PARTYINFO

 

MOVE FESTIVAL

Datum konání:
11.10.2007 - čtvrtek
Místo konání:
Praha - Akropolis
Live:
Laurent Garnier & live band (fr)
Popis:
vstup 390/450 czk
 
 
Laurent Garnier je tu. Naživo a s tunami energie
Každý podzim je v Česku stejný. Fanoušci namlsaní přílivem hvězd letních festivalů jen čekají, čím je promotéři nadchnou v klubech nebo halách. Pražský Palác Akropolis všem v polovině srpna vyrazil dech. Oznámil, že přijede Laurent Garnier a navíc jako live act. Ten okamžik je tady. Už ve čtvrtek 11. října.
 
Stovky fandů by určitě přilákalo už jen to, kdyby hrál na nějaké menší afterparty. Jenže tentokrát přijeden do Prahy přijede se svou sedmičlennou kapelou a představí se ve své energičtější podobě. Rozhodně tedy nečekejte jeho klasické "techno-sem-tam-break-elektro", ale spíš diktát v dimenzích najazzlého Unreasonable Behaviour zkříženého drum'n'bassem.

Nejde o žádnou novinku, od konce 80. let, kdy se úředník francouzského velvyslanectví v Londýně začal projevovat i coby DJ, míchal klasické oldskůlové detroit techno s doznívajícím acidem a právě i jazzovými linkami. Byl vlastně jedním z prvních evropských DJs, kteří zásobovali evropské uši americkým zvukem. Jeho útočištěm se na dlouhá léta stal manchesterský klub Hacienda. Jedna z věrohodných legend objímajících auru Laurenta Garniera říká, že jeho představení ovlivnila třeba kapelu Happy Mondays a díky němu začala přidávat do rockové muziky tepající house.



Po návratu do Francie a vydání prvního EP založil spolu s Ericem Morandem label F Communications, kde vedle Garniera sídlí mnoho hrdinů 90. let až dodnes. Třeba prehistorický elektronik Mr. Oizo, odlehčený Llorca či bezbřezí experimentátoři Gong Gong, kteří zahrají 25. října rovněž v Akropoli.

Laurent Garnier zde vytiskl svá studiová alba Shot in The Dark, 30, Unreasonable Behaviour a Excess Luggage. Jádro Francouzova živého vystoupení sice stojí na motivech známých z těchto alb, ale převádí je do originální a původní podoby. Popisovat studiové desky tak není třeba, pokud máte zájem, přečtěte si oficiální tiskovou zprávu ke koncertu.

Ale jestli nechcete zbytečně ztrácet čas - do čtvrtečního večera zbývá už jen chvíle -, zaměřte se na aktuální "Fcomm release": multimediální dvojalbum Public Outburst. Vzniklo v průběhu několika loňských světových festivalů, kdy band ladil formu. Nahrálo se sedm skladeb, kde Garnierovi za mašinkami pomáhají klávesisté Bugge Wesseltoft, Benjamin Rippert a saxofonista Philippe Nadaud (ano, opakuje se to všude, takže radši ještě jednou: je to on, kdo učinil "Man with the Red Face" nezapomenutelnou).

A právě tato skladba je zlatým hřebem všech vystoupení. Z plynulého techhousového pochodu převezme saxofonista melodii a jednoduchým motivem se vypíská až k "červené tváři", při které mrzne v zádech a kelímky s pivem vypadávají z rukou. Jeho sólo postupně okořeňují notoricky známé tóny až k absolutnímu elektronickému šamanismu proplétaném saxofonovým jamem a klouzání po stupnicích.

Laurent Garnier live je zkrátka jiný člověk, než jak jej známe z alb. Na pódiu rozvíjí motivy, o kterých se na studiových nahrávkách jen letmo zmiňuje. Navíc se nebojí konzervativnímu publiku navyklému na škatulky nastolit zlámané beaty a živočišnou tvář. Je si totiž jistý: do devadesátiminutové show se mu podařilo napěchovat tolik tun energie, že jej prostě musí všichni milovat.

 
Festival Move 2007 začíná již 11. října For the love of music – Laurent Garnier a jeho první živé vystoupení v Praze

Flyer

 
flyer
 

Reporty

 
Report z vystoupení Laurenta Garniera od Myclicka
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016