PARTYINFO

 

BRATŘI ORFFOVÉ

Datum konání:
14.11.2007 - středa
Místo konání:
Praha - Akropolis
Live:
Bratři Orffové, Longital (sk)
Popis:
start 19:30
 
 
Odcházení Bratří Orffů ve středu v Akropoli
Domácí hudební fajnšmekři už dlouho vědí, že v Česku roste i kvalitní folk s příměsí elektronického downtempa. Bratři Orffové se sice nemůžou počítat mezi čistokrevné nástupce ZKA4Tho a Floexe, ale spoluprácí s nimi vyrostli do výšky, ze které bez problému ovládají český chill-out. Středečním koncertem se prý na dlouho rozloučí s pražským publikem.
 
Popsat tvorbu projektu, ve které je znát jesenická surovost, příkrost severomoravského regionu zkříženého se záblesky německé novovlnné elektroniky a letním bezproblémovým Krnovem, je zbytečně složité. Navíc v situaci kdy se o nich po nadčasovém (obsahem i obalem) debutovém albu Bingriwingri a rozprsklé koncertní šňůře dozvědělo na přelomu roku 2005 a 2006 celé Česko. Orffům se podařil husarský kousek – v momentu, kdy splašeně rašící elektronice pod kytarovým jehličím už nešlo jen čas od času zkrátit hlavičky, přišli s nápadem těmito efekty jen dokořenit uším lahodící popfolk.

Bylo jasné, že jsou první, kdo se pokusí profouknout škatulku folk a zbavit ji všech táborákových příměsí a stop kožených kanad. Vytvořili hudbu čistou a křekhou jako křišťál, který však umí pořádně pořezat. A v tom je asi jejich největší přínos domácí scéně. Návrat ke klasickým písničkám nemusí působit jako růžový kýč, ale díky Orffům se z něj stál módní trend a posluchači na něj slyší. Ostatně, projeďte si jejich myspace, kam nahodili i novou písničku Trávy, jestli zachytí i vás. Pro fanoušky je to dobrá zpráva – kapela zůstala věrná své poklidné rychlosti a především soundu jednoduchých kytar, malých bicích a oživovacím dechům.

Na pražském koncertě s nimi vystoupí slovenské duo Longital. To si pohravá s akustickými nástroji na jemném elektronickém podkladu sloužícím spíše coby metronom. Na rozdíl od Orffů se nebojí i menších experimentů se samplery a sekvencery. Pořád ovšem s jasným vědomím toho, že v hudbě musí mít hlavní slovo klasické instrumenty, dechy i kytary. To, že jdou správnou cestou, se potvrdilo už několikrát. Účinkovali na legendárním britském festivalu The Big Chill, dokonce uspěli i v remixérské soutěži. Předělali po svém vypalovačku Everything Is Under Control projektu Coldcut a Matt Black (jeden ze zakladatelů Coldcut) ohodnotil jejich verzi jako jednu z deseti nejlepších.

Spojený koncert dvou jmen československé hudby slibuje navození správné podzimní atmosféry. Nezapotíte se, ale zahřeje vás. Neodejdete v rozjuchané náladě, ale plakat u šatny tak nebudete. Je to jednoduché, Orffové svou hudbou způsobují mixáž nálad a pocitů, kterou si nejvíc užije posluchač.

O afterparty se na Malé scéně postarají brpkenbeatoví Eclectica DJs Tall a Blue, v Divadelním baru čekejte větší diskotéku. Zde rozjedou úvodní lekci večírku Industria DJs Sen.Off a Santhos. Dočkáte se zlámaných beatů – od tvrdšího drum´n´bassu, přes liquid až po breakbeat a dubstep.

Palác Akropolis, 14. listopadu
19.30: Velká scéna: Bratři Orffové (CZ), Longital (SK); VJ Kufrik
22.00: Malá scéna – DJs Tall, Blue
22.22: Divadelní bar – Industria Night (Sweet Edition) – DJs Sen.Off, Santhos

www.myspace.com/bratriorffove

www.myspace.com/longital
www.myspace.com/industrianight
 
Bratři Orffové naposledy v Praze a s novým singlem

Fotoreporty

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016