PARTYINFO

 

MYTHEMATICA

Datum konání:
04.05.2009 - pondělí
Místo konání:
Praha - Akropolis
Live:
Mythematica
Popis:
start 19:30, vstup 120/140 czk
 
1 čtenář Techno.cz byl na této akci
 
Mythematica má v pondělí v Akráči křtiny
Mythematica @ Palác Akopolis
 
 
Mythematica je alter ego osobitého výtvarníka a zároveň talentovaného hudebního producenta Daniela Špačka). Během neuvěřitelně krátkých tří let se mu podařilo nalézt klíč k tomu, jak transformovat své fantaskní, surealistické projekce a vizuální kompozice, dobře známé uvnitř tuzemské psytrance komunity, do hudebního jazyka. „Ať dělám jedno nebo druhé, je tam ta druhá složka vždycky přítomná. Když kreslím obrázky, poslouchám u toho vždycky hudbu, ideálně takovou, jaká se hodí k tomu, co chci a nebo potřebuji kreslit. Když potom muziku skládám, v hlavě mi jede vizuální reprezentace toho, co dělám“, přibližuje Dan svůj bipolárně tvůrčí proces. Plodem tohoto hledání je překvapivě vyzrálé, převážně ambientně laděné eponymní debutové album. V tomto ohledu nemůže překvapit, že s obsahem alba dokonale koresponduje i dotažený obal, jehož součástí je 24-stránkový booklet, přibližující putování malého cestovatele různými bizarními krajinami. Odbýt grafickou stránku projektu - to by přece profesionální výtvarník nedopustil: „Vzhledem k tomu, že jsem nechtěl budovat příliš velkou one man show, rozhodl jsem se, že kvůli obalu oslovím Milana Malíka. Vytváříme hodně společných věcí, takže jeho styl důkladně znám a připadalo mi zajímavé, že vznikne trošku jiný náhled, než mám já. Milan dělal ilustrace společně s naší kamarádkou Alisou Shutovou, která má úžasný talent na pohádkové situace. Pro účely bookletu a alba vznikly desítky obrázků. Obal jsem pak vytvořil koláží z těchto různých kreseb. Během prací nás napadlo, že bychom do toho kresleného světa mohli poslat našeho malého kamaráda, kterému já osobně říkám pan Peliška.“

S poslechem alba se vynořuje otázka, jakou cestu urazila moderní elektronická hudba za posledních 40 let. V pestré mozaice jemných náznaků i přiznaných odkazů lze například tušit hold psychedelickým průkopníkům Pink Floyd, ambientnímu vizionáři Brianu Enovi, ikoně alternativního popu Air, sonickým impresionistům Boards Of Canada. Vynoří se ozvěny současné IDM/glitch scény a narazíme i na vlivy soudobé vážné a scénické hudby. Však také patrně nejvýraznější skladba z alba „Vítám vás“ je variací na ústřední hudební motiv z českého snímku Kulový blesk - autorem původní verze je Zdeněk Lukáš. „Věnuje se prakticky výhradně komponování vážné hudby, hudbu k filmu, pokud vím, složil jen ve dvou případech, nicméně ta ke Kulovému blesku mi naprosto učarovala. Pokoušel jsem se ho kontaktovat přes jeho impresária, avšak bylo mi oznámeno, ze pan Lukáš svoji muziku poslouchá jen vyjímečně při premiéře, ale že mu skladba bude předána,“ doufá Dan. Hudební vývoj a mísení různých žánrů představují nevyčerpatelný zdroj inspirace, avšak přes všechno to množství střípků a podnětů máme před sebou kompaktní, originální, přitom přístupné a koncepčně ujasněné album.

Nezmínit hosty, kteří pomohli dotáhnout obsah alba do finální polohy, by se blížilo přečinu, který se trestá. Jelikož ženy a děti mají přednost, zmíníme nejdříve dámy. Lindee je zpěvačka s vyjímečným smyslem pro improvizaci a skladba „Tout le monde aime l´Air“ jakoby osudově čekala na její něžný, nádherně ohebný vokál. Hlasové ornamenty v kompozici „Le miracle d´amour cybernetique“ vykouzlila Švédka Nadja. Zpěvák a kytarista kapely -123 minut Zdeněk Bína je neuvěřitelný živel, schopný pohybovat se s naprostou lehkostí snad v jakémkoli hudebním prostředí. Zde se podílel na vzniku skladby „RGB Blues“, do dalších dvou („Ambivala“ a „Vítám vás“) nahrál basové linky a stál i u zrodu závěrečné „Fojo Mojo“. „Vznikla za jednoho produktivního jamovacího odpoledne v hodně rozpustilé náladě a zachytili jsme ji na první ´dobrou´. Okamžitě jsem si ji zamiloval,“ vzpomíná Dan. Jemným jazzovým podkladem do „RGB Blues“ a akordeonem do „Vítám vás“ přispěl Danův bratr Ondřej. A album Mythematica by se rozhodně neobešlo bez jednoho z Bratří Orffů - Matouše Godíka ala Matuchy ala ZKa4T, jehož deska Polytea spolu s Floexovým Pocustonem pozitivním způsobem zacloumala s vektorem postmileniálního vývoje české elektronické scény. Podíl na produkci plus finální mix a mastering desky jsou právě Matoušovým vkladem. S účastí některých ze zmíněných hostů Daniel Špaček počítá i při procesu povýšení Mythematiky z původně čistě studiové aktivity na pódiově aktivní projekt.

Mythematica otevírá branku do podivuhodného světa. Přesněji řečeno přímo do spleti podivuhodných světů. Možná, že se na téhle snové, pohádkové cestě rozpomeneme na to, že v dětství čas ubíhal pomaleji a nehybné tvary s jakousi bezstarostnou samozřejmostí ožívaly. Což nebylo řečeno, že dětem patří království nebeské? Album Mythematica vychází ve spolupráci s Radiem 1 na značce Quazi Delict Records 6.dubna. Křest se uskuteční v pražském Paláci Akropolis 4.května.

Předprodej lístků v sítích TICKETPRO a v kavárně Paláce Akropolis.
120,- Kč v kavárně Paláce Akropolis
140,- Kč Ticketpro
140,- Kč  na místě
 

Reporty

 
Report ze křtu alba Mythematica od Myclicka
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016