PARTYINFO

 

THE RESIDENTS: THE TALKING LIGHT

flyer
Datum konání:
19.11.2010 - pátek
Místo konání:
Praha - Archa
Live:
The Residents
Popis:
start 20:00, vstup 580/780 czk
 
 
The Residents tento pátek v Divadle Archa

19.11.2010 v pražském Divadle Archa vystoupí legendární kultovní kapela The Residents. Kapela, která se proslavila nejen svým experimentálním, a zejména inovátorským přístupem na svých jedinečných deskách, ale i experimenty s novými medii. The Residents jsou například označováni za autory prvního videoklipu v dějinách hudby. Jejich dílo je dnes součástí sbírek Muzea moderního umění v New Yorku, jako jedni z prvních také přišli s propracovaným CD-romem (Freak Show).

 

Skupina absolutně tají svoji identitu. Používá ve světě show-bussinessu jedinečný image v podobě masek obrovské oční bulvy nesoucí cylindr. Dodnes se nikomu nepodařilo zjistit, kdo vlastně se za oční bulvou skrývá. Kapela patří ke světové špičce, přestože nebyla nucena v minulosti udělat jediný rozhovor, ani v jednom z hudebních časopisů se neobjevilo foto kteréhokoliv z členů.  Po celou dobu své existence neučinili jediný kompromis směrem ke komerční sféře, přesto jsou jednou z nejuznávanějších formací pohybující se na pomezí klasické hudby, avantgardy a moderního divadelního umění. Jejich ojedinělá živá vystoupení jsou směsicí hudebního a vizuálního vjemu, performance.

V minulosti režírovali The Residents v Praze multimediální divadelní představení The Freak Show (divadlo Archa, 1995) a posléze v roce 1999 absolvovali v divadle Archa tři živé koncerty. V listopadu 2008 v Praze vystupovali naposledy. Letos se opět za přísného utajení přijedou tito v podstatě neexistující muzikanti ukázat do Prahy.

 

Tvorba The Residents ovlivnila řadu tuzemských umělců. Do nejtěsnějšího kontaktu s nimi se dostala skupina Už jsme doma, která v roce 1992 navštívila The Residents v jejich studiu v San Franciscu a vzájemné sympatie vyústily ve spolupráci na představení The Freak Show v roce 1995.  Při tom všem byl i tehdejší člen Už jsme doma Romek Hanzlík, spolupořadatel všech pražských koncertů The Residents v tomto tisíciletí.

 

Přesto, že hudebníci UJD se dostali do těsného kontaktu s The Residents, ani oni nemohou potvrdit, jsou-li lidé, se kterými se potkali, členy The Residents, či potkali-li pouze nastrčené figuranty.

 

Dohady kolem jejich identity nadále trvají.

Přesto se pořadatelské agentuře podařilo zjistit, o co  v koncertu nazvaném „The Talking Light“ půjde. The Residents nevydali nové album, teprve ho chystají. Jejich současné světové turné představuje jakési „The Best of“ - ohlédnutí za minulostí skupiny a zařazení skladeb, které znamenaly největší milníky v historii skupiny.

 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016