PARTYINFO

 

AKROPOLISMULTIMEDIALE 2007

Datum konání:
14.09.2007 - pátek
Místo konání:
Praha - Akropolis
Live:
Hexstatic (ninja tune, uk)
Popis:
start 19:30
 
 
Třetí ročník festivalu Akropolismultimediale 2007
 
 
Akropolismultimediale je alternativní přehlídkou současných forem elektronické hudby a kultury nových médií (digitální umění, videoart, digitální film, VJing ad.). Akropolismultimediale vznikl v roce 2005 jako doprovodný program festivalu EnterMultimediale. V Paláci Akropolis proběhla týdenní přehlídka 4 nezávislých elektronických labelů a jako hlavní hvězda vystoupili ZEN TV z britské značky NinjaTune. Loni v listopadu proběhla bitva mezi DJi a VJi v rámci experimentálního audiovizuálního večera. Letošní rok se festival plně osamostatnil a nabídne ucelený čtyřdenní program, jenž útočí na naše smysly a vnímání a vytváří koktejl kvalitních a promyšlených audiovizuálních představení.



PROGRAM Akropolismultimediale 2007:

Malá scéna - Start 22:30
10.9. SONORITY & VJ Kolouch
DJ Raveboy
11.9. Film evening:
Erotikon / soundtrack by DJ Deus Ex Machina
Entuziazm: Simfoniya Donbassa / soundtrack by DJ fh
12.9. Natur Produkt
DJ Pan Revize
13.9. MIDI LIDI
DJ Ghandi
14.9. DJs Yukimura, Machine Funck & VJ Uzako (FR)

Divadelní bar - Start 22:30
10.9. DJs Salezly & friends
11.9. DJs Kotanyi & Zervox
12.9. Starcastic Night: DJs Jarvis & Achab
13.9. ZBNK
14.9. The Models DJs

Velký sál - Start 19:30
14.9. Hexstatic (Ninjatune / UK)

O programu a interpretech:

10.9. - SONORITY & VJ Kolouch
Jednočlenný projekt Sonority, vlastním jménem Jan Hanák, pochází z moravských Židlochovic. Jeho cit pro výjimečné hudební kompozice bezesporu ovlivnilo i bohaté muzikální prostředí vlastní rodiny, kde se převážně poslouchala díla z oblasti vážné hudby. Vedle elektronické hudby se Sonority věnuje i tvorbě klavírních skladeb a částečně i živému muzicírování – hraje na klavír a trubku. V Praze se poprvé představil v březnu letošního roku v Paláci Akropolis jako přeskokan amerických Telefon Tel Aviv. Na Akropolismultimediale vystoupí Sonority se speciálním audiovizuálním setem za doprovodu VJ Koloucha.

11.9. - FILMOVÝ VEČER
unikátní filmové projekce „živě“ ozvučené dýdžeji

Erotikon
CS 1929, 85min, hraný film
Režie: Gustav Machatý
Hrají: Ita Rina, Olaf Fjord, Karel Schleichert, Theodor Pistek, Bohumil Kovar ad.
Ozvučuje DJ Deus Ex Machina
Film přinesl bouřlivé reakce a rozporuplné přijetí ze strany publika tehdejší doby. Největší pozdvižení vzbudil způsob, jakým režisér zpracoval milostné scény. Výsledkem vášnivých debat na téma šokující nahoty v tomto filmu byl zákaz jeho promítání a jeho následné zmizení. Naštěstí se v roce 1980 podařilo nalézt kopii a uchovat ji pro dnešní a budoucí generace filmových diváků. Obsah filmu je z dnešního pohledu velmi prostý, Erotikon vypráví o složitých milostných pletkách George s jeho četnými přítelkyněmi. Láska tu však není zobrazena v náznacích, jak bylo pro filmy z tehdejší doby obvyklé, ale některé milostné scény jsou velmi otevřené a postrádají jakákoli tabu.

Entuziazm: Simfoniya Donbassa
SSSR 1931, 67min, dokument
Režie: Dziga Vertov
Ozvučuje DJ fh
První zvukový film Dzigy Vertova, přínos první sovětské pětiletce, začíná násilnou transformací kostelů v sociální a politické kluby, zachycuje práci v uhelných dolech v regionu Donbass na východní Ukrajině a přes záběry prácí s ocelí se postupně dostává až k zachycení žní na ukrajinském venkově. Největší důraz klade film na práci a potenciální oslavy nových sovětských občanů, kteří slibují překročit kvóty pětiletého plánu. Film je unikátní zejména pro Vertovův mistrovský způsob práce s první zvukovou technologií, která vyžadovala kamery vážící přes tunu! Kromě dialogů a titulků mezi Ukrajinci a Rusy zde není žádný příběh, ani herci, ani scénář. Ve filmu lze však vystopovat několik vizuálních odkazů na fiktivní Eisenštejnova díla.

12.9. - NATUR PRODUKT
V roce 1999 začali hrát jako baroví a chill-outoví DJs experimentalní elektroniku a ambient z labelů Warp records, Ninja Tune, Hymen, Rephlex, Planet-Mu atd. O něco později se začali zabývat i VJingem.
V současné době tvoří audiovizuální sety složené z vysamplovaných videoklipů a filmů nejrůznějších žánrů, přičemž využívají zvuk i obraz. Při živých vystoupeních mixují tyto samply v jeden celek. Tento způsob je vynikajícím spojením DJe a VJe v jednu osobu, čehož není možné docílit, pokud obraz a zvuk jsou reprodukovány odděleně.

13.9. - MIDI LIDI
Tříčlenný elektronický projekt filmaře Petra Marka, herce a hudebníka Prokopa Holoubka a šperkařky Markéty Lisé začal fungovat v dubnu 2006. Stylově se kapela pohybuje na hranách elektra / experimental / IDM, a to ve velmi tanečním a energickém mixu. Hudba je doprovázena odsekávaným sborovým zpěvem originálních českých textů. Právě toto spojení (elektronická hudba vs. české texty) kapele pomohlo velmi rychle získat velké množství fanoušků a poměrně nečekanou hranost písní v rádiích (Rádio 1 a Rádio Student). Součástí živých performance je i VJ, který v „realtime“ významným způsobem doplňuje vystoupení po obrazové stránce. Všichni VJs – Filip Cenek, Magdalena Hrubá a VJ Kolouch (Anymade.org), kteří s kapelou vystupují, patří mezi etablované české vizuální umělce. Kapela se už od roku 2006 stihla představit na festivalech Sperm, Veveří 2006, NEW NEW! 2006, Electronic Beats Tower Special a letos dokonce ozdobila hlavní pódium festivalu Summer Of Love 2007. Prvního května tohoto roku vydali MIDI LIDI na labelu X production svou debutovou desku Čekání na robota.

14.9. - HEXSTATIC
Britský projekt čarodějů se zvukem a obrazem Hexstatic tvoří Robin Brunson a Stuart W. Hill. Svou uměleckou dráhu započali v roce 1995, kdy do značné míry rozbořili základy audiovizuální zábavy a začali zásadním způsobem ovlivňovat její další vývoj. Jejich první A/V album Rewind (vydané na CD/CD-Rom) spatřilo světlo světa v srpnu roku 2000. Hexstatic také spolupracovali se svými bratry z rodiny Ninja Tune - Coldcut - a organizací Greenpeace na Natural Rhytms Trilogy, která zahrnovala známé video Timber. Klipy včetně zvukové stopy, povětšinou vysamplované z filmů o přírodě, byly sestříhány, přeházeny a upraveny do rytmických smyček tak, aby utvářely perfektně synchronizované A/V dílo se silným ekologickým apelem, kde namísto slov dokonale funguje nonverbální komunikace. Jejich díla byla k vidění v Centre Pompidou v Paříži, v Getty Museum v Los Angeles či v Guggenheim Museum v Bilbao.

Za zmínku rovněž stojí jejich spolupráce s britskou TV stanicí Channel 4, pro niž mimo jiné vytvořili projekt onedottv. Experimentovat s videem a dalšími médii začali Hexstatic na prvním Big Chill festivalu v roce 1995. Poté se začali objevovat i jako VJs na nejrůznějších klubových akcích (viz proslulá ninjatunovská noc Stealth). Svou účastí obohatili řadu festivalů zaměřených na digitální umění a nová média, jako jsou Onedotzero, London Film Umbrella, Portabello film festival, Chicago arts fair, Cinefeel Imagina či Vienna film festival. Pro známou edici Solid Steel (label Ninja Tune) připravili v roce 2002 mixované CD nazvané Solid Steel Presents Hexstatic. V roce 2004 pak vyšlo u téhož vydavatelství jejich další album Master View. V červenci letošního roku bylo oficiálně vydáno třetí album Hexstatic s názvem When Robots Go Mad, opět u Ninja Tune.

VSTUPENKY je možno zakoupit v kavárně Paláce Akropolis a sítích TICKETPRO.
 
Program festivalu elektronické hudby a umění nových médií Akropolismultimediale 2007
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016