PARTYINFO

 

EARTH

Datum konání:
25.02.2008 - pondělí
Místo konání:
Praha - Akropolis
Live:
Earth, Sir Richard Bischop
Info:
http://http...
Popis:
start 19:30, vstup 280/330 czk
 
 
Earth - nejpomalejší kapela na světě v Paláci Akropolis
V prostorách žižkovského Paláce Akropolis se v pondělí 25. února 2008 odehraje další významný koncert v podání amerických Earth.
 
Earth si během své kariéry vysloužili bezpočet nálepek - průkopníci zvuku z jiné planety, praotci drone metalu, pionýři noise minimalismu. Žádná ale plně nevystihuje podstatu téhle legendární kapely. Earth jsou totiž definitivně mimo všechny běžné souřadnice současné hudby. Kořeny jejich zvuku jako kdyby pevně vězely v nejhlubší zemi. Kapelu založili v roce 1990 v Seattlu Dylan Carlson (do dějin rockové muziky se mimo jiné dostal coby nejlepší kamarád Kurta Cobaina a bohužel i jako dodavatel pistole, která nakonec prostřelila Kurtovu hlavu) a Slim Moon, zakladatel labelu Kill Rock Stars. Sestava se v průběhu dalších let postupně měnila, ale Carlson zůstával věrný svojí vizi: Earth tvořili nelidsky pomalou, nejšpinavějším bahnem umazanou muziku, založenou na mohutné kytarový stěně a děsivém rachotu. Žádné rytmy, žádný zpěv, jen pomalu se vlekoucí řev z hloubi oceánu.



Kapela s tak radikálním soundem si pochopitelně fanoušky hledala jen pomalu – ale ti, kdo jednou kouzlu Earth propadli, se zamilovali na celý život. Bez Earth by například nevznikli dnes tak populární Sunn 0))), kteří citují Earth jako přímou inspiraci (kompilace Earth z roku 2001 nesla název „Sunn Amps and Smashed Guitars“). Během své kariéry také Earth spolupracovali například s KK Nullem ze Zeni Geva, s Boris nebo právě se Sunn 0))). Na aktuálním albu „The Bees Made Honey In The Lion´s Skull“ pro změnu hostuje kytarista Bill Frisell.

Zvuk Earth nikdy nezůstával na místě. Už dříve tušená proměna naplno rozkvetla na desce z roku 2005 s názvem „Hex (Or Printing In The Infernal Method)“, což bylo první album Earth pro Southern Lord. Ztišení zvuku a větší příklon k ambientu jen zvýraznil klenutou stavbu jednotlivých písní (ano, tohle slovo k Earth sedí stále víc a víc) a zároveň prohloubil jejich magickou naléhavost. Nový trend dovršili Carlson a spol. na novince „The Bees Made Honey In The Lion´s Skull“, která je jednou obrovskou, hypnotickou mantrou, tiše recitovanou uprostřed neznámé krajiny. Z jednolité kytarové stěny najednou vystoupily detailně vykreslené ornamenty, jejichž síla bere dech..

EARTH + Sir Richard Bischop  25. února 2008, v 19:30 h, Palác Akropolis

Další informace:
www.myspace.com/earthofficial
www.palacakropolis.cz
www.silver-rocket.org
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016