PARTYINFO

 

TRANS-GLOBAL UNDERGROUND

Datum konání:
09.11.2007 - pátek
Místo konání:
Uherské Hradiště - Mír
Live:
Trans-Global Underground (uk)
 
 
Trans-Global Underground zahrají i v Uherském Hradišti
Trans-Global Underground se proslavili jako kapela proplouvající hudebními žánry a rytmy, která se nenechává omezovat hranicemi mezi hudebními styly, technologickými bariérami ani zdravým rozumem.Dnes běžné křížení kulturních vlivů by bylo nemyslitelné, kdyby s ním nepřišli právě TGU.
 
Jejich první singl ‘Temple Head’ naznačil, kam budou TGU hudebně směřovat, a získal si status klubové hymny, přestože byl založen na slow funku míchaném s tradičními indiánskými rytmy, brazilskými perkusemi a kytarovými sóly. Světu to chvíli trvalo, než si zvykl, ale v polovině devadesátých let zde už byly zástupy fanoušků ambientu a trancu, kteří toužili po nových nápadech, a těch měli Trans-Global Underground plno. Tou dobou z nich byla už uznávaná formace s arabskými vokály, nepálskými chrámovými strážci a celou paletou rapperů a perkusistů. Jejich první album ‘Dream of 100 Nations’ se dočkalo nadšených recenzí a bořilo hitparády nezávislé hudby. Druhá dlouhohrající nahrávka ‘International Times’ představila TGU posluchačům na zbytku evropského kontinentu. V jejich diářích už takřka nebylo volného dne v době, kdy začali ještě remixovat a produkovat, nahráli desku ‘Diaspora’ jako sólové album Natachy Atlas, přičemž zároveň vydali své vlastní třetí album ‘Psychic Karaoke.’ Tou dobou už TGU dosáhli popularity ve střední a východní Evropě, odkud si také odnesli cikánské vlivy na svou čtvrtou desku ‘Rejoice Rejoice.’ Poté se do Prahy, Budapešti i Sofie vrátili do tamních nahrávacích studií a jejich turné je zaneslo dokonce až do Kazachstánu.



Kmenem Trans-Global Underground už prošly celé hordy bojovníků….původní zpěvačka Natacha Atlas se dočkala obrovského úspěchu na sólové dráze, zatímco mužský vokalista z původní sestavy Tuup se od té doby na hudební scéně zjevuje ve velmi nepravidelných intervalech. Jednu dobu s TGU vystupovali také jihoafrická sólová hudebnice Doreen Thobekile a Johnny Kalsi z formace Dhol Foundation, přičemž  ještě dnes po jejich boku na pódiu zahlédnete nejlepší britskou hráčku na sitár Sheemu Mukherjee. Vývoj TGU ovšem neustal ani tehdy….producenty/DJs Hamid ManTu a Tim Whelan koncem devadesátých let nalézáme v Káhiře, kde pracují pro umělce jako Hakim, Khaled a Kazem El Sahar, po vydání páté studiové nahrávky ‘Yes Boss Food Corner’ se TGU vydali na cestu po pódiích celého světa, která trvala celé tři roky a plynule přešla v šesté album ‘Impossible Broadcasting,’ s nímž se většina kapely vrátila do Velké Británie a založila label Mule Satellite. A zatímco jejich předchozí album můžeme brát jako pozvánku do jejich světa, nová deska ‘Moonshout,’aktivně vstupuje do světů jiných.

Na samém začátku by nikdo nečekal, že i po tolika letech budou Trans-Global Underground požívat takového respektu a vlivu, že jim příznivci stále zůstanou věrní a že kapele zůstane dostatek energie pokračovat s tak intenzivními šňůrami koncertů, které by většinu ostatních hudebníků odrovnaly. Trans-Global Underground si prošlapali vlastní cestu a sami si určují směr.
 

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016