PARTYINFO

 

MUSIC INFINITY 2008

Datum konání:
15.02.2008 - pátek
Místo konání:
Praha - Akropolis
Live:
Blue States (uk)
Popis:
start 19:30
 
 
Palác Akropolis a Music Infinity 2008 uvádí Blue States
Po strhujícím lednovém koncertu Red Snapper naváže 15. února koncert Blue States na letošní 3. ročník serie Music Infinty v pražském Paláci Akropolis. Andy Dragazis skrývající se za názvem Blue States produkuje již deset let jemné elektronické melodie s prvky akustiky, to vše blízké zvuku třeba britských Zero7, norskému duu Royksopp či Flunk. V Praze představí repertoár ze své čtvrté a zatím poslední desky pojmenované First Steps Into... Již nyní je jasné, že skladby, které Akropoli tento multiinstrumentalista ze Sussexu se svými spoluhráči naservíruje, vzbudí v posluchačích silné emoce, jak to dokazují už odehrané koncerty v zahraničí, mj i na prestižním festivalu UK Big Chill 2007.
 
BLUE STATES info

Myšlenka na založení Blue States se zrodila v hlavě Andyho Dragazise roku 1997. V té době stále sílila obliba v downtempu a po vydání jeho prvních EP se dostal náhle Blue States do popředí této hudební vlny. První demo, které poslal do Memphis Industries k posouzení, si natočil sám u sebe doma. Ve vydavatelství se skladby setkaly s kladným ohlasem, a tak se Blue States stal jedním z prvních hudebníků, o které se tento anglický label začal starat. První dlouhohrající album vzniklo o tři roky později. Nothing Changes Under the Sun se překvapivě dobře prodávalo, svůj podíl na tom měl i silně melancholický zvuk nahrávky a Andyho hráčské nadání. Sám ovládá přes šest hudebních nástrojů a většinu partů si nahrává bez cizí pomoci. Na jeho druhé desce Man Mountain, která se již objevila na prestižní značce XL, se objevil vokál zpěvačky Tahity Bulmer, která v současnosti patří k londýnské skupině New Young Pony Club, dětský sbor i lesní roh. Man Mountain tak získala další rozměr a stejně jako debut si jí kritici i fanoušci oblíbili. Po této zkušenosti se spoluprácí s dalšími hudebníky nejen při živých vystoupeních ale i ve studiu, se rozhodl Andy Dragazis  natočit v roce 2004 třetí, více akustický počin The Soundings s Jonem Chandlerem and Chrisem Carrem. Během dalšího roku se však soustředil spíš na produkci samotnou. Poté, co si zřídil vlastní nahrávací studio v Londýně, začal spolupracovat na projektech The Pipettes, The 18th Day Of May, Zan Pan nebo The Young Playthings. Svůj návrat k aktivnímu hraní a vlastní skladatelské tvorbě ohlásil stylově – vydáním v srpnu 2007 desky First Steps Into...a znovu opětovným koncertováním.


BLUE STATES Bio/disco grafie

Před deseti lety se objevilo v anglickém vydavatelství Memphis Industries demo dvaadvacetiletého kluka ze Sussexu. V té době začínající label si doma nahrané skladby Andyho Dragazise oblíbil a rozhodl se mu proto vydat EP. Nahrávka Blue States Forever se tak stala vůbec prvním diskem, které z této později respektované značky vyšlo. Současně tak začala hudební kariéra projektu Blue States, pod kterým se napůl Řek Andy Dragazis skrývá dodnes. Díky kladnému přijetí prvních skladeb se objevila i další EP – Your Girl nebo Walkabout, která se později stala respektovanými ikonami a synonymem k promyšlenému downtempu a převážně instrumentální elektronice. Další úspěch zaznamenal Dragazisův debut. Album Nothing Changes Under the Sun ze září 2000 se rozhodli vydat na americkém trhu Thievery Corporation na svém Eighteenth Street Lounge Music. Kritici o prvním dlouhohrajícím počinu Blue States mluvili jako o retro-futurismu v hudbě. O dva roky později přišel Dragazis s albem Man Mountain. To znělo opět odlišně, svůj podíl na tom měli přizvaní hosté mezi kterými se objevila zpěvačka Tahity Bulmer a orchestrální složky. Skladba Season Song se také objevila v soundtracku k britskému snímku 28 dní poté. K vydání Man Mountain se pojí i americké turné. V roce 2003 z Blue States Tahity Bulmer odešla a založila si vlastní projekt, dnes poměrně známou indierockovou skupinu New Young Pony Club. S třetím albem The Soundings se Blue States podíval do Skandinávie, kde jel turné s The Go! Team. Ti spolu s dalšími známými skupinami jako jsou Field Music, Tokyo Police Club nebo The Pipettes patří také k Memphis Industries. Právě na materiálu The Pipettes se podílel Andy Dragazis coby producent. Mezi jeho další aktivity patří také remixy Badly Drawn Boye a jeho Disillusion, Layo and Bushwacka! tracku Love Story nebo Future Sound of London  a jejich Papua New Guinea. Jeho aktuální deska First Steps Into...ho však vrací na koncertní pódia a 15. února v Paláci Akropolis tak vznikne šance se s Blue States seznámit osobně a to v rámci hudební serie Music Infinity.

Diskografie:

Alba:
Nothing Changes Under the Sun (2000)
Man Mountain (2002)
The Soundings (2004)
First Steps Into... (2007)

Singly:
Blue States Forever EP (1998)
The Trainer Shuffle EP (1999)
Your Girl EP (1999)
Walkabout EP (2000)
Elios Therepia (2001)
Metro Sound (2002)
Season Song (2004)
Across The Wire (2004)
The Last Blast 2004 Allies (2007)

Více informací:

www.bluestates.com
www.myspace.com/bluestates
www.myspace.com/andydragazis

Videoklipy: zde a zde
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016