PARTYINFO

 

ISLANDSKÝ PRŮVAN

Datum konání:
06.10.2007 - sobota
Místo konání:
Praha - Abaton
DJs:
Locus Sound System, guests
Live:
Daníel Ágúst (ex GusGus), Worm is Green, Sometime, Ben Frost
Info:
http://www.islandskypruvan.cz
Popis:
start 19:00, vstup 330/380 czk
 
 
Festival Islandský průvan proběhne v říjnu v Praze
Svěží vítr přicházejícího podzimu s sebou přivane i jedinečnou dávku severské moderní hudby. Ta je u českých posluchačů neobyčejně oblíbená, jak ukázaly v posledních letech úspěšné koncerty téměř neznámých skupin z Norska i Švédska. V sobotu 6. října v klubu Abaton vystoupí poprvé v České republice přední umělci nové islandské alternativní hudební scény. Představí se umělci pocházející ze zapomenutých míst, kde vládne temně drsné severské podnebí a země pokrytá neprodyšným krunýřem ledu tepe v rytmu vulkanických erupcí.
 
Začátek produkce bude patřit ambientnímu experimentátorovi Benu Frostovi. Po něm vystoupí zakladatel slavných GusGus Daníel Ágúst se svým sólovým projektem v doprovodu živých smyčcových nástrojů. Druhou polovinu večera zahájí dynamický elektroambientí projekt Worm is Green v čele se zpěvačkou Gudridur Ringsted. Smršť severských rytmů bude vrcholit nástupem elektropopového projektu Sometimes s dominatní jazzovou vokalistkou jménem Diva De La Rosa.

Další část festivalu bude probíhat 3.- 6.8. 2007 v kině Aero, kde budou promítány nejlepší kousky islandské nezávislé kinematografie. Detailní informace jsou k nalezení na webu festivalu: www.islandskypruvan.cz Ve středu 3. října proběhne také v prostorách kina Aero vernisáž výstavy fotografií Icelanders@Flickr. V pondělí 8. října bude uveden v prostoru Galerie Školská projekt Jazyk beze slov. Tento „Video Art Evening“ zahrnuje promítání krátkých filmů a animací, poskládaných z prací studentů vysoké školy umělecké v Reykjavíku.

Vstupenky v síti Ticketpro: předprodej 330,- (na místě 380,-)

Ben Frost
Jeho loňské album Theory of Machines pro islandský label Bedroom Community prezentuje pro Bena typicky temný, experimentální, minimalistický ale přesto dynamický styl elektronické hudby. Toto dílo sklidilo pozitivní ohlasy v amerických i anglických hudebních časopisech. Michael Henaghan popsal pocity při poslechu tohoto alba takto “...v 90. letech redefinovaly Autechre hranice elektronické hudby s albem Incunabula. Ben Frost s albem Theory of Machines roztříštil tyto hranice na milion malých kousků“.

Ben je původem Australan žijící již několik let v Rejkjavíku. Prezentuje svoji hudbu po celém světě v různých formách jako jsou instalace v galeriích nebo hraní při filmových projekcích a multimediálních performancích. Má za sebou bohatou produkční a remixovou činnost pro umělce jako Björk, Steintryggur, Neotropic, Lawrence English, Stars Like Fleas a Ai Yamamoto.

Diskografie: Music For Sad Children (2001), Steel Wound (2003), School of Emotional Engineering (2004), Theory of Machines (2006)

www.myspace.com/theghostofbenfrost


Daníel Ágúst
Jako spoluzakladatel, hlavní songwriter a vokalista elektronického projektu GusGus si Daníel Ágúst již získal mezinárodní renomé. Po odchodu na sólovou dráhu se chvíli věnoval skládání soundtracků a prozkoumával další dimenze své kreativity. V roce 2005 vydává své debutové album Swallowed A Star u labelu One Little Indian. Dílo je výsledkem spolupráce s producentem jménem Bix (který má na svědomí remixy pro Madonnu, Becka a Sigur Rós). Album přináší kolekci jemných experimentálních elektronických skladeb s orchestrálními prvky a příjemným vokálem někdy až na hranici inteligentního popu. V Praze vystoupí Daniel v doprovodu smyčcového komorního tělesa.

Diskografie: Swallowed A Star (2005)

www.myspace.com/danielagust

Worm is Green
Pětičlenná skupina se dala dohromady v malém městečku Akranes kolem Arni Teitura Asgeirssona. V roce 2003 debutovali albem Automagic a o rok později toto album pro velký úspěch vydali i na americkém labelu Arena Rock. Hudebně skupina představují elegantní elektronický pop ovlivněný současným ambientem. Emocionální náboj skladbám dodává teskný vokál Gudridur Ringsted. V roce 2005 vydávají album Push Play, které se letos dočkalo remixové podoby (Ruxpin, Bix, Hermigervill)

Diskografie: Automagic (2003), Push Play (2005), Push Play Remixes (2007)

www.myspace.com/wormisgreen
www.wormisgreen.com

Sometime
Poměrně mladá formace složená ze samých hudebních veteránů si vydobyla věhlas i přes své relativně krátké trvání. Se svými několika odehranými koncerty jsou považováni za jednu z nejzajímavějších nových kapel na Islandu. Srdcem projektu je bubeník Danni, bývalý člen jedné z nejaktivnějších islandských rokových kapel posledních let Maus. Za gramofony stojí DJ Dice z islandské rapové skupiny Quarashi. Samplery a klávesy obstarává Curver spolupracující dříve s Sugarcubes. Formaci doplňuje charismatická jazzová vokalistka Diva De La Rosa. Hudebně se skupina pohybuje na vlně energického elektropopu inspirovaného 90tými léty.

www.myspace.com/sometimegroup
 

Flyer

 
flyer
 

Reporty

 
Report z akce Islandský průvan od Myclicka
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016