PARTYINFO

 

EXIT FESTIVAL

Datum konání:
15.07.2007 - neděle
Místo konání:
zahraničí
Live:
Basement Jaxx, Ben Watt, Blackstrobe, Collabs 3000, CSS, Eric Prydz, John Digweed, Beastie Boys, Justin Martin, Lauryn Hill, LTJ Bukem & MC Conrad, Magda, Paul Woolford, Richie Hawtin, Robert Plant, Roger Sanchez, Trentemöller with Band, Wu-Tang Clan, Sebastien Leger, more
Info:
http://www.exitfest.org
Popis:
Novi Sad - Petrovaradinska Tvrđava, Srbsko
 
 
Pořadatelé srbského festivalu Exit proti EU
Bezesporu jeden z nejzajímavějších hudebních festivalů na světě, srbský Exit, již není jen nejvýznamější kulturní akcí na Balkáně, ale i novou politickou tribunou, hájící zájmy mladých tohoto regionu. Teď se pořadatelé rozhodli bojovat proti vízové politice EU, která znemožňuje mladým lidem z Balkánu vycestovat takřka kamkoliv po Evropě.
 

Téma víz je aktuální i v Čechách. Ale zatímco nás trápí jen víza do USA, kam většina mladých cestuje spíše výjimečně, na Balkáně je díky striktní politice EU situace zcela jiná a místní hovoří dokonce o životě v ghettu. "Podmínkou pro vydání víz do EU je i prokázání vlastnictví nějaké nemovitosti nebo velice vysoké příjmy," píše se v oficiálním prohlášení promotérů Exitu. To samozřejmě není schopen doložit z mladých lidí takřka nikdo a na Balkáně tak panuje zcela absurdní situace. "Dvě třetiny mladých lidí na Balkáně ještě nikdy v životě nebyly za hranicemi své země. EU vytvořila "Velkou Schenghenskou zeď", nepřekročitelnou hradbu do zemí, kam bychom se rádi podívali," dodávají pořadatelé s tím, že problémem je i samotná výše poplatku za vízum. 200-250 € totiž odpovídá průměrnému měsíčnímu příjmu v zemi.


A tak zatímco ze západní Evropy dorazí do Nového Sadu shlédnout kapely jako Basement Jaxx, Beastie Boys, Groove Armada či Prodigy tisíce lidí, opačným směrem se opět nevydá nikdo. Na festivalu proto letos vyroste nová stage, nazvaná "Serbia in Action" - Srbsko v akci, na níž vystoupí zástupci nevládních organizací, experti na vízovou politiku, ale i zástupci státní správy, kteří budou o neúnosné situaci diskutovat. A jak můžeme pomoci my? "To nejlepší, co mohou lidé v EU udělat, je vysvětlovat co největšímu okruhu svých známých jak ponižující je to pro nás situace," nabádá zástupce festivalu Rajko Bozic.

Více info: www.needvisa.net, www.exitfest.org

Videa:

James Zabiela v 8 ráno na Dance Stage:

Krátká historie 2000-2004:

 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016