PARTYINFO

 

CHCI WAVE ZPĚT!

Datum konání:
13.01.2009 - úterý
Místo konání:
Praha - Retro Music Hall
Live:
G-Point Hunters, Midi Lidi, Please The Trees, Xindl X
Info:
http://www.rozhlas.cz...
Popis:
start 19:00, vstup zdarma
 
2 čtenáři Techno.cz byli této akci
 
Chci Wave zpět! proběhne v úterý v Retro Music Hall
13. ledna roku 2006 se z frekvence 100,7 FM poprvé ozvala znělka patřící Radiu Wave, dnes musíte za svou oblíbenou stanicí utíkat až na internet... Bohužel. :( Na den přesně se tak příští úterý budou v Retro Music Hall slavit třetí nedožité FM narozeniny a pokud vám také není další osud tohoto rádia lhostejný, pak byste rozhodně měli být u toho. Stejně jako tak učiní Roman Holý a Matěj Ruppert coby G-Point Hunters, Midi Lidi, Please The Trees a Xindl X, kteří se s manifestem občanského sdružení Pro Wave také ztotožnili. Série koncertů odstartuje v 19:00 a vstupné na ni? Zdarma! 
 


Chci Wave zpět! – manifest občanského sdružení Pro Wave

Myslíme si, že Český rozhlas (ČRo) jako veřejnoprávní médium má svým koncesionářům všech věkových kategorií poskytovat veřejnou službu ve smyslu vytváření prostoru pro šíření kulturních hodnot a vzdělávání. Do těchto hodnot počítáme i alternativní kulturu a všeobecně hodnoty, které nejsou většinové. Český rozhlas si ze své podstaty může dovolit nekonkurovat ostatním médiím, proto jedině tato instituce může prostor pro kvalitní alternativní rádio pro mladé poskytnout a plně využít.
Domníváme se, že se jedná o investici,  kterou by si měl Český rozhlas uvědomit. Je to investice do mladých lidí, právě oni jsou budoucími posluchači hlavních okruhů ČRo. Navíc Český rozhlas má stanici pro mladé stále mezi svými Základními programovými cíli (www.rozhlas.cz/informace/dokumenty). Jen v Praze je potencionál čtvrt milionu studentů středních, vyšších odborných a vysokých škol, které rozhlasovou stanici s nemainstreamovým programem může vzít za své.

Rozhlas už ale jednou investoval, a nemalou částku (odhad je 70 milionů korun), do stanice pro mladé. ČRo 4 – Radio Wave bylo spuštěno v lednu 2006. Hned rok po spuštění ale začalo být Radio Wave trnem v oku Radě Českého rozhlasu (to je kontrolní orgán, tedy zástupce koncesionářů, které volí Parlament ČR). Všemožné šikanování ze strany tohoto orgánu dospěly do stádia, kdy pod pohrůžkou odvolání byl generálního ředitel ČRo nucen vypnout Radio Wave z FM vysílání dva a půl roku po spuštění (k 31. 8. 2008). Celá situace eskalovala na podzim 2008, kdy bylo Radio Wave absurdně obviněno z fašismu na základě chybného překladu písně Swastika Eyes od skupiny Primal Scream. Tato „demokratická debata“ vedla k několika hrubým výrokům ze strany Rady ČRo vůči Radiu Wave a také programový ředitel ČRo Richard Medek prohlásil o posluchačích Radia Wave: „Tato menšinová skupina podle mého názoru není budoucností tohoto národa, anebo jenom velice ojediněle.“ + odkaz na záznam a celé info o kauze.

Požadujeme:

1) Odstoupení Rady ČRo

Domníváme se, že Rada ČRo takto musí vyvodit důsledky ze svého zásadního pochybení ve věci zmaření investic do smysluplného a potřebného projektu Radia Wave. (Jen bokem zmiňujeme, že Rada ČRo páchá zlo i na jiných stanici Českého rozhlasu (ČRo 8 – Online, Radio Česko).

2) Odvolání programového ředitele Richarda Medka
Richard Medek by měl vyvodit odpovědnost za svůj výrok vůči posluchačům Radia Wave, omluva nestačí. Z jeho úst, jako programového ředitele ČRo, nemůže nikdy vyjít výrok, který by urážel posluchače ČRo, pro které pracuje.

3) Navrácení Radia Wave do FM vysílání
Investovaných 70 milionů do nové FM stanice a pak její zmizení do digitálního vysílání se rozhodně nedá posoudit jinak než mrhání prostředky. My jako koncesionáři důrazně žádáme, aby Českým rozhlasem investované naše peníze byly využity účelně a hospodárně. Žádáme tímto, aby všechny složky Českého rozhlasu „usilovali o realizaci programového okruhu pro mládež“, tak jak to žádají Základní programové cíle Českého rozhlasu. Součástí aktivit našeho občanského sdružení bude podnikání všech možných kroků a aktivit, které povedou k návratu ČRo 4 – Radia Wave do analogového FM vysílání. Prioritou je návrat Radia Wave nejen na původní frekvenci 100,7 MHz (vysílač Praha – Cukrák), ale jeho rozšíření do celoplošného vysílání.
 

Flyer

 
flyer
 

Reporty

 
Report z akce Chci Wave zpět! od Myclicka
 

Fotoreporty

 
MHD
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016