PARTYINFO

 

ORLICKÁ BRÁNA

Datum konání:
14.07.2007 - sobota
Místo konání:
Žamberk - Tyršova rozhledna
DJs:
Murte, Sayko, Katcha, Mc Jacob, Von Lukasch
Live:
Michal Kos, Teatr Novogo Fronta, Jim Čert
Info:
http://www.fidiko.cz
kout@fidiko.cz
 
 
Co nabídne festival Orlická brána v Žamberku?
 
 
Orlická Brána je letní divadelní festival zejména ochotnických spolků z Pardubického kraje s celou řadou doprovodných akcí. Téměř týdenní festival je uspořádán na několika veřejných místech města Žamberk (Divišovo divadlo, Kaplička Sv. Rozálie, Tyršova rozhledna, přilehlé parky a louky,…).

Jak již bylo zmíněno, hlavní osu festivalu tvoří ochotnické divadlo. V Pardubickém kraji je mnoho ochotnických spolků s různou historií se zájmem prezentovat se na podobných akcích. Vzhledem k tomu, že se zde v okrese Ústí nad Orlicí skýtá poměrně málo příležitostí, rozhodli jsme se podpořit amatérskou kulturní tvořivost a zorganizovat o prázdninách 2007 tuto přehlídku a tím vytvořit kořeny pro tradiční letní kulturní podnik, který v Žamberku jistě už po mnoho let chybí a bezpochyby pozvedne kulturní ba přímo umělecké vyžití mládeže.



Jak lze vyčíst z připravovaného programu, nejedná se pouze o obyčejnou přehlídku, ale naopak chceme dosáhnout toho, aby se kulturní veřejnost a to zejména mládež přímo zapojila do vytváření akce a tím ji vlastně pojala za svou vlastní. Proto je v rámci Orlické brány 2007 uspořádána celá řada workshopů, na programu se přímo podílí několik místních škol včetně Základní Umělecké Školy Petra Ebena a Domu dětí a mládeže – ANIMO Žamberk. Tím chceme nabídnout aktivní využití volného času nejen žamberecké mládeži, ale samozřejmě i návštěvníkům z okolních obcí.

Ovšem nejen ochotnické spolky tvoří základní osu festivalu. Jako podporu pro ně bylo vybráno představení Phantomysteria světoznámého alternativního divadelního spolku Teatr Novogo Fronta, které svým pohybovým představením s vodou, ohni a v záplavě světel a zvuků završí v sobotu okolo půlnoci hlavní divadelní program a dá tak prostor taneční hudbě, která jako afterparty ukončí v nedělních ranních hodinách celý festival.



Co se týče doprovodných akcí, program festivalu bude odstartován již ve dnech 10.-12. července malou filmovou přehlídkou v Divišově divadle, v průběhu pátečního a sobotního programu vystoupí v době příprav divadelních souborů několik hudebních hostů, v parku pod kapličkou Sv.Rozálie vymezíme prostor pro divadelní, výtvarné, hudební a další umělecké workshopy, páteční noc se ponese v duchu reggae party a jak již bylo zmíněno, v noci ze soboty na neděli věnujeme pódium celostátně známým i místním protagonistům různých směrů taneční hudby. Veškerá dějství festivalu budou propojena pro vozidla částečně uzavřenými veřejnými komunikacemi, které budou na mnoha místech vyzdobeny uměleckými výtvory dětí a mládeže a mezi nimi i řadou žonglérů, performátorů či street-art umělců.

Organizátorem festivalu je Město Žamberk – Městský kulturní podnik – FIDIKO Žamberk. Hlavními partnery, kteří celou akci podpoří produkčně, materiálně a finančně jsou Pivovar HOLBA a.s., ILLU-ZION, s.r.o., Rádio MAGIC a LIFE Fajn Rádio. Na festivalu dále spolupracují: Městské Muzeum Žamberk; Informační centrum Žamberk; Technické služby TS Žamberk, s.r.o.; Dům dětí a mládeže ANIMO Žamberk; ZUŠ Petra Ebena Žamberk; Městská Policie Žamberk; Římskokatolická farnost – děkanství Žamberk; a další…


10.-14.7.2007 - Orlická brána – program festivalu


10. července – úterý – Divišovo divadlo

17:00- FIMFÁRUM 2 - ČR – rodinný, animovaný – Divišovo divadlo
Pohádek není nikdy dost. A navíc, tohle nejsou jen tak ledajaké… Čtyři pohádky (Moře strýčku, proč je slané?; Tři sestry a prsten; Hrbáči z Damašku; Paleček) pro „chytré děti a chytré dospělé“ z knihy Jana Wericha. 35,- Kč

11. července – středa – Divišovo divadlo

20:00 - 300:BITVA U THERMOPYL - USA – historický – Divišovo divadlo
Film vychází ze stejnojmenného komiksu, který ožívá za přispění nejmodernějších technologíí. Spartský král Leonidas a jeho 300 věrných bojovníků se utká s mnohonásobnou přesilou Peršanů… 65,-

12. července – čtvrtek – Divišovo divadlo

17:00 – JAK SE KROTÍ KROKODÝLI - ČR – rodinná komedie – Divišovo divadlo
Komedie Marie Poledňákové o tom, že nikdo nechce zůstat sám. Tatínek Luboš, který pracuje jako záchranář v Alpách, přijíždí domů. Jeho dcerka Amálka odmítne jet na školu v přírodě, aby si tatínka užila… 35,- Kč

20:00 - MARCELA - ČR – celovečerní dokument – Divišovo divadlo
Časosběrný dokument Heleny Třeštíkové vyústil v celovečerní film. Sleduje intimní osudy obyčejné ženy Marcely, podává svědectví o době , vztazích, nepřízni osudu, smyslu lidské existence… 45,- Kč

13. července – pátek – Tyršova rozhledna, kaple sv. Rozalie – vstupné dobrovolné po celý den

17:00
- OSM ŽEN (Robert Thomas) - DS Hýbl - Česká Třebová – Rozhledna
S velkým zájmem se setkává nastudování divadelní hry Roberta Thomase „Osm žen“ v podání divadelního souboru Hýbl z České Třebové. Zkušený režisér Jiří Jireš se pohybuje jako ryba ve vodě v komediálním žánru. Detektivní komedie s překvapujícím koncem.

17:00 - DOKTORSKÁ POHÁDKA (Karel Čapek) - DS Klášterec – Kaple
Strašidla a bubáky si vymysleli dospělí proto, aby se jich děti bály. V naší pohádce se ale rozhodně nikdo bát nebude. Objeví se tu sice hastrman a dokonce i hejkal, ti však mají jiné starosti, než děsit děti.

18:30 - W2 (dancehall - Sean Paul tribute) – Rozhledna
V oblasti Orlických hor stále populárnější DJ přinese ve svém prvním setu pátečního večera průřez tvorbou Seana Paula okořeněný dalšími hvězdami a hvězdičkami reggae-ragga-dancehallové hudby.

19:00 - POHÁDKY Z KUFRU P.POHÁDKY - Divadlo jednoho herce - V.Mýto – Kaple
Inspirativní scénický pořad pro děti sestavený z nejznámějších lidových pohádek. Pohádkář příběhy nejen hraje, vypráví a zpívá, ale současně je inscenuje jednoduchými loutkami, které vytváří přímo na jevišti.

20:00 - ČAPKOVY POHÁDKY (Karel Čapek) - Div. kroužek ANIMO – Kaple
Nechme se společně překvapit nastudováním pásma Čapkových pohádek divadelním kroužkem ANIMO Žamberk v režii Martina Andrleho…

22:00 - BAD BOYZ (the worst ethno music-video selection) – Rozhledna
Nekonečná selekce „nejhorších“ videoklipů této planety, Bollywood hadr, Bhangra music hýbe světem!

22:00 - OLDŘICH JANOTA (alternativní folkový koncert) – Kaple
Více než ceny o Janotově tvorbě vypovídají hudba a poezie. "Hudbu považuji za poslání, do kterého investuji svoji životní energii. Hudba není jen poslechová záležitost, cítím ji jako určité předávání obrazu světa. To předávání není určení k teoretickému rozboru, ale je na koncertě přítomné," říká Janota.

23:00 - Autorské divadlo Brašulů - 3x VYMĚNĚNÝ SYN (Pavel Osuský) – Rozhledna
Jak to dopadne, když si vezmete do vlastního bytu kamaráda příživníka? Uvidíte sami.

00:15 - PAWLAČ ZEWLZ (Reggae, Dancehall, Worldmusic) – Rozhledna
V současné době asi nejlepší Reggae-Dancehallový sound systém v ČR. Vítěz Bakkle-Up finále 2006. Reggae párty plná skutečných MCs Vás dostane do úplné extáze!

02:00 - RASTADELICT 02 (dubwize freestyle) – Rozhledna
Tento DJ se v hudbě, kterou hraje opravdu vyzná, jeho uvolněný dubwize-freestyleový set dodá do každé živé duše skutečně pozitivní vibrace z celého pozitivního vesmíru.

03:00 - W2 (raggajungle - Congo Natty tribute) – Rozhledna
A na závěr trochu zrychlíme a budeme tančit, tančit, tančit, tančit. Vždyť se také z reprobeden pohrnou samé notoricky známé pecky jako Champion DJ, Ready Or Not, Pollice In Helicopter, Herbsman, Badman či Tribal Natty v mnoha a mnoha různých remixech na Congo Natty labelu.

14. července – sobota – Tyršova rozhledna, kaple sv.Rozalie – vstupné dobrovolné po celý den

12:00
- Div. kroužek ANIMO - POŠŤÁCKÁ POHÁDKA (Karel Čapek) – Rozhledna
Kolik komplikací musí pošťák podstoupit, když odešlete dopis bez známky a adresy.

14:00 - DS Čáp Dobruška – NÁJEMNÍCI PANA SWANA ANEB HABAĎŮRA (Michael Cooney) – Rozhledna
Komediální mumraj nečekaných situací a ztřeštěných záměn, na jehož počátku žena objeví v prádelníku svého manžela dámské prádlo nadměrné velikosti a v domě se objeví vrchní kontrolor ze sociálního úřadu.

14:30 - DA L.Frištejnské (pí Ulrychová) - PERNÍKOVÁ CHALOUPKA – Kaple
Klasická pohádka pro nejmenší, větší, ale i úplně velké děti.

16:00 - MICHAL KOS (60-90`s) – Rozhledna
Svým způsobem kultovní rockotékový uvaděč a muzikant z Králík nás provede českou i zahraniční hudební tvorbou v letech šedesátých až devadesátých.

17:00 - DS Kunvald - PSEUDOLUS (Titus Maccius Plautus) – Rozhledna
Děj této římské komedie se odehrává během jediného dne v Athénách. Otrok Pseudolus využije své obratnosti k tomu, aby napálil kuplíře Baliona a v sázce obehrál svého pána Simona.

17:00 - DS Čenkov - pohádka ZKOUŠKY ČERTA BELÍNKA (Zdenka Horynová) – Kaple
Čertovská pohádka plná hromů a pekelného kouře. Na děti se těší čerti Belínek a Velorex, princezny Rujana a Amira, dvorní dáma Hárakšanda, profesor Čáry Felčáry a další pohádkové postavy.

18:45 - JIM ČERT (punkfolkový koncert) – Rozhledna
vlastním jménem František Horáček, je český zpěvák a akordeonista zpívající vlastní protestsongy a balady a pohybující se skutečně obratně mezi rockem a písničkářskou formou.

19:45 - DS Zdobničan - O PRINCEZNĚ, KTERÁ SNÁŠELA ZLATÁ VEJCE (Jaroslav Koloděj) – Kaple
Rozpusilá pohádka, ve které uvidíte hned tři princezny, potrhlou dvorní dámu, mladého krále a jejich mírně řečeno velice zvláštního dvorního dohazovače i poněkud zmateného rádce. Vše má tak trochu pod palcem hubatá, ale moudrá tetka Karbulková.

20:00 - Divadlo Za vodou Čenkov - LHÁŘ (Carlo Goldoni) – Rozhledna
Spletitá hříčka o vykutáleném pleticháři, který je obdařen nekonečnou vynalézavostí, pokud jde o způsoby, jak zdolat srdce jakékoliv dívky či ženy.

22:15 - TEATR NOVOGO FRONTA – PHANTOMYSTERIA – Rozhledna
Alegorie o apokalyptické katastrofě, která vznikla objevem možnosti splnit všem lidem jejich přání. Svět byl následky objevu zničen a všechno se změnilo. Platí nové zákony a pravidla. Ti, co přežili, ztratili paměť a na zničené planetě se paradoxně opět nachází na počátku stvoření v ráji. Ale protože člověk zůstává člověkem, historie se opakuje...

23:15 - MURTE (raggajungle) – Rozhledna
Oblíbený DJ a MC v jedné osobě z nedalekého Jablonného nad Orlicí odstartuje svým chytlavým mixem jungle, raggajungle a dnb sobotní taneční párty.

00:15 - SAYKO (jungle, dnb) + CYBERFIRE (fireshow) – Rozhledna
Kdo z milovníků taneční hudby by neznal tohoto výborného producenta a skalního člena uskupení Dvojka.Trojka? Tentokrát bude jeho set okořeněn o ohnivé vystoupení skupiny Cyberfire.

01:45 - KATCHA + MC JACOB (dnb, jungle) – Rozhledna
Stálice české drum`and`bassové scény si na své první vystoupení v Žamberku s sebou přiveze opravdu velkou posilu - neméně oblíbeného MC Jacoba, člena skupiny Skyline.

03:15 - VON LUKASCH (jungle) – Rozhledna
Kdo jiný by měl párty ukončit, než tento kunvaldský rezid

 

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016