PARTYINFO

 

AKROPOLISMULTIMEDIALE 2009

Datum konání:
28.02.2009 - sobota
Místo konání:
Praha - Akropolis
Live:
Modeselektor, Pfadfinderei
Popis:
start 19:30, vstup 350/399 czk
 
2 čtenáři Techno.cz byli této akci
 
Akropolismultimediale 2009 již tento víkend Onedotzero a Modeselektor příští týden na Akropolismultimediále
Informace o festivalu Akropolismultimediale 2009
Pátý ročník audio-vizuálního festivalu Akropolismultimediale 2009 nabídne to nejlepší z produkce britské A/V platformy Onedotzero-screening a také proslulé německé experimentátory Modeselektor a Pfadfinderei.
 
Přehlídka Akropolismultimediale představuje domácí veřejnosti aktuální trendy v oblasti elektronické hudby, nových médií a technologií. Její pátý ročník, jež se uskuteční 27. a 28. února v Paláci Akropolis, naváže na předchozí úspěšné ročníky a nabídne špičkové umělce a hudebníky, kteří se snaží o originální propojení současného hudebního a obrazového umění. Po Zen TV, Hextatic nebo Addictive TV z minulých let letos festival Akropolismultimediale 28. února přivítá německou dvojici Modeselektor a jejich dvorní vizuální doprovod Pfadfinderei, kteří na společném vystoupení protnou světy taneční elektronické hudby a pohyblivých obrázků. Večer 27. února pak bude patřit DVD projekci londýnské produkční skupiny Onedotzero patřící k nejlepším světovým představitelům inovativní práce s pohyblivou grafikou. Pod svými ochrannými křídly má i tvůrce videoklipů k skladbám Prodigy, The Knife nebo Bloc Party, svou šťastnou ruku při výběru nových talentů potvrdila i vydáním přelomové DVD série krátkometrážní animované a klipové tvorby, z níž diváci v Paláci Akropolis shlédnou to nejlepší.

Berlínská dvojice Gernot Bronsert a Sebastian Szary neboli Modeselektor nejsou pro domácí fanoušky klubové hudby vůbec neznámí, když vloni v Praze dvakrát koncertovali. Jejich energický a inovativní mišmaš klubového electra, aktuálních hiphopových beatů a humoru si získal posluchače na celém světě a za fanouška Modeselektor se prohlásil i Thom Yorke z Radiohead. Jako důkaz natočil s berlínskou dvojicí jednu skladbu na jejich druhé album Happy Birthday. Deska vydaná v roce 2007 jen potvrdila jejich postavení jako jednoho z nejoriginálnějších evropských hudebních uskupení vůbec. V současné době právě dokončili první společné album, ne němž coby projekt Moderat spojili své síly s jejich berlínským kolegou Apparatem. Další rozměr vystoupení Modeselektor dává vizuální doprovod VJského týmu Pfadfinderei, dalších legend berlínské klubové scény. Jejich kolaborativní DVD Labland perfektně shrnuje společně znásobenou sílu elektronických beatů a grafiky. Podle Pfadfinderei je každý večer jako „nedokončené dílo, laboratoř a zároveň cesta do neznámých teritorií“. 28. února se o tom v Paláci Akropolis budeme moci přesvědčit na vlastní kůži sami.

První den Akropolismultimediale, v pátek 27. 2., zábavu obstará DVD přehlídka z nejlepších děl londýnské produkční společnosti Onedotzero, jež se řadí mezi nejznámějších světové skupiny pracující s pohyblivým designem. Produkují digitální filmy či videoklipy, starají se o distribuci novátorských děl a pořádají také největší světový festival digitálního filmu. „Díky onedotzero se začaly vnímat videoklipy, animace či desktopové filmy jako nové disciplíny, v nichž mohou vizuální umělci hledat nová tvůrčí dobrodružství a nacházet nové estetické hranice,“ napsal o Onedotzero pro Reflex publicista L.P. Fish. Festival Akropolismultimediale uvede výběr toho nejlepšího z DVD edice onedotzero_selection. Diváci v Paláci Akropolis budou mít jedinečnou možnost shlédnout výběr oceňovaných krátkých a animovaných filmů nových talentů i osvědčených hvězd především evropské a japonské vizuální scény. Zkrátka nepřijdou ani fanoušci videoklipů, když mladí umělci z Onedotzero představí svoji práci pro hudební veličiny jako jsou The Prodigy, Lemon Jelly, Air, The Knife či Cornelius.

Další informace, audio a video ukázky:
www.modeselektor.de
www.onedotzero.com
www.pfadfinderei.com

Biografie Modeselektor

Gernot Bronsert a Sebastian Szary se potkali na začátku 90. let na jednom ilegálním večírku v Berlíně. V roce 1996 přejmenovali svůj společný hudební projekt z Fundamental Knowledge na Modeselektor a pod touto nálepkou začali dělat remixy. O šest let později debutovali prvním singlem na berlínské značce BPitch Control, kterou vede Ellen Allien. Debutové album Hello Mom! vyšlo v roce 2005 a mezi hostujícími vokalisty se objevují francouzští rappeři TTC a vokalistka spřátelených Jahcoozi Sasha Perera. Album sklidilo velmi příznivé ohlasy kritiky a okouzlilo třeba také Thoma Yorka z Radiohead, který se o dva roky později objevuje na druhé desce Modeselektor Happy Birthday. Název oslavuje simultánní narození prvních potomků obou představitelů skupiny a mezi hosty jsou tentokrát třeba Otto Von Schirach nebo Apparat. S ním Modeselektor spolupracovali na projektu Moderat, jehož zbrusu nové album by se mělo v dohledné době objevit v prodeji. Modeselektor Yorkovi vrátili službičku na remixu jedné skladby z jeho sólové desky The Eraser a remixovali skladby pro Björk, Alter Ego nebo Ghislaina Poiriera. Modeselektor také vytvořili zvukovou instalaci pro pařížské Centre Pompidou a koncertovali už prakticky po celém světě.

Diskografie Modeselektor:

Hello, Mom (BPitch Control, 2005)
Happy Birthday (BPitch Control, 2007)

Napsali o albu Happy Birthday:

Toto je album určené stejnou měrou pro taneční parket i ložnici (...) a zní tak báječně, že by byla chyba ztrácet čas přemýšlením o tom, do jaké škatulky ho zařadit.“
Pitchforkmedia

Úspěšné navigování Modeselektor světy popu a klubové hudby je pozoruhodné (...) Co je však odlišuje od podobných projektů je jejich schopnost věnovat oběma pólům rovnocennou pozornost.
Tiny Mixtapes

Bronsert a Szary nikdy nezůstanou v jednom stylu. Ačkoliv spousta DJů dnes produkuje podobně eklektické sety, Modeselektor zvládnou nacpat několik hudebních žánrů do jediné písně.“
Prefix Magazine

Předprodej lístků v sítích TICKETPRO a kavárně paláce Akropolis.

Onedotzero-screening
100,- Kč v předprodeji
120,- Kč na místě

Modeselektor+Pfadfinderei
350,- Kč v předprodeji
399,- Kč na místě
 

Flyer

 
flyer
 

Reporty

 
Report z koncertu Modeselektor od Romana
 

Fotoreporty

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016