PARTYINFO

 

NEW NEW! 2008

Datum konání:
23.11.2008 - neděle
Místo konání:
Brno - Fléda
Live:
Michael Gira (usa)
Info:
http://newnew.cz
 
 
New New! 2008 - festival neobvyklé hudby a filmu již počtvrté
V dnech 20. až 23. listopadu proběhne v brněnském klubu Fléda nejvýznamnější hudební událost brněnského podzimu. Návštěvníci budou mít možnost shlédnout vystoupení mezinárodních hudebních legend jako je Michael Gira či Steven Severin, ale i poznat nejčerstvější dění na mezinárodní hudební a filmové scéně. Stejně jako po minulé roky, uvítá i letos pódium brněnského klubu Fléda přitažlivou směs umělců, jenž formovali mezinárodní hudební scénu v posledních dvaceti letech, ale i čerstvé přírůstky přitahující pozornost posluchačů zajímajících se o nové hudební trendy.
 
Mezi největší hvězdy letošního ročníku patří nesporně Michael Gira, známý z legendárních kapel Swans a Angels of Light a Steven Severin, někdejší zakladatel punkové kapely Siouxsie and the Banshees, produkující dnes spíše temnější ambientní plochy a filmovou hudbu.



Steven Severin festival zahájí svým audiovizuálním vystoupením v čtvrtek 20/11. Pátečnímu večeru 21/11 bude dominovat rakouský producent Stereotyp kombinující to nejlepší z aktuálních stylů dubstep a grime, polská hip-hopová kapela Napszykłat, která svým vystoupením hodlá vyvrátit všechna klišé související s tímto stylem a britský dj Roko, tahoun kultovního londýnského dubstepového radia Sub.FM. Sekundovat jim budou již zavedená jména české scény jako jsou Machine Funck, Ans či Matoa. Návštěvníci budou mít na výběr i program Heavy Mental stage, kde se představí to nejlepší ze stejnojmené klubové noci a také mezinárodní projekt Wide Stream, jenž vznikne speciálně kvůli festivalu.

Sobota se bude nést ve znamení jak tanečnějších rytmů španělského elektronického producenta Cristiana Vogela, jenž je znám i svojí spoluprací s Radiohead, tak poslechové experimentální perly v podobě hudebníka Machinefabrieka z Holandska. Na hlavní stage je doplní eklektická čtveřice německých hudebníků Von Spar, český audiovizuální projekt Carpets Curtains jenž zaznamelnal nemalé ohlasy i v zahraničí a slovenští Mio- Mio produkující svébytnou hudbu pomocí dvou GPS navigací. Pod hlavičkou klubové akce Magion vystoupí na druhé stage záruky slovenské a české hudební scény – Teapot, Barbara Idijot a český DJ Click Joe. Úvodní a závěrečný večer bude mj. věnován projekcím experimentálních filmů vybraných Filipem Cenkem z kolektivu Fiume.

Program

20. 11. – ČTVRTEK
Steven Severin (UK) - Music for Silents
filmové projekce (režiséři):
Siegfried A. Fruhauf
Peter Kubelka
Lisl Ponger
Matthias Müller a Christoph Giradet
Peter Tscherkassky
Norbert Pfaffenbichler
Joerg Burger

21. 11. – PÁTEK
Stereotyp (AT)
Napszyklat (PL)
Roko (UK)
Machine Funck (CZ)
Ans (CZ)
Matoa (CZ)
C. H. District (PL)
Wide Stream (Clemens Hausch/AT, Strangelet/CZ, Dialect/CZ, Electric/Fret/CZ)
Fungitrash (CZ)
Heavy Mental Djs

22. 11. – SOBOTA
Cristian Vogel (ESP)
Machinefabriek (NL)
Von Spar (DE)
Carpets Curtains (CZ)
Mio-Mio (SK)
Banyek (HU)
Carl.Exe (CZ)
Teapot (SK)
Barbara Idijot (SK)
Click Joe (CZ)

23. 11. – NEDĚLE
Michael Gira (USA)
filmová projekce:
Killer of Sheep / Charles Burnett (USA)

Partneři
Festival NEW NEW! 2008 vznikl za finanční podpory Ministerstva kultury České republiky, Mezinárodního Visegrádského fondu,Velvyslanectví Nizozemského království, Ministerstva kultury Slovenské republiky a TV5 Monde.

Hlavní mediální partner: Metropolis
Mediální partneři: Freemusic.cz, XMAG, A2, Radio Wave, Techno.cz, Rave.cz, Radio 1, His Voice, RadioFM, 3/4, gregi.net, mix.cz, jlbjlt.net, poslouchej.net, newmusic.cz, Cult.code

newnew.cz
myspace.com/newnewfest

Vstupenky
Permanentka na 4 dny - 450 Kč, 20/11 - 150Kč, 21/11 - 200 Kč, 22/11 - 200Kč, 23/11 - 200 Kč

Předprodeje
www.ticketstream.cz
www.ticketportal.cz
Brno: Fléda, Indies, Wolf Music, DPL, BKC, Student Agency

Slevy
Studenti: po předložení průkazu studenta a dalšího dokladu je možno uplatnit studentskou slevu 30Kč z ceny vstupenky. Držitelé průkazu ZTP a občané ve věku nad 70 let mají na festival vstup zdarma.


BIOGRAFIE

MICHAEL GIRA (USA)
Jméno tohoto hudebníka je spojeno především se skupinou Swans, kterou založil a v letech 1982 -1997 s ní hrál hudbu proměnlivou, nejdříve post-punkově apokalyptickou, později písničkovější; vždy ovšem naladěnou na charakteristickou temnější vlnu. Není divu, vliv zčásti traumatického a destruktivního mládí, objev a krátké nadšení z punku, stejně jako pozdější spřízněnost s no wave jsou silné předpoklady pro tvorbu vážnějšího a niternějšího charakteru. Nicméně po patnácti letech existence, kdy Swans udávali směr nejen alternativní hudební scény a alba jako „Love Of Life“ nebo „Children Of God“ se stala klasikou, přišel postupný zánik kapely. Michael Gira ovšem neusnul na vavřínech, založil vydavatelství The Young God, na kterém o pár let později vyšlo první album jeho současného hudebního projektu, Angels of Light, který i produkuje. Jak sám říká, co se týče hudebního přístupu, nyní se zajímá více o zvuk a melodii jako takové a proto jsou aranže o něco střídmější. Angels of Light vydali již čtyři alba a na spolupráci zvou zajímavé hosty, jako například Bill Rieflin (Swans, Ministry, R.E.M.), cellistka Julia Kent (Antony and the Johnsons) nebo kytarista Christoph Hahn. Nejvýraznější spolupráce je ovšem s folkovými Akron/Family, se kterou vydali společně desku Sing "Other People". Kromě Angels of Light můžeme zmínit ještě projekt The Body Lovers, kterou sám Gira popisuje jako hudbu k filmu – bez filmu, stejně jako jako jeho sólové počiny, nahrávané u něj doma, přístupné na jeho webových stránkách. Veškerou jeho zmiňovanou tvorbu spojuje kromě již zmiňované temnější atmosféry také Girův hluboký, naléhavý vokál, interpretující své expresivní texty. Budeme mít možnost jej slyšet 23. 10. na Flédě.

www.younggodrecords.com
www.myspace.com/mgira

STEVEN SEVERIN (UK)
Hudební kariéra tohoto muzikanta je natolik rozsáhlá, že je nemožné vtěsnat jí do několika řádků. Za čím vším Steven Severin stojí? Například za legendární punk/ new wave kapelou Siouxsie and the Banshees, se kterou hrál 20 let a vydal 16 alb. Nebo za avantgardním projektem The Glove, který založil spolu s Robertem Smithem z The Cure. Nebo za dalšími spoluprácemi s Lydií Lunch, Marcem Almondem, japonskou tanečnicí Shakti, komiksovou legendou Alanem Moorem či Arban Ornelas, se kterou se mimo jiné oženil. Také za labelem RE: na němž vydával, když se rozhodl pro sólovou dráhu. V poslední době skládá také hudbu k filmům (Nature Morte, London Voodoo, The rise of money). A toho se bude také týkat i jeho audiovizuální pořad v prostorách Flédy – bude prezentovat projekt Music for Silents - svůj hudební doprovod k promítanému němému filmu Lastura a kněz a několika dalším krátkým snímkům. Zdá se, že svou dravou rockovou minulost má již za sebou, takže se spíše můžeme připravit na ambientní tepající zvuky připomínající více tvorbu Phipipa Glasse či Briana Ena, než punk.

www.stevenseverin.com/index.php

www.myspace.com/stevenseverinmusic
Arban a Steven Severin
Siouxsie and The Banshees

CRISTIAN VOGEL (ESP)
New New! má čest Vám představit pozoruhodného hudebníka a producenta, který dal podobu slovu „techno“. Stejně jako jeho původ (narozen v Čile, vyrůstal v Británii a nyní žije v Barceloně) je i jeho hudba různorodá. Za 16 let hraní se pohybuje mezi osobitým technem a minimalem, s důrazem na neobvyklé samply a pulzující beaty. Od doby, co vystudoval roku 1993 obor Hudba 20. století už vzniklo a zaniklo spousta klubů a Vogel stihl nahrát alba na prestižních labelech jako Tresor Berlin, Novamute, Mille Plateaux... Neschovává se ale jen v nahrávacím studiu, od začátku kariéry hraje také živě jak sám, tak s Jamie Lidellem. Jako producent kolaboroval např. s Radiohead, Chicks on Speed, Maximo Park, Thomem Yorkem, Cafeneon, VirŸs a dalšími. Kolonka s nápisem „hudba“ je mu ovšem těsná, spolupracoval i na projektech multimediálních umělců (např. s Rolandem Olbertem pro Sónar 2003, Artificielem pro Muzeum současného umění v Montrealu) a letos vydal knihu a CD se sbírkou textů a básní nazvanou „9:09“.

www.myspace.com/cristianvogel
www.no-future.com/vogel_microsite

STEREOTYP (AT)
Vystoupení umělce jménem Stefan Mörth alias Stereotyp bude unikátní minimálně z toho důvodu, že většinu času tráví zavřený ve studiu a koncertuje jen velmi sporadicky. Domácí Vídeň si tohoto umělce patřičně hýčká, ovšem on sám často jezdí do New Yorku, hlavně kvůli spolupráci s rappery a dalšími interprety v oblasti klubové hudby, hip hopu a soulu, nebo podle vlastních slov „si tam jen dát sendvič a Snapple Ice Tea z krčmy“. Mezi jinými už totiž Stereotyp spolupracoval například s Al Hacou, Cappadonnou z Wu Tang Clan, Daddym Freddym, Lady Saw, Hawk Eye nebo Spectacular. Jako hudební producent a interpret se podílel na singlech a remixech vydávaných labely jako Compost, Best Seven a G Stone a po debutu „My Sound“ mu vyšla i další alba. Hudba na nich je mistrně zvládnutá, postavená na dunivé, hutné basové lince s jemně vybíranými beaty, většinou obohacená o hlas někoho z „kolaborantů“. Stereotyp není jen vynikající muzikant, který opravdu ovládá techniku, se níž pracuje, stejně jako rozumí zvuku samotnému. Je také vynálezcem 4D basu, malířem a designérem různých kyborgů, inspirovaných H.R. Gigerem.

www.myspace.com/stereotyp1
www.g-stoned.com/artists/stereotyp/bio.php

NAPSZYKŁAT (NP)
Polská kapela Napszykłat je vycházející hvězdou středoevropské hudební scény. Suverénně osciluje na pomezí hip hopu a temné elektroniky, kromě samplů a syntetických zvuků používá i živé bicí a kytaru. Sami NP se nechávají slyšet, že s označením „hip hop“ pro svou tvorbu nesouhlasí, podle nich s ním má nejvíce společného agresivní, rytmický rap vokalisty Ansmana. Mezi interprety, ovlivňující jejich tvorbu, Napszykłat řadí kupříkladu Burial, Efterklang, Dälek, Battles, Four Tet, Animal Collective a dokonce i Black Heart Procession. Poprvé o sobě dali vědět světu debutem „Plenum”, který vzbudil ohlasy nejen na hip hopové scéně a NP založili label Dzieci Świny, podle řeky v místě, kde kapela vznikla. Nyní vyrážejí na turné nejen po českých zemích, aby představili letošní album Brudne Zwierzaki. Je plné naléhavé, temné hudby, pevného frázování a industriálního zvuku.

www.last.fm/music/NaPszyk%C5%82at
www.youtube.com/watch?v=V7s5SlhCUN8

MACHINEFABRIEK (NL)
Nizozemec Rutger Zuydervelt si nemohl vybrat přiléhavější umělecký pseudonym než Machinefabriek – od doby, co začal vydávat svá mini CDr vypustí každé další s periodicitou průměrně měsíc až dva. Je to tedy opravdu taková „mašina“ či „fabrika“ na hudbu. V jeho případě se ovšem nejedná o nějaký suchý, instantní elektronický produkt, nýbrž projev nesmírné kreativity a chutě podělit se o svou tvorbu. Do jeho jemných zvukových krajinek i sypkých dronů se zamilovala nejen řada posluchačů, ale i velké labely na poli experimentální hudby jako Lampse, Type records, Root Strata či 12K. Spolupracoval (ať už na nahrávkách nebo naživo) také s dalšími hudebníky, namátkou Peter Broderick, Jan Kleefstra, Steinbrüchel, Aaron Martin a roku 2007 vydal dvojalbum remixů jeho skladeb od umělců jako Xela, Alva Noto a další. Unikátní není jen svojí tvorbou a progresivním přístupem, ale i způsobem, jakým hudba vzniká – nespokojí se se zvukovou bankou ve svém laptopu, zvuky si sám nahrává a míchá.

www.myspace.com/machinefabriek
www.last.fm/music/Machinfabriek

ROKO (UK)
Tento muž, závislý na sub-basu, má pro návštěvníky letošního New New! připravenou nálož dubstepu a grime, které hraje přibližně od roku 2005. Než zakotvil v těchto stylech, prošel si celkem dlouhou, proměnlivou cestou od rocku a blackmetalu, přes jungle a elektroniku a jeho inspirací je mu dodnes například blues, hip hop, reggae či dub. Dříve hrával ve svém rodném městě – Helsinkách, později se začal objevoval v Londýně, kde se nakonec usadil. Udržuje v provozu internetové rádio SUB FM a také je promotérem dubstepové neziskové party B.O.M.B. Za svou kariéru již hrál například ve Finsku, Británii, Německu se jmény jako Tes La Rok, Pinch, Ramadanman, Reso nebo Heny G and Quest. Posluchači na něm oceňují jeho hudební dvojakost a schopnost vystihnout náladu publika – jeho sety se pohybují mezi temnějšími a melodičtějšími pasážemi a tvrdými, tanečnějšími rytmy místy přecházejícími až do experimentálního minimal-techna.

www.myspace.com/djrokotiili

VON SPAR (DE)
Německá čtyřčlenná kapela Von Spar se po loňském vydání alba „A.XAXAPOYA“ na labelu Tomlab přijíždí představit i českému publiku. Jejich druhému počinu předcházel debut „Die Uneingeschränkte Freiheit der Privaten initiative“ a je nutno podotknout, že hudba na obou albech je dost odlišná. Na prvním albu reagují na post-punkovou, respektive no wave renesanci a jemně parodují také styl kapel let osmdesátých. Skočné rytmy, eletroclashové bicí a bláznivé vokály. A.XAXAPOYA je však úplně jiné album a to formálně i obsahově - rozděleno na dva dlouhé proudící opusy, které by se daly při troše nadsázky klidně používat jako ukázková didaktická pomůcka pro hudební vědce. Mísí se zde ambientní psychedelické plochy, sedmdesátkový krautrock, raný trip hop, postrockové názvuky přecházejí pomalu do těžké doometalové skladby, jenž je nečekaně rozetnuta freejazzovým klávesovým frázováním. K tomu nasamplované hlasy „ze záhrobí“, z telefonních záznamníků či vytí vlků. Vše se však děje naprosto přirozeně a organicky. Nic neruší. Psychedelické prolínání ploch připomíná Godspeed You! Black Emperor a konceptualita alba zase Stevea Reicha. Živé koncerty jsou doprovázeny projekcemi z vlastní dílny členů kapely a jejich temné vyznění jen podporuje znepokojující zážitek. Obě desky spojuje chuť a odvaha objevovat (a obětovat?) staré hudební styly, stejně jako nové možnosti a jejich kombinace.

www.vonspar.net
www.myspace.com/vonspar

BANYEK (HU)
Tento maďarský DJ vlastním jménem András Hargitai se zaměřuje na elektronickou, ambientní a breakbeatovou hudbu. Je ukázkou nadšeného, schopného mladíka, který se přes svůj nízký věk (22) už vyšvihl na docela vysokou laťku. Tak například pod jménem Soutien Gorge produkuje hudbu, jako DJ Banyek koncertuje od roku 2002 po celém Maďarsku, vystoupil na Sónaru 2004 v Barceloně a české publikum ho mělo možnost spatřit vloni na Spermu. Na svém kontě má také založení hned dvou labelů: Bitlab Records, který založil s Coolerem a je podporován známými umělci a druhý netlabel Complementary Distribution. Současně je hudebním kritikem a reportérem, má vlastní pořad v rádiu jménem VBR, zaměřený na hudbu, která je volně ke stažení na netlabelech. K tomu všemu ještě stihne studovat a také si zahrát na letošním ročníku New New!

www.last.fm/music/Banyek

C.H. DISTRICT (PL)
C.H. District je jednočlenný projekt všestranného polského umělce Miroslawa Matyasika, který obratně kombinuje principy tanečnějšího IDM s tvrdým industriálním zvukem. Po vydání svých prvních dvou alb Pneuma-ti-coi (2000) a Contiuance (2002) vlastním nákladem, navazuje spolupráci s francouzským labelem M-TRONIC a díky své první oficiální nahrávce Slides (2005; split s nizozemskými Duuster) zažívá úspěch nejen na domácí scéně, ale i v USA a ve Francii. Mimo projekt C.h. District se Miroslaw Matyasik věnuje herecké a hudební spolupráci s agresivní uměleckou skupinou SUKA OFF, která se svou prací na poli nových médií a performance věnuje tabuizovaným tématům sexuality, tělesnosti a všem jejím aspektům, kyberkultuře a transhumanismu.

www.chdistrict.com
www.myspace.com/chdistrict

CLEMENS HAUSCH (AT) - WIDE STREAM
Tento vídeňský umělec je zaměřen jak na zkoumání a používání zvuku a zvukových ploch v hudební produkci tak i na interaktivní instalace využívající zvuk. Jeho hudba je velmi éterická, plná hebkých hluků, které se objevují a zase mizí; což je dáno použitím syntetizátoru a zasahování do samé podstaty zvuků, pracuje i s field recordings, či se zvuky, které „najde“ na svém harddisku. S umělci Ambient Animal a Geraldem Kristem pořádá periodickou akci Klub Mozaak, jinak koncertuje a vystavuje především ve Vídni. Jeho tvorba se zatím objevila na třech kompilacích a také sólovém albu Broken z roku 2007.

www.myspace.com/clemenshausch

ANS (CZ)
Mladý liberecký jednočlenný projekt ANS hbitě reaguje na vlnu dubstepu s propojením breakbeatu. Hraje v pražských klubech (Roxy, Cross) a publiku se přijede představit i do Brna na letošní New New!. Kromě výskytu na dvou dubstep/ grime kompilacích – „9000 dubstep EP“, kde kolaboruje s Djem Side9000, a „Cinematic Dubstep Vol.1“ má dva samostatné počiny: trojtrackový „Vinyl 1“ z dílny Studio Rockers a „Rude Files EP“ na Own Tempo Recordings. Tentokrát se postaví za gramofony společně s Machine Funck aby nás přesvědčil o svém umění selekce.

www.myspace.com/ansdubstep

CARPET CURTAINS (CZ)
Neboli „Koberce, záclony“ tvoří: Ivan Palacký, který v Carpet Curtains manipuluje s mikro-samply (jeho vynález) ze zvuků, s útržky příběhů, které nahrává na cestách. Vychází tedy z terénních nahrávek, se kterými dál pracuje, prokládá je kolísavými, podivnými zvuky i záměrnými akustickými chybami. Momentálně používá jako zvukovou banku starý pletací stroj Dopleta 160 ze 70. let. Filip Cenek alias VJ Věra Lukášová, který v CC improvizuje velice tvůrčím způsobem s videem, vytváří smyčky a dynamické, znepokojující obrazy. Dohromady tito umělci vytváří silný audiovizuální zážitek, kdy na sebe navzájem reagují a každý tak hledá nové kvality a možnosti svého média. Co se týče jejich dalšího působení, Ivan Palacký byl členem projektu „Sledě, živé sledě“; nyní hraje také s Jennifer DeFelice v projektu s názvem „Tílko“, spolupracuje s lidmi jako Cremaster, Ruth Barberán, Margarida Garcia, Will Guthrie, Andrea Neumann; zároveň vystupuje i sólově. Filip Cenek vyučuje na FaVU, jako filmař a animátor se zúčastnil výstav po celém světě (Paříž, Palermo, New York, Bukurešť) , stará se o vizuální stránku hudební skupiny MIDI LIDI, je spolukurátorem FreshFilmFestu a držitelem ceny Tranzit Award 2004 za práci, která mu umožnila nahrát DVD Carpet Curtains. Taktéž působí jako kurátor filmové části festivalu New New!

carpetscurtains.fiume.cz

DIALECT (CZ) - WIDE STREAM
Dialect je doslova vyškolený DJ – učil se zacházet s gramofónem s vším, co k tomu patří pod vedením DJ Ghonzalese v Djské škole v Praze. Na tyto základní technické kameny stavěl dál, nejdřív roku 2001 labelem Kaktus Recordings, který sice po vydání jediného lp na čas pozastavil svou činnosti, aktivně se ovšem obnovil loňského roku a Dialect na něm letos vydal mimo jiné svůj počin „Evidence Of The Minimal Scrapes EP“. Jeho specialitou je temné, industriální, polámané techno; inspirované birminghamským zvukem, konkrétněji producenty Surgeon, Grovskopa, Luka Baumann... Nejdříve hrál po klubech v republice, později se spřáteleným Djem Reznykem začali pořádat vlastní techno akce v Praze. S ním také založil projekt Padrť, kde kombinuje svůj potemnělý styl s různými breaky a experimenty. Je třeba zmínit také jeho side-project Ytoř!, který se více přiklání k junglu a break coru. Na New New! se ovšem představí se svým laptopem, gramofonem a démonickým setem.

www.myspace.com/darkdialect

ELECTRIC/ FRET (CZ) - WIDE STREAM
Michal Fridrich alias Electric/ Fret je důležitá persona (nejen) brněnské hudební scény. Zakladatel netlabelu Chernobyl Musick (dříve Chernobyl Reckords), dramaturg kultovních akci Heavy Mental, spoluzakladatel občankého sdružení Muzak, které produkuje množství brněnských kulturních akcí, zakladatel hudebního večera Muzak Session a člen několika hudebních projektů: Companiera Curie (s O.D.U.), Indie Scum (s Petrem Michálkem), Kyl The Sistem (s Batcha De Mental), Scumm Trio (se Sonoritym), Yaman Japan (s P.O.P.Corp.); hostuje v projektech Hugo & Zoe a Kačica Lyžičiarka. Jeho hudební záběr je opravdu široký, takže každé jeho vystoupení je bláznivé, příjemné překvapení.

www.myspace.com/indiescum
chernobyl.cz

TEAPOT (SK)
Tomáš Ferko alias Teapot začal aktivně tvořit již před devíti lety. Za dobu svého působení se zúčastnil festivalů jak v Čechách (Colours Of Ostrava a Sázava Fest), tak na Slovensku – letos na Wilsonicu. Stejně tak mu nejsou cizí jak pražské kluby (například Roxy či Cros), tak slovenské. Také byl slovenským hostem na Red Bull Music Academy 2004. V součastnosti se věnuje kromě živého hraní také spoluorganizaci večera zaměřeného na experimentálnější formy elektronické hudby – BALANC v klubu Wave. Jeho hudba je velmi příjemná kombinace konejšivé elektroniky a klasických nástrojů jako smyčce či klavír.

www.myspace.com/tomasferko


BARBARA IDIJOT (SK)
Matúš Bence je designér, ilustrátor, fotograf a hudebník v jednom. Účinkoval na slovenském Wilsonicu, festivalu Alternativa a Morr music showcase v Praze, hraje v klubech po Bratislavě, Praze i Vídni. Pod pseudonymem Barbara Idijot hraje jako DJ elektroniku, IDM a minimal – hrál již například s Apparatem či Monoidem.. Jeho hudbu si můžete poslechnout na pražském indie labelu 11 fingers či bratislavském LFB.

www.myspace.com/barbara_idijot

CARL.EXE (CZ)
Djové Carl King a David Drexler hrají podle jejich vlastních slov „taneční elektroniku s rovnými beaty“. Oba začínali jako techno DJs, nyní spolu na podiu vytváří zajímavou taneční hudbu, kdy propojují klasický Djing s elektronickými nástroji a efekty, mašinkami a občas dokonce houslemi (na které hraje interpretka Berunda). Oba dva také fungují jako promotéři, Carl pořádá indoor party „Northen Light“ zaměřenou na české a slovenské Dje; nebo open-air festival „OpenAirValley“ a putovní party „Clickinq“, na které se hraje jeho oblíbené click n cut´s, minimal či detroit. Na těchto akcích vystupovali jak neznámí interpreté, tak umělci již zažití v podvědomí jako Click Joe či Machinefunck. Jejich živá vystoupení bývají z většiny improvizovaná, vznikají tak přímo na podiu neopakovatelné fůze zvuků, beatů, melodií a nálad.

phonoline.cz/booking/carlexe.htm

CLICK JOE (CZ)
Tento brněnský hudebník se objevil již na loňském New New! a díky úspěchu ho můžeme přivítat i letos. Jako DJ hraje již od roku 2001 a za svou kariéru si zahrál i se jmény jako Murcof, Jamie Lidell, Someone Else, Daniel Stefanik, MIA a dalšími. Stále hraje po nejen českých klubech, vystoupil na českých festivalech jako Summer of Love, Semtex Culture, Roots of Sound... Zároveň působí v časopisu XMAG a server NuBreed.cz jako publicista. Podílí se na hudebních večírcích Magion na Flédě a Musikfarben v Perpetuu, hraje na Elektře (Fléda). Co se týče jeho setů, velmi citlivě vybírá hudbu pro konkrétní publikum a situaci, od lehkých, najazzlých chill-out věcí k podbarvení atmosféry po detroit techno záležitosti na tanečních party.

www.myspace.com/clickjoe
magion.webz.cz

MACHINE FUNCK (CZ)
I přes svou „teprve“ čtyřletou spolupráci se Djové a producenti Nailer a Abu stihli dostat veřejnosti pod kůži. Jejich živelný, inovační a aktivní přístup se projevuje jak v jejich živém hraní, tak v jejch aktivitách. Podle jejich slov „zasekli drápky“ na akcích jako Rokolectiv v Rumunsku, Mission:UK v Londýně, Electrode v Bratislavě, Sperm, Unsound, Summer Of Love v Čechách a dalších. Také pořádají hned několik vlastních akcí - Smash, Sound Headquarters, Stop Look Listen – kde představují zajímavé a netradiční podoby elektronické hudby prosakující mnoha styly. Glitchpop, dubstep, IDM, elektronika... Také vedou vlastní pořad Bass Trap na pražském Radiu 1. To vše a ještě mnohem víc jsou Machine Funck, když k tomu připočteme fakt, že naživo používají kromě gramofonů také samplery, synthy, vocoder, mixpulty a hravě reagují jak na atmosféru a na publikum, tak na inspirativní napětí mezi oběma interprety. Společně s nimi za gramofony stane i ANS.

machinefunck.info
www.myspace.com/abumachinefunck

MATOA (CZ)
Za jménem Matoa stojí Pavel Matoušek, propagátor britské garážové scény, producent a především DJ. Jeho předchozí dlouhý hudební vývoj (ať už v pozici hudebníka či producenta) se střídal od hip hopu, přes drum´n´bass, downtempo a jungle až po jeho současný styl, dubstep. I když, nejen dubstep, podle Matoových vlastních slov „V chill-outech hraju jazzy, melancholic a abstract jungle... Na hlavních tanečních scénách hardstep a experimental drum'n'bass“. Hraje v klubech po celé České republice, je členem pražského Sound Headquarters crew (SHQ) a rezidentem v klubu Cross. Objevil se na více kompilacích a kolaboracích (například s Hullwattem či Alkou), letos mu na rumunském labelu Dubkraft Records vyšel první sólový počin. Co se týče živého hraní, může se pyšnit spoluprácemi například s Skream, Trg, Benny iLL, Yukimura, Ansem a mnoha dalšími. Rád experimentuje, klade důraz na to, aby posluchač na Matoovy tracky jen tak nezapomněl. Na New New! však zahraje live set složený pouze z jeho vlastní tvorby.

www.myspace.com/djmatoa

MIO – MIO (SK)
Mio Mio jsou Bratislavané Marek Piaček a Stanislav Beňačka, kteří si říkají "Woofer (basový reproduktor)" a "Tweeter (výškový reproduktor)". Jejich elektroakustické sety jsou založené na jimi vyrobených „nástrojích“ - kapesních počítačích Mio DigiWalker P560, ve kterých je speciální freeware zvaný Clanger Theremin. Ovládáním těchto GPSek tedy produkují hudbu, "Woofer (basový reproduktor)" obstarává zvukové rozmezí 20-200 Hz a "Tweeter (výškový reproduktor)" 201-20000 Hz. Jak už název freewaru napovídá, vyluzované zvuky jsou charakteristické glissandem – klouzáním tónů, specifickým pro tereminovox. Poprvé spolu veřejně vystoupili letos na festivalu multiplace a New New! má tu čest pro vás pořádat tuto nevšední podívanou/ poslyšenou.

www.myspace.com/miomio2008

STRANGELET (CZ) - WIDE STREAM
Strangelet je Filip Škubal (známý též jako Unclean), brněnský hudebník, který se noří do zvukových hladin ambientních dronů, vycházejících z přírody a prolíná je s glitch elektronikou i mámivými sonickými plochami. Dříve hrál jako techno DJ, později ovšem přešel k jemnějším stylům. Výsledkem je Strangelet - poměrně mladý (vznik roku 2007) jednočlenný projekt. Již se objevil na několika kompilacích (poprvé na labelu Cryoworks, který založil) a po jejich úspěchu vydal tamtéž stejného roku EP s názvem Forest. Tři skladby na něm zachycují dojmy a pohled na tento ekosystém, imitují zvuky i pronikají mystikou a temnotou lesů. Na svém kontě má také remix Machinfabrieka, hraje v Praze, Vídni, ale hlavně v Brně – nejen na letošním New New!.

cryoworks.com/strangelet
www.myspace.com/uncleclean

WIDE STREAM (CZ/AT)
Projekt utvořený speciálně pro festival NewNew na popud okolo dvojice Strangelet (CZ / Cryoworks) a Electric Fret (CZ / Chernobyl Musick) za účasti hostů Clemens Hausch (AT / Unfinished Business) a Dialect (CZ / Kaktus rec. / Ante Rasa). Jejich vystoupení bude oscilovat mezi oblíbenými žánry jednotlivých interpretů - ambientem, noisem, industrialem i darktempem, spojenými v jeden homogenní celek.

www.myspace.com/clemenshausch
www.myspace.com/uncleclean
www.myspace.com/indiescum
www.myspace.com/darkdialect

FUNGITRASH (CZ)
Přestože do jeho hudebních vlivů řadí interprety jako Amanda Woodward, Jesu nebo Johna Coltranea, vlastní hudební produkce tohoto jednočlenného projektu lavíruje na vlnách indielektroniky, ambientu a downtempa, kde bychom zmíněné vlivy mohli hledat v zakódovaných šifrách. Zahrál si v klubech v ČR, nejvýraznější je jeho schowcase na Heavy Mentalu. Na českému indie labelu Ground Floor Records vydal roku 2006 EP „Wirepuke“, objevil se na výběru „Raise the Dust“.

www.myspace.com/fungitrash
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016