PARTYINFO

 

ETNOFEST 08

Datum konání:
06.09.2008 - sobota
Místo konání:
Mladá Boleslav - Nový park v Habeši
Live:
Ignis, Radišagoha, TiDiTaDe, Kale, more
Popis:
start 14:00, vstup zdarma
 
 
Etnofest pokračuje v Mladé Boleslavi
6. září  se mohou radovat všichni milovníci exotické kuchyně, etnické hudby a tance  i netradičních výrobků, které jinde neseženete. První zářijovou sobotu začne v Mladé Boleslavi v Novém parku v Habeši (vedle koupaliště) multikulturní festival  Etnofest. Na festivalu se představí cizinci i menšiny žijící v Mladé Boleslavi i okolí. A je jich v regionu opravdu hodně. Jen generální partner festivalu společnost Škoda – auto zaměstnává přes 3 000 cizinců. Kromě programu plného muziky, tanečních vystoupení, divadla i módních přehlídek láká i bohatý doprovodný program a celofestivalová hra pro děti i rodiče.
 
Multikulturní festival, který je realizovaný pod záštitou hejtmana Středočeského kraje Petra Bendla, nabídne přehlídku menšin i netradiční „etnotržiště“.



Program probíhá na hlavním podiu, kde vystoupí například jedna z nejlepších českých romských skupin Kale či TiDiTaDe s jedinečnou africkou show, jejichž dynamické vystoupení vlije do žil pořádnou dávku energie. Dále se představí Le Chavendar sbírající ocenění jak v Česku, tak i v zahraničí, středoasijští Jagalmaj, ukrajinští Ignis nebo kalmičtí Lama de Belig. Ale tím to zdaleka nekončí – chybět nebude například originální šamanský tanec z africké Mali, muzikál Cikáni jdou do nebe v dětském provedení či pakistánská módní přehlídka.

Také v prostoru mimo pódium se bude na co koukat. Každá z národností se představí v samostatném stanu, ve kterém si můžete nejen koupit krásné výrobky či oblečení, ale také se například zúčastnit čajového obřadu, nechat si batikovat tričko, zahrát na bubny nebo si nechat uplést afro copánky. Exotické tržiště nabídne také netradiční občerstvení v podobě pochoutek, které jinde neochutnáte. Kdy jste naposled jedli třeba smažené banány nebo kalmický borcik? Koupit si můžete také originální fairtrade výrobky. Malé i větší návštěvníky potěší celofestivalová hra „Za hodinu kolem světa“ o pěkné ceny, při které se pobaví a leccos dozví o zemích našich blízkých i vzdálených sousedů. Pro nejmenší je připravena výtvarná dílna, z které si mohou odnést vlastnoručně vyrobené masky nebo dětský koutek plný her a drobných soutěží.

Své umění nebo módu nabídnou návštěvníkům lidé pocházející z Afgánistánu, Čečenska, Číny, Ghany, Gruzie, Iráku, Jižní Ameriky, Kalmycké republiky, Kazachstánu, Kyrgystánu, Maďarska, Mali, Pákistánu, Řecka, Tibetu, Turkmenistánu, Ukrajiny, Vietnamu a chybět nebudou ani romské soubory a kapely. Dohromady tedy rovných dvacet národností.

Etnofest je realizován pod záštitou hejtmana Středočeského kraje Petra Bendla, primátora Mladé Boleslavi Raduana Nwelatiho a finančně jej podpořil generální partner Škoda auto a.s. „Považujeme Etnofest za velmi zajímavou a užitečnou akci. Hlavní důvody, proč jsme se rozhodli její konání podpořit, jsou v zásadě dva. Zaprvé chceme místním lidem ukázat kulturu cizinců, s kterými se běžně potkávají na pracovišti nebo na ulici. Zde budou mít možnost vidět jejich hudbu, tanec, divadlo, ochutnají jejich kuchyni a věřím, že právě takovéto akce mohou přispět k vzájemnému sblížení. Druhým důvodem je snaha podpořit festival atraktivní přímo pro cizince, kteří v naší společnosti pracují. Pokud se letošní ročník osvědčí, mohla by se z toho stát zajímavá tradice, “ říká Radek Špicar, ředitel vnějších vztahů společnosti Škoda Auto.
 
Název: Etnofest
Termín: 6. 9. 2008,  14.00 – 22.00
Místo: Nový park v Habeši (vedle koupaliště),  ohraničen ulicemi U penziónu a Jana Palacha, MB
Doprava: zastávka Jana Palacha, mateřská škola, bus. 10, 30, 31, 80, 88, 90, H   
               
Program na pódiu

14:00 – 15:00  šamanská show
    módní přehlídka ze země Mali (Afrika)
    Ignis –ukrajinská hudební skupina

15:00 – 16:00 Cikáni jdou do nebe – ukázka dětského představení slavného muzikálu
    Le Čhavendar – romská hudba s dotykem jazzu a funku

16:00 - 17:00 Wardah el Shareefa – krásné orientální tanečnice
    Jagalmaj – hudba a tanec centrální Ásie

17:00 – 18:00 orientální módní přehlídka Berkat – (modely Afghanistánu, Pakistánu, Čečenska)
    Patrick Francis – lidové písně Pakistánu

18:00 – 19:00 Radišagoha – ethno music od Mladé Boleslavi a dalekého okolí 
    Lama De Belig - národní tance Kalmycké republiky

19:30 TiDiTaDe – jedinečná show s energií západoafrické hudby a tance

20:30 Kale - legenda romské muziky

Program v prostoru

Dětský program
Soutěž  „Za hodinu kolem světa“ o hezké ceny,
výtvarná dílna Domu dětí a mládeže

Etnotržiště
výrobky z celého světa, které jinde nekoupíte
Fair trade výrobky, oblečení, módní etno-doplňky, delikatesy, zahraniční vína i cukrovinky, tibetská trička, hudební CD a mnoho dalšího…

Exotická kuchyně
ochutnejte speciality, které v běžné restauraci neseženete
Africké, arabské, bulharské, čínské, kalmycké, pákistánské, romské a ukrajinské pochoutky pro vegetariány i masožrouty.
A navíc čajovny, vodní dýmky a jihoamerické koktejly.

Workshopy
zkuste si to sami
bubenický wokshop /
africká dílna nejen pro děti a afro salón pro všechny /
kreslení / masky /
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016