PARTYINFO

 

RESPECT FESTIVAL 2009

Datum konání:
26.06.2009 - pátek
Místo konání:
Praha - Štvanice
Live:
Erik Truffaz Indian Project Benares, Mário Bihári, Justin Adams-Juldeh Camara, Shahab Tolouie, Muzsikas, Mari Boine, Kasai Allstars, Issa Bagayogo
Info:
http://www.respectmusic.cz
Popis:
start 17:00, vstup jednodenní 450/500 czk, na místě jednodenní 500/550 czk
Line-up:
pá, 26.6. od 17:00 - Ostrov Štvanice

17:10 Mário Bihári
18:50 Erik Truffaz Indian Project "Benares"
20:40 Justin Adams-Juldeh Camara

so, 27.6. od 14:00 - Ostrov Štvanice

14.10 Shahab Tolouie
16:00 Muzsikas
17:30 Mari Boine
19:10 Kasai Allstars
20:45 Issa Bagayogo
 
 
Festival Respect - line up
Festival Respect proběhne již tento víkend na pražské Štvanici. Přinášíme vám poslední informace a časový line up.  www.respectmusic.cz
 
Pá 26.6. od 17h, Ostrov Štvanice

Mário Bihári /cz/
Slovenský romský zpěvák, akordeonista a klavírista žijící v Česku. Byl členem skupiny KOA. Sólové vystoupení Mária Biháriho je skloubením romské linie a písničkářské tvorby. Během jeho koncertu zní autorské staré i nové skladby, z nichž některé již téměř zlidověly a tradiční romské čardáše. Výsledkem je náladově pestrá hudební fantazie. K tomu Mário přimíchává ohnivé koření tradičního cikánského temperamentu, k čemuž si někdy zve také hosty z řad vynikajících romským muzikantů.

Erik Truffaz Indian Project "Benares" /France, India/
Eric Truffaz, "Miles Davis acid jazzu", je génius rozmanitosti, jeho tvorba se dramaticky proměňuje s každým albem. Na pražském koncertě bude prezentovat nejzajímavější část své poslední albové trilogie, Benares, telepaticky přesný dialog průzračně chladné Truffazovy trubky se dvěma mistry indické improvizace, hráčem na tabla Apurbou Mukherjeem a zpěvačkou Indrani. Sestavu doplní klavirista Malcolm Braff.

Justin Adams-Juldeh Camara /UK,Gambia/
Fascinující kombinace arabského, afrického a evropského světa. Držitelé ceny BBC World Music Awards Vás provedou šamanským Východem, staletými tradicemi Afriky a punk-rockem v podání jednoho z nejlepších kytaristů současnosti. Unikátní českou premiérou bude koncert spoluhráče Roberta Planta, kytaristy Justina Adamse, s vynikajícím africkým zpěvákem a hudebníkem Juldeh Camarou. Sestavu doplní fenomenální perkusista Dawson Miller. Justin Adams byl častým partnerem umělců jako Natacha Atlas, Jah Wobble či Sinead O Connor. Tento prorok globální hudby vydává úžasné a překvapivě svěží album, na kterém se snoubí zvuk Sun Studia a Gambie. V elektrizující nahrávce se prolíná západní rock s hudbou afrických griotu.

So 27.6. od 14h, Ostrov Štvanice

Shahab Tolouie /CZ, IRN/
Shahab Tolouie - všestranný hudebník, virtuózní kytarista, skladatel a zpěvák původem z Iránu. Prezentuje osobitý styl, ve kterém se pojí tradiční perská hudba s prvky flamenca. Pozoruhodnou součástí hudebního projevu Shahaba je jeho charismatický zpěv - silný, krásně zabarvený hlas a nenapodobitelný styl. Jako multiinstrumentalista ovládá také tradiční perské nástroje – setar, tanbour, delrobu, laud, daf, dammam.

Muzsikas /Hungary/
V hudbě východní Evropy reprezentuje Muzsikás to, čím je Buena Vista pro Kubu: autentické uchopení mizejících tradic. Zatímco ale v ostatních zemích východní Evropy měl za totality folklor pachuť ideologicky zmanipulované hudby, v Maďarsku se naopak stal prostředkem revolty. Skupina Muzsikás hraje instrumentální maďarskou lidovou hudbu přes třicet let a je ve svém žánru jedním z nejznámějších a nejpopulárnějších souborů jak doma, tak v zahraničí. Za svůj přínos skupina získala ocenění Womex Award 2008.

Mari Boine /Norway/
Mari Boine, čarodějka šamanských spirituálů ze země Laponců-Sámů, vydala své první album Gula Gula u prestižní značky Real World před dvaceti lety - a jeho síla se od té doby nezmenšila ani o milimetr. Její písně jsou o identitě severských Sámů, národa bez státu, jejich feeling je rovnocenný prožitku černošského blues či romských písní. "Její hudba se dotkne posluchače v místech, o jejichž existenci netušil. Míří k samému jádru, k prvotním instinktům, a přivede vás do stavu podobnému transu."

Kasai Allstars /Kongo/
Z transovních rituálů přímo do elektronických futuristických experimentů bez mezipřistání. Jedna z nejúspěšnějších a nejoriginálnějších afrických skupin současnosti konečně dorazí do Prahy. Pohanský trans a erotické africké tance označovali evropští misionáři v Kongu za "ďáblovu hudbu." Kasai Allstars tuto téměř vyhynulou kulturu oživili a přírodní nástroje z džungle spojili s drasticky zkreslujícími zesilovači velkoměsta.

Issa Bagayogo /Mali/
Přední západoafrický hudební inovátor Issa Bagayogo představuje tu nejradikálnější osobnost na poli pouštního blues, které zpopularizovali umělci jako Tinariwen či Ali Farka Toure. Zvuk tradičních malijských nástrojů propojil s elektronickými beaty, aniž by přitom původní africkou esenci své hudby jakkoli zkompromitoval. Starobylé melodie Sahary se mísí s elektronickými zvuky, tanečními a dubovými beaty i rockem. Malijské afro-elektro,  dnes velmi ceněného autora a zpěváka,  doma nazývaného „techno-Issa“, má nepředstavitelnou atmosféru a energii.

Další potěšení na Respectu: čajovna, kavárna, pivo a masa na grilu, cocktail bar, ochutnávka maďarských vin, africké občerstvení, ryby na grilu, vegetariánské občerstvení Govinda, etnocatering, marocká kuchyně, maďarské klobásy, prodej hudebních nosičů a tiskovin, prezentace nevládních neziskových aktivit, výrobky rukodělných dílen a další.

Speciální program pro děti. Agentura Hospodyňky zajišťuje na festivalu Respect aktivity pro děti od 2 let. Program pro děti zahrnuje výtvarné a sportovní aktivity, ke kterým se mohou připojit i jejich rodiče. Zaskákat si v pytli nebo pomalovat své vlastní tričko. Pro děti ve věku do dvou let lze ve stanu, který je pro tyto účely na festivalu zajištěn, přebalit svou ratolest na přebalovacím stole, nebo ji ohřát v mikrovlnné troubě přesnídávku.

Cena: jednodenní – 450 Kč, dvoudenní 500 Kč
Na místě: jednodenní – 500 Kč, dvoudenní 550 Kč

Děti do 15 let vstup zdarma.
Držitelům karet ISIC, ALIVE a ITIC je poskytnuta sleva 50,- Kč.
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016