PARTYINFO

 

CREEPY TEEPEE 2011

flyer
Datum konání:
28.07.2011 - 31.07.2011
Místo konání:
Kutná Hora - areál bývalého pivovaru
Live:
Light Asylum, Star Slinger, Yacht, Time Wharp, Bream Boat, Images, Star Slinger, AIDS Wolf, Foot Village, Way Through, Zoo Kid, Dream Boat, Kohwi, The Thermals, Xiu Xiu, Dirty Beaches, more
Info:
http://www.creepyteepee.org
Popis:
vstup předprodej od 200 czk do 870 czk
 
1 čtenář Techno.cz byl na této akci
 
Creepy Teepee 2011

Čtyřdenní přehlídka současné světové alternativní hudby CREEPY TEEPEE, jejíž třetí ročník byl původně ohlášen v GASK v Kutné Hoře, se přesouvá do bývalého kutnohorského pivovaru. Akci pořádají dramaturgové z A.M.180 kolektivu a členové bývalé kurátorské a produkční sekce GASK. Na nádvoří pivovaru bude stát open air podium, v prostorách bývalé stáčírny proběhnou afterparty. Mezi klíčová jména letošního ročníku patří americká progresivní kapela YACHT, experimentální projekt XIU XIU, elektronické duo LIGHT ASYLUM, kytarovka THE THERMALS, čerstvý objev surf-rocku DIRTY BEACHES nebo mladičký britský muzikant ZOO KID. Hostem festivalu je i legenda lo-fi scény R.STEVIE MOORE. Mezi dalšími více než 20 jmény programu, který chce ukázat pestrost současného živého dění v alternativní hudbě, dostanou prostor i domácí kapely a projekty.

 

Předprodej vstupenek/tickets presale: www.ticketportal.cz

jednodenní vstup v předprodeji
čtvrtek 28. 7. /thursday july 28th: 200 Kč + poplatky/presale fee
pátek 29. 7. /thursday july 29th: 350 Kč + poplatky/presale fee
sobota 30. 7. /Saturday july 30th: 350 Kč + poplatky/presale fee
neděle 31. 7. /Sunday july 31st: 350 Kč + poplatky/presale fee
vstup na celý festival/4 days pass: 870 Kč

jednodenní vstup na místě / one day tickets at the place
čtvrtek 28. 7. /thursday july 28th - 250 Kč
pátek 29. 7. /friday july 29th - 400 Kč
sobota 30. 7. /saturday july 30th - 400 Kč
neděle 31. 7. /sunday july 31st - 400 Kč

bio & video:

XIU XIU se z původě kultovního jména posvátného jen pro nejoddanější fanoušky během pár let proměnili v jedno z nejskloňovanějších jmen na experimentální scéně. Vedle centrální persóny Jamieho Stewarta se průběžně vyměňují spoluhráči, nezaměnitelný hlas a drásavě temné, občas perverzní, stejně tak zvláštním způsobem ironické vidění světa jejich leadera je přítomné na všech jejich albech. To poslední se stylovým názvem Dear God I Hate Myself nahráli Xiu Xiu vloni. Tour, jehož zastávkou je i Creepy Teepee, je prý poslední, kdy je Xiu Xiu možné vidět v sestavě duo Jamie Stewart a Angela Seo (klávesy, perkuse). Klip ke skladbě Grey Death zde:

 



Hlavou projektu YACHT je Jona Bechtolt, muzikant, performer a výtvarník, před lety spolu s Kaheelou Maricich tvořil výraznou dvojici The Blow. Po jejich rozchodu Bechtolt naplno rozjel sólovou dráhu, která vydala zatím tři dlouhohrající alba, kdy to poslední, See Mystery Lights, už coby duo se zpěvačkou Claire L. Evans, zaštítil label DFA. Ten je vyhrazen pro to nejlepší z newyorské experimentální taneční scény. U stejného labelu jim právě teď v červenci vychází čtvrtá deska Shangri-La. YACHT se z původně Bechtoltovy napůl improvizované sólojízdy s muzikou často prokládanou jeho kvazi-break-danceovými vložkami dopracovali  ke konceptu profesionálně působící pětičlenné koncertní kapely, a právě tak přijedou i na Creepy. Nový singl Utopia/Dystopia (The Earth Is On Fire) je k vidění a slyšení tady.

Jedním z klíčových hostů letošního festu bude R. STEVIE MOORE.  Podivínský rodák z Nashvillu, který vydává někdy od konce 60tých let svoje nahrávky na vlastním labelu Home Cassette Tapes (první skladbu - duet s country zpěvákem Jimmy Reevesem ,,But You Love Me, Daddy" - nazpíval prý v 7 letech, jeho vlastních autorských kazet a alb existuje k dnešku prý něco přes 400...) a s desetiletí neutuchajícím entusiasmem natáčel sám či s pomocí blízkých přátel svoje videa, to všechno bez větší odezvy publika. Po léta si udržuje v podstatě totožný sound i kvalitu, pohybuje se v podobných psychedelických výšinách nad zemí jako kdysi Captain Beefheart nebo Syd Barett. Až kolem přelom tisíciletí se mu dostalo jakéhosi zadostiučinění - lidi jako Ariel Pink právě R.Stevie Moorea vtáhli do centra pozornosti nikoli jako bizardní raritu, ale jako svého guru, od kterého se učili nejenom metodě neučesaných home-made nahrávek a programovému popírání autocenzury, ale i volnomyšlenkářským postojům k showbyznysu. Příští rok šedesátník R.Stevie Moore tak na stará kolena vyráží vůbec na svoje první velké tour. Doprovází ho skoro o generaci mladší kapela TROPICAL OOZE, která by si na Creepy měla také střihnout sólový set.

Krátké interview z roku 1984 a skladbu Going Down The Way najdete tady:

 



Hlavou londýnského projektu ZOO KID je Archy Marshall, sotva plnoletý hoch s nadáním, kterým převálcuje nejednu hvězdu. Coby ZOO KID vydal spíš pokoutně několik EP, ze kterých se ale stala menší senzace, už proto, že Británie má ráda zvuk elektrické kytary, na kterou Archy umí excelentně, a miluje melancholické post-punkové songy, které navazují na ostrovní tradici - se skladbami, které přinejmenším svojí náladou citují taková jména jako Morrissey nebo Billy Bragg, to Zoo Kid splňuje. Zájmem možná kapku zaskočený Archy reagoval změnou názvu na KING KRULE a přesedláním na elektronické dubové improvizace, na Creepy ale přijíždí s kapelou ve složení kytara/basa/bicí.

Video Out Of Getting Ribs tady:

 



Významným jménem současné newyorské scény jsou LIGHT ASYLUM, tedy dvojice klávesák Bruno Coviello a zpěvačka Shannon Funchess. Ač bývají někdy zařazováni do vlny witch-house kapel a sami právě s kapelami z tohoto ranku cítí i osobní spřízněnost, jejich popový zvuk, výrazná dramatičnost a energie, na čemž má lví podíl projev zpěvačky Shannon, jim dopřává pozornost i mimo společenství milovníků domácích černokněžnických rituálů. Po dlouhém hledání vhodného labelu si nakonec sami vloni vydali EP In Tension, a od té chvíle vlna zájmu o ně jen nabírá na síle. Klip ke klíčové skladbě Dark Allies tady.

Zástupcem Kanady v letošním lineupu bude vancouverský resident Alex Chang alias DIRTY BEACHES. V době, která přeje one-man projektům všeho druhu, je právě jeho tvorba klasickou ukázkou co může být pro někoho šťastnou volbu: jeho show působí trochu jako když si kluk před zrcadlem zkouší finty s kytarou, právě ale výrazná vnější i zvuková retro stylizace a kombinace předtočených rytmů s divokou živou kytarou se propojuje v zážitek, který se podle těch šťastnějších, kdo už s Dirty Beaches měli tu čest, jen tak nevidí. Fanoušek rockabilly a od pohledu týpek jak z Jarmuschova Mystery Train vloni vydal výrazné debutové album Badlands, z něj je i skladba Sweet 17.

Vedle Dirty Beaches je další kanadským želízkem, tentokrát z Montrealu, noiseová parta AIDS WOLF. Mezi znalci post-hardcore patří k pojmům, zejména kvůli svému totálně dekompozičnímu stylu hraní a divokému projevu nepřeslechnutelné zpěvačky Chloe Lum. Ze stejného města se pak do Kutné Hory chystá taky objev gay scény JEF BARBARA, který produkuje do zvuku 80tých let stylizované elektro-popové skladby, za které by se nemusel stydět ani Prince. Jefova skladba Wild Boys tady:



V letošním lineupu lze najít hned několik jmen, která jsou počítána k žánru witch house, kombinující prvky taneční hudby, estetiky čarodějnických rituálů a spiritismu i záliby v atmosféře béčkových hororů. Kromě temného mexického one-man projektu DRUGS FOR DRUNKS,  do určité míry i minimalistické dvojice z Kansasu CVLTS, zdejších věrozvěstů TEMPELHOF nebo zmíněných LIGHT ASYLUM to jsou hlavně DREAM BOAT, holka/kluk dvojice z Providence. Vlastním nákladem vydali několik kazet, než se dostali do hledáčku labelu AMDiscs, který jim digitálně vydal debutové EP i album. Jejich mixu taneční hudby, sonických koláží a útržků cizích skladeb, které umí propojit do mimořádně chytlavých celků s jedinečnou, dost mrazivou atmosférou, se dostalo nadšeného přijetí hlavně ve světě specializovaných hudebních blogů. Na Creepy Teepee zahrají v rámci showcase labelu AMDiscs, stejně jako CVLTS a Jef Barbara. K vydání v červenci je připravená nová deska s názvem Widow. Přímo ukázkové witch house video ke starší skladbě Your Beaches tady:



Na Creepy se letos chystá taky manchesterský producent STAR SLINGER, z kalifornské Venice Beach se chystá dorazit elektro-kutil JAMES FERRARO, z Los Angeles přijedou FOOT VILLAGE, což je formace, pupeční šňůrou spojená s kultovním klubem The Smell a složená hned ze 3 bubeníků a zpěvačky, sety odehrají ambientní KOHWI a psychedeličtí IMAGES z New Yorku. Label Davida Byrnea Luaka Bop vysílá na Creepy Teepee infantilizujícího performera TERROR PIGEON DANCE REVOLT. Jedni z hlavních strůjců londýnského klubového života současnosti Upset! The Rhythm přijedou s vlastní kapelou WAY THROUGH. Zahajovací den festivalu vystoupí mimo jiné Jon Nicholson z uznávané alternativní kapely Excepter se svým sólovým projektem S.S.PYRAMID SNAKE a holandská djská crew HAUNTED CASSETTE TAPES, propojená s dramaturgicky příbuzným festivalem Incubate. Rakouský projekt CRUISE FAMILY vytváří psychedelií ovlivněnou taneční hudbu. A chybět nebudou zdejší kapely, z nichž mezi potvrzená jména patří math-rockoví DEPAKINE CHRONO, multimediální drone projekt BIRDS BUILD NESTS UNDERGROUND nebo trojice screamo kapel REMEK, OWLS ARE NOT WHAT THEY SEEM a ESAZLESA.

další info:
web: www.creepyteepee.org
blog: creepyteepeefestival.tumblr.com

čtvrtek 28. července
TIME WHARP (US)
BIRDS BUILD NESTS UNDERGROUND (CZ)
DRUGS FOR DRUNKS (MEX)
HAUNTED CASSETTE TAPES crew (NL)
SSPS (US)

pátek 29. července
IMAGES (US)
STAR SLINGER (UK)
AIDS WOLF (CAN)
R. STEVIE MOORE & TROPICAL OOZE (US)
JAMES FERRARO (US)
FOOT VILLAGE (US)

sobota 30. července
WAY THROUGH (UK)
TERROR PIGEON DANCE REVOLT (US)
CVLTS (US)
JEF BARBARA (CAN)
ZOO KID (GB)
DREAM BOAT (US)
LIGHT ASYLUM (US)
YACHT (US)

neděle 31. července
KOHWI (US)
THE THERMALS (US)
DIRTY BEACHES (US)
XIU XIU (US)

Další kapely/projekty:
FRÉDÉRICK RICHE (BE)
CRUISE FAMILY
TEMPLEHOF (CZ)
DEPAKINE CHRONO (CZ, NAAB)
ESAZLESA (CZ, NAAB, Pure Heart)
REMEK (CZ)
OWLS ARE NOT WHAT THEY SEEM (CZ)

Změna programu vyhrazena.

 
Creepy Teepee boří zažitou formu českého hudebního festivalu a zahajuje předprodej

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016