům Spacemen 3 a vokály odkazují k Beach Boys z doby, kdy Brianu Wilsonovi přeplo ze surferských groupies v bikinách a začal zajímat o temnou magii a plyšová zvířátka.



Ale zapomeňte na všechny vlivy! Svým osobitým soundem - spojujícím nespojitelné - dávají Singapore Sling celému světu naději, že pravý r’n’r ještě žije! Úspěšné turné po Spojeném království (opět po boku The BJM) završili prestižním účinkováním na mohutném multikulturním Island Festival 2005 ve středoevropské Mecce rockové hudby, Berlíně. Právě tam je oslovili zástupci prestižního labelu 8MM, kteří jim nabídli nahrávací smlouvu. Ve víře v jejich talent (a v sílu pravého rock’n’rollu, jak jinak!) jim dali dostatek času na práci na třetím albu. Nad ním strávili Singapore Sling celý loňský rok a 15. května letošního roku konečně výsledek spatří světlo světa. Už jen název slibuje mnohé. Ano, pražský koncert bude jen potvrzením toho, že tady nejde o vyčpělé rčení: „Je to jenom rock’n’roll, ale já ho mám rád!“ Tady jde o primární nutnosti a potřeby! …a v dobrém slova smyslu o důvod k životu.

THE CURSE, THE LIFE, THE BLOOD! Toto jsou Singapore Sling roku 2007!

Podobné je to v případě další formace, kterou ten večer návštěvníci na Sedmičce uvidí. Počátky Rán Těla se datují do neklidné porevoluční doby, kdy bylo možné všechno a vlaky do Berlína a zpět byli přeplněné vyhublými mladistvými rockery. Pod vlivem Birthday Party, Elvise Presleyho a nové vlny se tehdy dala dohromady skupina, která to přes několik evropských tours dotáhla až na pódium Sportovní haly (ano, tak se tehdy jmenovala dnešní T-Mobile Aréna na pražském Výstavišti v Holešovicích), kde svou drtivou upřímností v nejlepším smyslu slova vyděsila publikum natěšené na první koncert Boba Dylana v ČR. Po těchto neuchopitelných démonech zůstalo skvělé album Polyester, ale bohužel krátce po jeho vydání vyhraněné osobnosti ve skupině už spolu prostě nedokázali vydržet. Všechny tyto spory jsou však nyní zapomenuty! Loňský nečekaný koncert u příležitosti svatebního dne jednoho z členů kapely dokázal nejen všem hostům a náhodným návštěvníkům, ale hlavně skupině samotné, že pokračování je nutností. Legenda se vrací a díky shodě okolností přesně na to místo, kde to před více než patnácti lety všechno začalo – na strahovskou Sedmičku. Nenechte si je ujít!

www.myspace.com/singaporesling
www.myspace.com/ranytela

rezervace vstupenek: www.klub007strahov.cz

 

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016