PARTYINFO

 

TORTOISE

Datum konání:
22.11.2010 - pondělí
Místo konání:
Praha - Meet Factory
Live:
Tortoise, OTK
Popis:
start 20:30, vstup 450/550 czk
 
 
Chicagská legenda Tortoise přijede premiérově do Prahy
Česká republika se konečně dočká: v pondělí 22. listopadu vystoupí v pražské MeetFactory poprvé jedna ze zásadních amerických nezávislých kapel, post-jazz-rockoví Tortoise. Skupina, která položila základy post-rocku a v 90. letech experimentovala s fúzí jazzu, elektroniky a rocku, přiveze zatím poslední desku Beacons of Ancestorship. Večer otevře pražská psychedelicko-rocková čtveřice OTK.
 
Tortoise vznikli v Chicagu v roce 1990 z popudu kytaristy Douglase McCombse a bubeníka Johna Herndona, které doplnila tehdejší smetánka místní scény - bubeník a vyhledávaný producent John McEntire, baskytarista Bundy K. Brown a perkusionista Dan Bitney. Pětice je zpětně označována za jednoho z průkopníků post-rocku, jejich záběr je však širší: díky různému hudebnímu původu členů se zde prolínají prvky rocku, dubu, jazzu i elektroniky. Posluchače zaujali hned první stejnojmennou deskou Tortoise (1994), ovšem průlom nastal zejména s druhou nahrávkou Millions Now Living Will Never Die (1996) a třetí, jazzově laděnou TNT (1998). Tímto „kánonem“ se kapela napevno etablovala na nezávislé scéně, což jí vyneslo intenzivní koncertování jak v USA a v Evropě, tak i např. v Austrálii nebo Jižní Americe, či kurátorování dnes již legendárního festivalu All Tomorrow’s Parties v roce 2001.

Ve stejném roce kapela vydává svojí doposud nejvíc elektronikou nasáklou nahrávku Standards, o tři roky později následuje páté album It's All Around You. Po řadě předešlých kolaborací (mj. s The Ex nebo Tomem Zé) se Tortoise dávají dohromady s písničkářským bardem Bonnie Princem Billym, aby nahráli kolekci coververzí The Brave and The Bold (2006). V loňském roce se kapela vrací na pomyslný trůn se zatím poslední a nadšeně přijatou deskou Beacons of Ancestorship (2009), ze které bude jistě čerpat i během svého pražského vystoupení. Kromě vlastní kapely jsou členové Tortoise známí také svými „bočními“ projekty, jako např. Isotope 217, Chicago Underground Duo/Trio nebo The Sea and Cake kteří se představili před lety i v Praze, jako svůj velký vzor Tortoise uvádí například Jaga Jazzist.

Společně s Tortoise zahraje v MeetFactory další legenda: domácí čtveřice OTK. Vznikla již v roce 1988 a od roku 1993 vydává v pravidelném 5-letém cyklu desky. V jejich hudbě se mísí syrový rock s poetickou psychedelií, noisem a alternativou. Zatím poslední deska Okolo (2008) byla oceněna coby Alternativní album roku ve výročních hudebních cenách Anděl.

Koncert pořádá MeetFactory ve spolupráci se sérií Bohemian Like You, která za 3 roky svého působení přivezla pražskému publiku kapely jako The xx, Caribou, Fuck Buttons, The Black Lips a další.
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016