PARTYINFO

 

KIRIL DZAJKOVSKI FEATURING ESMA REDZEPOVA + BORA BORA

Datum konání:
18.06.2010 - pátek
Místo konání:
Praha - SaSaZu
DJs:
Bon Finix, Tripmain, John Culter, Tony M
Live:
Kiril Dzajkovski featuring Esma Redzepova
Info:
http://www.starmixparty.cz
Popis:
start 22:30, vstup 190/290 czk, vip 390/490 czk, Bora Bora afterparty start 00:30
Line-up:
21:00 - 23.15 Tony M
23:15 - 01:15 Kiril Dzajkovski
01:15 - 02:45 John Culter
02:45 - 04:15 Bon Finix
04:15 - ??:?? Tripmain
 
 
Kiril Dzajkovski a Esma Redzepova v rozhovoru před jejich vytoupením v Praze
 
 
Rozhovor Esma Redzepova

Dobré odpoledne, jste mezinárodně známou zpěvačkou, která je známá po celém světě jako královna rómské hudby, můžete nám prozradit jak jste tento titul získala?

To bylo v roce 1976 v Indii, městě Chandigar, na prvním mezinárodním rómském festivalu, na kterém participovalo 24 zemí světa. Porota ohodnotila mou muziku jako nejčistší, neboli spíše nejtradičnější ze všech, velmi blízkou indické tradiční hudbě. Pak mě jednoduše korunovali královnou romské hudby.

Jak mnozí vědí, byla jste nominována na Nobelovu cenu za mír. Co je Vaším životním posláním?

Ráda pomáhám lidem. S manželem jsme nikdy neměli vlastní děti, ale tento handicap jsme si dostatečně vynahradili – za celý dosavadní život jsme adoptovali 47 dětí. Všichni do jednoho jsou dnes skvělými hudebníky a dobrými lidmi. A tím nekončíme. Dávali jsme a stále dáváme 1/5 výdělku z každého koncertu na charitu. Také finančně podporujeme chudé mladé lidi na studiích. V průběhu krize v Kosovu byl náš dům otevřen všem lidem, kteří v nouzi potřebovali jídlo a další základní věci. Nyní se zaměřuji na dostavbu svého domu ve Skopji, který se stane „domem humanity a naleznete v něm také museum hudby Esmy and Steva Teodosievski“. Tento dům bude mým darem městu.

V Evropě je romská menšina stále nejdiskriminovanější skupinou, jak vidíte pozici romské menšiny v dnešní společnosti? Co pro Vás rómská kultura znamená?

Situace romů je odlišná v každé zemi. Já mohu mluvit o pozici romského obyvatelstva v Makedonii. Myslím si, že Makedonie je nejlepším místem na zemi pro život Romů. Romové zde majjí svou vlastní obec se samosrávou, kde žije 45.000 Romů. Ministr vlády je Rom, stejně tak několik dalších členů vlády Makedonské republiky. Potkáte zde mnoho vzdělaných romů – doktorů, učitelů, právníků. Především díky těmto lidem je romská komunita maximálně začleněna do chodu celé společnosti. Každé romské dítě musí chodit do školy, což je možná nejlepší věc, protože vzdělání je nejdůležitější složka růstu kvality života. Takže, ráda bych poslal zprávu všem vládám na světě: následujte příkladu Makedonské vlády, udělejte co nejvíce pro své romy.

Zažila jste spolupráci s mnoha výbornými muzikanty, jak hodnotíte Kirila Dzajkovski a jak začala vaše sapolupráce s ním?

Kilril Dzajkovski je jedním z předních excelentních hudebníků. Znám ho již dlouhou dobu. Jeho specialitou je hudba k filmu. Naše spolupráce začala jednou když jsme spolu seděli na kávě, mluvili o hudbě. Pak jsme spolu šli do studia a nahráli „Raise up yoyr hands“...

Již mnohokrát jse vystupovala v ČR, co si myslíte o českém publiku?

České publikum je velmi dobré, přívětivé. Rádi tancují v průběhu celého koncertu a hudbu opravdu cítí.
Všechny písničky, které od Vás posloucháme jsou plné citu a vášně.

Kde hledáte inspiraci pro svou hudbu?

Inspiraci nacházím každý den. Část tvoří myslím romská tradice. Romský život je plný soužení i radosti zároveň a mé písně jsou plné obojího.

Kdyby jste měla jednu jedinou větu. Jaký vzkaz by jste poslala všem lidem na zemi?

„Jestli máte víc než potřebujete, podělte se s někým kdo nemá nic“

Děkuji za Váš čas a doufáme, že se Vám všechna Vaše přání splní.

Také Vám děkuji..


Rozhovor Kiril Dzajkovski

Dobrý den, Kirile, jak víme, budete tu pro druhé, v loňském roce to byl velký úspěch, ale stále existuje mnoho lidí, kteří nevědí, jaký styl hudby produkujete. Můžete nám k tomu říci více?

Styl hudby co dělám, je kombinací elektra a makedonské etnické hudby a instrumentální hudby. Je to eklektická směs breakbeatu / dub / electro rytmů ovlivněná vlivy balkánské etnické hudby, v kombinaci s různými vokální prvky.

Slyšeli jsme, že na Balkáně jste jedním z nejpopulárnějších hudebníků a že na některých festivalech se shromáždí více než 50.000 lidí, jak je to se zbytkem světa?

Prezentace tohoto projektu, a to zejména živá koncertní verze se postupně stěhuje za hranice balkánského regionu. Letos v létě hrajeme na několika velkých hudebních festivalech v západní Evropě a s Evropským vydáním prvního singlu z nového alba Raise Up Your Hand a vydáním dalšího singlu brzy poté, doufám, že dostaneme šanci přivést tuto hudbu a tento zvuk blíže širšímu, mezinárodnímu hudebnímu publiku.

Můžete nám říci, kde získáte inspiraci pro tento druh hudby?

Od počátku své hudební kariéry jsem měl zájem v experimentování s elektronickými nástroji a samozřejmě moje první inspirace přišla s průkopnickým objevováním elektronických umělců jako Kraftwerk, Tangerine Dream, Jean Michel Jarre, Brian Eno. To vše se později vážněji projevilo s explozí klubové kultury a moderní elektroniky v devadesátých letech a to vše mě inspirovalo a ovlivnuje i to kam směřuji se svou hudbou dnes. Speciálně jsem našel inspiraci v projektech, které měly i různé etnické vlivy jako např.: Transglobal Underground, Leftfield a londýnsko- asijská undergroundová scéna.

Máte úžasnou směs zajímavých lidí co hrají a zpívají s vámi v kapele, kde jste hledat takové osobnosti?

Jsem hrdý na fantastický a barvitý hudební tým, který se mnou živě vystupuje. Mám na pódiu velmi talentovaný mladý romský dechový soubor s názvem Serdzuk orchestra, také velmi talentovanou skupinu několika instrumentalistů, z nichž někteří jsou členy Makedonské Filharmonie, ale také uznávaní makedonští studioví hudebníci, a tentokrát mám dva velmi speciální hosty : ze Spojeného království, MC Ras Tweed (Kruder & Dorfmeister, Rockers Hi-Fi, Overproof Soundsystem) a poprvé mám tu čest vystupovat s legendární makedonskou zpěvačkou, královnou romské hudby, Esmou Redzepovou.

Řekněte nám něco více o svém novém albu a produkci filmové hudby.

Nové album vyjde letos na podzim. Opět to bude kombinace elektroniky a etnických elementů, ale tentokrát s několika vokálnímy hosty z celého světa. Filmová hudba bude muset na chvíli počkat, protože budeme mít spoustu práce na turné během celého léta.

Jak se Vám líbilo v Praze v loňském roce, a co může publikum očekávat letos 18.6. v SaSaZu?

Netřeba dodávat, že Praha je fantastické město. Strávil jsem trochu času v Praze během míchání soundtracku ve filmových ateliérech Barrandov již v roce 2004 a to bylo poprvé, co jsem měl možnost poznat toto nádherné zářivé a krásné místo. V loňském roce jsme měli skvělý koncert a těšíme se že si spolu s českým publikem zase užijeme trochu kouzla magické Prahy.

Děkujeme Vám za Váš čas a uvidíme se již velmi brzy.
 
Bora Bora - Pirates Island Opening Party

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016