PARTYINFO

 

MUSIC INFINITY

Datum konání:
29.05.2009 - pátek
Místo konání:
Praha - Akropolis
Live:
Tim Hecker (Alien8/Kranky, can), Gurun Gurun
Popis:
start 19:30, vstup 240/299 czk
 
2 čtenáři Techno.cz byli této akci
 
Tim Hecker zalepí uši posluchačů lávou
Do Prahy přijíždí zvukový experimentátor Tim Hecker a právě dnes se představí v pražském Paláci Akropolis v rámci večera Music Infinity. Montrealský hudebník přiváží do Prahy ambient, který připomíná vřelou lávu. My pro vás máme těsně před koncertem hodně čtivou anotaci, kterou pro nás připravil Karel Veselý. Tak už víte, jak naložíte s pomalu se blížícím večerem?
 
Heckerova hudba se vzpírá popisu a škatulkování a je lepší ji slyšet, než o ni mluvit. Přesto se dá alespoň zhruba zařadit do kategorie ambient. Mnohovrstevnaté plochy digitálně zahuštěných zvuků připomínající tekoucí lávu, která na posluchače působí uhrančivou silou. V tu chvíli je lepší si sednou, zavřít oči a nechat se unášet na zvukové peřině, která se line z reproduktorů.



Kanadského skladatele nechávají debaty o škatulkách chladným a baví se popisy, které novináři na jeho hudbu vymýšlí jako jsou „tektonické zvukové plochy“ nebo „katedrálová elektronická hudba“. „Jednou se mě jeden novinář zeptal jaké to je, když se o mé hudbě baví na internetových fórech věnovaných black metalu a zároveň se pouští na cvičeních jógy,“ směje se.

Na scénu elektronické hudby vstoupil na konci devadesátých let, kdy pod jménem Jetone dělal microhouse (vydával na Mille Plateaux či Staalplaat). „Rovný rytmus mi ale připadl jako okovy, ze kterých se musím osvobodit,“ říká. „Vždycky jsem byl fanoušek klasického ambientu a najednou mi přišlo smysluplné udělat desku, která bude zcela bez rytmu.“ V roce 2001 debutoval pod svým jménem na desce Haunt Me, Haunt Me Do It Again (2001, Alien8).

Jeho alba slaví velké úspěchy. Experiment se statickým praskáním rádia na albu Radio Amor byl například zařazen časopisem Wire mezi nejlepší desky roku 2003 a Harmony in Ultraviolet se umístilo v Top 20 desek za roku 2006 podle internetového magazínu Pitchfork. Hecker je také autorem několika galerijních instalací a hudby k soudobému tanci. Jeho nahrávky ale rozhodně nejsou jen pro fanoušky experimentů. Letošní An Imaginary Country obsahuje kratší skladby, které půvabně vykreslují krajinu snů.

Heckera klidně můžeme považovat za pokračovatele My Bloody Valentine nebo post-rockových projektů, které rozmlžily strukturu písní a místo refrénů a slok dávkují zasněné melodické plochy. Jeho sonické mrakodrapy obsahují prvky glitche (chybových zvuků) či postupů avantgardy (dlouhé držené tóny), ty nejpodstatnější věci se ale odehrávají v hlavách posluchačů.

Na živo Hecker využívá laptop a digitální efekty. „Snažím se svoje vystoupení přizpůsobit akustickému prostoru, který je k dispozici,“ vysvětluje. Hecker už vystoupil na všech důležitých festivalech elektronické hudby od barcelonského Sónaru, přes montrealský MUTEK až k berlínskému Club Transmediale. Konečně si budeme moci udělat zářez i v České republice.



www.sunblind.net
www.myspace.com/timothyhecker

Karel Veselý
www.karlmuzziklab.blogspot.com
 
Tim Hecker postaví zvukové katedrály v Paláci Akropolis

Reporty

 
Report z Music Infinity s Timem Heckerem od Myclicka
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016