PARTYINFO

 

SPERM FESTIVAL: PŘEKRAČOVÁNÍ STÍNU

Datum konání:
22.04.2011 - 24.04.2011
Místo konání:
Praha - Meet Factory
DJs:
pátek - Architecture in Helsinki (AUS), Candas Sisman + Denis Radev (TUR), Forma + Erotikon (CZ) a další


sobota - James Holden (UK), Brandt Brauer Frick (DE), Kate Wax (CH), Martyn (NL/US), Jahtari presents: Soom T & Disrupt (UK/DE), Freude Am Tanzen showcase, Napszyklat (PL)
Ink Midget & Pjoni (SK), Stroon (SK) a další



neděle - Easterndaze showcase, Ableton workshops, Red Bull Music Academy Session, promítání, atd.
Info:
http://www.sperm.cz
 
 
Easterndaze @ Sperm v MeetFactory Architecture in Helsinki vydávají desku a míří na Prahu!
Sperm Festival se vrací do MeetFactory

Pátý ročník Sperm Festivalu se uskuteční od pátku 22. do neděle 24. dubna 2011 v pražské MeetFactory. Letošní podtitul "Překračování stínu" odkazuje  na umělcovo překračování hranic hudebního a uměleckého žánru (a/v performance, remix) nebo překročení stínu hudebního průmyslu, ale reflektuje i doposud nesmělé a vesměs neúspěšné snahy české hudební komunity překročit svůj stín a vybojovat si místo na evropské/světové scéně v kontrastu s hudebníky okolních post-komunistických zemí.

 

Tak jako v předešlých ročnících, drtivá většina umělců si na festivalu odbude svojí domácí koncertní premiéru.  Mezi prvními oznámenými umělci jsou australští elektro popoví Architecture in Helsinki, ceněný britský vizionář a DJ James Holden, holandský dubstepový matador Martyn, Švýcarka Kate Wax s kapelou nebo tříčlenný německý projekt Brandt Brauer Frick, který novátorským způsobem spájí prvky orchestrální akustické kompozice s minimal technem. Vizuální program zastoupí například domácí Forma s ozvučováním klasického němého filmu Gustava Machatého Erotikon, z Turecka přijedou představit svůj přístup k tvorbě vizualizací Candas Sisman a Denis Radev a to jak v audiovizuální performance, tak přednáškou.

Pátek 22. dubna
Architecture in Helsinki (AUS)
Candas Sisman + Denis Radev (TUR)
Forma + Erotikon (CZ)
a další

Sobota 23. dubna
James Holden (UK)
Brandt Brauer Frick (DE)
Kate Wax (CH)
Martyn (NL/US)
Jahtari presents: Soom T & Disrupt (UK/DE)
Freude Am Tanzen showcase
Napszyklat (PL)
Ink Midget & Pjoni (SK)
Stroon (SK)
a další

Neděle 24. dubna
Easterndaze showcase
Ableton workshops
Red Bull Music Academy Session
promítání, atd.

Více informací o aktuálním ročníku festivalu od středy 9. března na www.sperm.cz

Sperm Festival pořádá občanské sdružení Fórum kulturní diverzity
mladých za podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR,
Česko-německého fondu budoucnosti, Nadace Vodafone a Goethe-Institutu.
Hlavním mediálním partnerem je Radio 1.
Dalšími partnery jsou: MeetFactory, Bio Oko, Red Bull Music Academy, BU2R, Becherovka Lemond, Suprodesign, Gastrosperm, Metropolis, Radio Wave a poslouchej.net

 

Profily headlinerů

Architecture in Helsinki

Nejlepší osmičlenný hippie umělecký kolektiv, jaký kdy Austrálie vyprodukovala“ napsal o Architecture in Helsinki vlivný internetový portál Pitchfork a měl dozajista pravdu, nebýt toho, že počet členů skupiny se od té doby ustálil na pětce. Modernistický pop od hudebně talentovaných protinožců, kteří se nebojí do svých rozverně nasládlých skladeb zařadit zvonkohru, klarinet, trombón a další na popový outfit nezvyklé nástroje.  8. dubna vychází Architecture in Helsinki po více než třech letech nová deska Moment Bends a pěkně zčerstva jí představí při své tuzemské koncertní premiéře  na letošním Spermu.

www.architectureinhelsinki.com

 

James Holden

Jeden z nejvýraznějších zástupců současné taneční elektronické scény začínal v 19 letech jako DJ a o 4 roky později už zakládal vlastní label Border Community, který se stal domovem lidí jako Nathan Fake, Luke Abbott, Extrawelt a také Kate Wax, která se rovněž představí na letošním Spermu. O jeho albu The Idiots are Winning prohlásil britský deník Guardian, že jde o “nejúžasnější debut v elektronické hudbě od dob Music Has the Right to Children od Boards of Canada”. Bohémský techno producent, který podobně jako jeho kolega Dan Snaith alias Caribou studoval matematiku, má na kontě kromě vlastních tracků I slušnou řádku remixů a nedávno se také podílel na kompilaci DJ-Kicks vydávané známým labelem !K7 (kde vydali svojí první desku I Brand Brauer Frick).

www.jamesholden.org


Brandt Brauer Frick

Daniel Brandt, Jan Brauer a Paul Frick tvoří dohromady jeden z nejinovativnějších tvůrčích ansámblů pod hlavičkou známého labelu !K7 Records. S průpravou z jazzu a klasické hudby a použitím živých nástrojů – vibrafonu, piána, bicích a perkusí – vytvářejí své skvostné akustické kompozice odkazující na minimalismus Steve Reicha, jež stojí na pomezí mezi minimal technem a orchestrální klasikou, aniž by přitom postrádaly nezbytný taneční groove. V listopadu vydali svou první dlouhohrající desku You Make Me Real a svůj neotřelý pohled na klubovou hudbu představí u nás poprvé právě na Spermu. Jeden z hudebních tipů s velkým příslibem do budoucna!

www.brandtbrauerfrick.de


Kate Wax

Kolegyně Jamese Holdena z jeho labelu Border Community na kterém letos chystá nový materiál, Švýcarka tibetského původu Kate Wax je hyperaktivní stvoření, jedna z nejhezčích představitelek soudobé progresivní elektroniky a zároveň velmi charismatická mladá dáma, která ve svých lehce ambientních hudebních vyznání míchá vlastní hlas s bicími mašinkami a syntezátory. Lo-fi estetika, vokální rozpětí a hutný elektronický podklad slibují energickou show a nevšední zážitek pro všechny hudební fajnšmekry!

www.kate-wax.com


Martyn

Holandský DJ a producent Martyn patřil k průkopníkům dubstepu ještě v dobách, kdy tato mocná odnož bass music neměla jméno. Virtuální souputník Kode9 a Buriala spojuje propastné basy s rytmickými vzorci a atmosférou detroitského techna a jeho skvělé album Great Lengths vydané na vlastním labelu 3024 zařadil internetový obchod Bleep spadající pod slavný label Warp mezi nejlepší LPčka roku 2009. Lekce dubstepu krok za krokem!

www.myspace.com/martyndnb


Jahtari presents: Soom T & Disrupt

Na letošním Spermu nebude chybět ani dub a reggae; o houpavý zakouřený sound se postarají glasgowská reggae diva Soom T a dubový producent Disrupt. Soom T je majitelkou skvěle pasujícího ragga jungle hlasu a není divu, že ke spolupráci ji vyhledávají jména jako The Orb, The Bug, Mungos Hifi nebo Asian Dub Foundation. Disrupt se od koketování s gabbou, breakcorem a další hardcore elektronikou ustálil na jamajském zvuku reggae dubu a podílel se také na založení labelu Jahtari, který oba umělce na Sperm vysílá.

www.jahtari.org


Napszyklat

Napszyklat je čtyřčlenná formace ze sousedního Polska, která ve své energické hudbě spojuje syrovou elektroniku s hip-hopovým deklamováním (na místě je srovnání s domácími WWW). Pro jejich živelný industriální nářez se v rodném Polsku již vžilo označení “Napszyklat hip-hop” a čtveřice nezapírá inspiraci známými “temnými knězi” rapu Dälek – ostatně na jejich připravované desce má prý sám MC dälek hostovat.

www.myspace.com/napszyklat


Ink Midget & Pjoni

Slovenské elektro-akustické duo Ink Midget & Pjoni tvoří dva bratislavští kamarádi Jonatán Pastirčák a Adam Matej. Navzdory – a nebo také díky - svému mládí (je jim sedmnáct let) jsou šikovní kluci z Ink Midget & Pjoni označováni za vycházející naději slovenské elektronické scény a loni vystupovali na hlavním stagei tamního festivalu Pohoda. Mládí vpřed!

www.myspace.com/pjoniinkmidget

 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016