PARTYINFO

 

SÁZAVAFEST 2011

Datum konání:
04.08.2011 - 07.08.2011
Místo konání:
Benešov - areál Zelený ostrov
Info:
http://www.sazavafest.cz
Popis:
The Subways, Irie Révoltés, Alphaville, Hurts, Jazzanova, Nouvelle Vague, Belleruche, Kosheen, Nightwork, Tomáš Klus, Monkey Business, J.A.R., Mandrage, Tata Bojs, Nightwork, Chinaski, Vypsaná Fixa, Xindl X, Prago Union, Sto zvířat, Republic of Two, tba
 
2 čtenáři Techno.cz byli této akci
 
V neděli 7. 8. se zavřely brány Sázavafestu v Benešově u Prahy Sázavafest za zvýhodněné vstupné
11. ročník Sázavafestu, 4. - 7. srpna 2011 v areálu Zelený ostrov v Benešově u Prahy

Po zkušenostech z loňska se pořadatelé festivalu rozhodli přesunout místo konání do města Benešov. Ředitel festivalu Pavel Kloupar už dříve vysvětlil, že stěhování je nutné hlavně kvůli bezpečnosti návštěvníků, kromě toho je to hlavní vlaková tepna z jižních Čech do Prahy, v Praze je vlak za 40 minut a jezdí každou hodinu.

 

I když se tento krok může na první pohled zdát riskantním, vždyť se jedná už o čtvrté místo konání festivalu, nový areál návštěvníkům poskytne spoustu pozitiv. Přestěhování festivalu zrovna do areálu Zelený ostrov v Benešově je tedy bez diskuze nejlepším řešením.

Areál Zelený ostrov s sebou nese hned několik výhod. Kromě toho, že je nedaleko vlakového i autobusového nádraží v Benešově (cca 5 minut chůze), je také v těsné blízkosti překrásného zámku Konopiště (cca 20 minut chůze), na dohled se také nachází stylová venkovní plovárna Koupadla na Sladovce z 30. let.

Pojmenování Zelený ostrov je pro festivalový areál více než příznačné. K centru Benešova je totiž kouzelně kontrastní. Zatímco se po městských silničkách a kruhových objezdech prohánějí auta a po vlakových kolejích nákladní i osobní vozy, za plotem areálu panuje poetický klid a pokojná atmosféra. Vchod do centra festivalového dění lemují koruny stromů, uvnitř prostoru jsou pak rozmanité možnosti (dětský koutek, občerstvení, několik hudebních pódií, krytá hala pro několik tisíc lidí, hygienické zázemí, doprovodné atrakce atd.).

Jako každý rok, i letos bude Sázavafest podporovat charitativní aktivity. Letošní ročník bude věnován na podporu organizace Ochrana fauny České republiky.

I Benešov návštěvníky uprostřed horkého léta osvěží pivem z vlastního pivovaru Ferdinand s více než stoletou tradicí. Pivovar produkuje celkem pět druhů piv, včetně nealkoholického. Zájemci tak budou moci popíjet místní speciality v areálu na festivalu anebo přímo v místě výroby.

1) Ceny vstupenek a slevy

Předprodej vstupenek na letošní ročník festivalu Sázavafest zahájil už 1. prosince. Od 1. března hodnota jedné vstupenky vystoupá na 850,- Kč + poplatky. Za tuto částku je limitovaný počet 2 000 kusů, po vyprodání se cena opět zvýší.

Lístky je možné zakoupit v sítích Ticketpro a Eventim, na Slovensku jsou k mání v tamních pobočkách sítě Eventim nebo online na eticketpro.sk.

2) Elektro napříč generacemi

a) Alphaville (od r. 1982)

Jedním z headlinerů Sázavafestu 2011 bude německá hudební legenda Alphaville ze západního Berlína. Tato synth-popová čtveřice vznikla v roce 1982 a do pamětí tehdejší populace se vryla o dva roky později hitem „Forever Young“ ze stejnojmenné desky.

Od konce 90. let minulého století se Alphaville se studiovkami odmlčeli a vydávali jen remixové desky, živáky nebo výběrovky. Jejich zatím poslední studiové CD „Catching Rays On Giant“ vyšlo loni v listopadu po dlouhé sedmileté pauze.

b) Kosheen (od r. 1999)

Britští Kosheen se vrací v kompletní pětičlenné koncertní sestavě na místo činu! Hudební smršť pod vedením nezkrotné Sian Evans a průřez alby „Resist“, „Kokopelli“              a „Damage“ bude tak jednou z hlavních koncertních událostí léta.

Název Kosheen je složen ze dvou japonských slov, která v překladu znamenají „starý“ (ko) a „nový“ (shin). Až s odstupem času se dá říct, že výběr názvu, který si bristolská parta před dvanácti lety dala, je pro jejich aktuální pozici maximálně výstižný. Kosheen se právem řadí mezi kapely, které díky zkušenosti a experimentování s mnoha hudebními styly                a oddaností pro své publikum stále dokazují, že živé koncertování je dokáže 100% naplnit.          I když nevydávají každý rok nové album, tak jejich popularita přesto stále roste a jejich hudba oslovuje i nové publikum.

c) Hurts (od r. 2009)

Jako další na Foreign stage bude současná elektro špička z Manchestru The Hurts. Tohle ostrovní duo sbírá jedno ocenění za druhým, aktuálně má v rukávu prvenství v kategorii Objev roku britského týdeníku New Musical Express.

Vstupenky na jejich pražské vystoupení byly během několika týdnů zcela vyprodány, proto se Sázavafest rozhodl jejich fanouškům, na které se třeba do Lucerna Music Baru nedostalo, zprostředkovat jejich songy v živém podání ještě jednou. První srpnový víkend tak benešovský areál Zelený ostrov ožije atmosférickým popem z ostrovů britských. Je skvělé, že vedle v Čechách oblíbených Kosheen a časem prověřených Alphaville budou Sázavafest zdobit mladí Hurts, na které se v současné době u nás i ve světě pějí ódy. sakra, to je hrozný klišé. Tak že je skvělé, že vedle osvědčených a oblíbených jmen přijede i mladá a velmi aktuální kapela.

„Je skvělé, že vedle osvědčených a oblíbených jmen, jako jsou Alphaville a Kosheen, přijede     i mladá a velmi aktuální kapela Hurts,“ Šárka Hellerová, Právo.

„Líbí se mi, že na české festivaly jezdí čím dál víc zahraničních kapel a přitom pořadatelé naopak pořád podporují mladé české kapely. Patřím mezi fandy Sázavafestu a na Alphaville   a Hurts se určitě pojedu podívat.“ Martin Ledvina, producent.

d) DJ Lucca a Michal Pavlíček na jednom pódiu

Elektronickou scénu bude reprezentovat opravdu každá její hvězda. Společným setem publikum rozproudí slavná česká diskžokejka Lucca a kytarista Michal Pavlíček. DJ Lucca se už přes deset let pohybuje na poli taneční muziky, Michal Pavlíček je zase zkušený hudební skladatel, jenž má na svědomí například hudbu ke snímku „Nefňukej, veverko“ nebo k muzikálům „Excalibur“ či „Obraz Doriana Graye“.

S DJ Luccou kooperují už tři roky, Michal čas od času živě doprovází její hudební mixy na technoparties. „Michal mě oslovil, abych naživo dohrávala DJ efekty k představení Obraz Doriana Graye,“ vysvětluje Lucca počátky jejich společné práce a pokračuje: „Z této spolupráce nakonec sešlo, ale dala jsem Michalovi k poslechu ukázku své hudby. A jelikož je otevřený novým hudebním žánrům, čehož si na něm velice vážím, souhlasil s mým nápadem netradiční kombinace mojí a jeho muziky. Sešli jsme se u něj ve studiu a on mi jen tak zahrál pár tónů do mých mixů a znělo to fantasticky, tak jsme si řekli, že v tom budeme pokračovat.“

3) Další interpreti

Mezi jinými potvrzenými interprety dominují už dříve avizovaní Nouvelle Vague a Belleruche. Vedle nich diváky strhne německá pop-punková kapela Green Frog Feet, žánr ska bude zastoupený Irie Révoltés z Heidelbergu, kteří v listopadu vyprodali pražský klub Roxy. Českému publiku se znovu představí i šestičlenná kapela Mad Heads XL z Ukrajiny, české barvy pak budou hájit oblíbení Prague Conspiracy. Z kytarovek budou dominovat britští The Subways, kteří si za osm let své působnosti vybudovali pozici renomované indie kapely a nyní v pozici špice ve svém žánru vyprodávají kluby po celé Evropě (u nás je toho důkazem dvakrát zcela zaplněný Lucerna Music Bar – 2009 a 2010). Nyní The Subways připravují v pořadí třetí album, za nímž by měl stát anglický producent Stephen Street (The Cranberries, The Smiths, Blur). Datum vydání zatím skupina neprozradila.

Českou popmusic bude reprezentovat skupina Chinaski, třemi Anděly ocenění Nightwork, zahraje také kapela Wohnout oblíbená Charlie Straight nebo Tata Bojs. Dále se na jevištích vystřídají Mandrage, Tomáš Klus, Toxique, Rybičky 48, Roman Holý a jeho J.A.R., s Matějem Ruppertem pak vystoupí s projektem Monkey Business.

Kromě už zmíněné dvojice Pavlíček + Lucca odehraje společný koncert speciálně také slovenská popstar Dara Rolins s českým mistrem basu Danem Bártou.

V minulém roce na Sázavafestu sklidilo nevídaný úspěch vystoupení houslového virtuóze Jaroslava Svěceného, jenž zde s rockerem Michalem Dvořákem představil projekt Vivaldiano. Letos v létě přijede na festival Svěcený pro změnu se slovenskou skupinou  Cigánski Diabli, fanoušci se tedy mohou těšit na velkou dávku kreativity a umění.

Elektro Evolution party v Benešově

Obyvatelé Benešova, ale samozřejmě i další zájemci, se budou moci na festival navnadit už nyní. Ve čtvrtek 17. března v baru Strom odstartuje první „Elektro Evolution party“, která se bude pravidelně každý druhý čtvrtek rozehřívat benešovské kluby. Na těchto akcích budou k slyšení především skladby od uvedených interpretů, ale i od těch, kteří už                 na Sázavafestu vystoupili v minulých letech (Moby, Jimmy Somerville atd.)

4) Dětský koutek Minimax

Novinkou na letošním ročníku Sázavafestu bude Dětský koutek Minimax, kde budou moci rodiče na čas odložit své ratolesti a jít si nerušeně poslechnout oblíbený koncert apod.

V tomto vyhrazeném prostoru se o děti od 2 let bude starat pedagogicky vyškolený personál, který pro ně má připravený bohatý program v podobě výtvarných i sportovních aktivit, soutěží, her atd.

5) Sázavafest Battle

Stejně jako v minulých letech i letos pořádá Sázavafest ve spolupráci s hudebním serverem Muzikus.cz soutěž Sázavafest Battle. Přes server Muzikus.cz se mohou přihlásit kapely i jednotlivci nejpozději do 10. dubna 2011.

Soutěž byla zahájena 23. února a od tohoto dne mohou zájemci posílat přihlášky společně s nahrávkou své tvorby. Dne 10. dubna 2011 bude proveden předvýběr čtyřiceti nahrávek, z nichž potom 5. května porota vybere deset nejlepších. Z těchto deseti budou hned oznámeny dvě nejlepší, které dostanou šanci zahrát si v létě na Sázavafestu, jednom z největších festivalů v Česku. Třetího a posledního vítěze si potom určí samotní fanoušci hlasováním, jež skončí 6. června.

 

6) Jarní Sázavafest

V pražském Kulturním centru Vltavská se 2. dubna od 17 hodin uskuteční Jarní Sázavafest, který návštěvníky jaksepatří navnadí na Sázavafest letní.

Mezi hlavní hvězdy Jarního Sázavafestu se zařadí inteligentní písničkář Tomáš Klus nebo třinečtí Charlie Straight, vítězové mnoha respektovaných hudebních soutěží (Anděl, MTV).

Jako další interprety fanoušci uvidí například bývalou zpěvačku Tiché dohody Blanku Šrůmovou, která připomene největší hity této legendární skupiny, zpěváka Michala Hrůzu, svérázného Rudu z Ostravy, pražskou elektronickou čtyřku Lakeside X nebo indie popovou kapelu Nano.

Na druhé scéně KC Vltavská budete moci spočinout u promítání environmentálních filmů v rámci filmového projektu „OtevřiOči“. V připravovaném pásmu se objeví snímek Home fotografa Yanna Arthuse Bertranda, komentovaný Zdeňkem Svěrákem. Na programu je také film Pozemšťané (Earthlings), hudba Moby, komentář Joaquin Phoenix, dále jedinečné dílo Baraka - Odysea země režiséra Rona Frickeho. V nabídce jsou i další filmy.

Vstupenky jsou k dostání v sítích Ticketpro a Eventim za cenu 190 Kč + poplatky, na místě pak za vstup zaplatíte 250 korun.

7) Sázavafest vám přináší koncert Camouflage

Ve spolupráci s agenturou Hillrecords vám přinášíme exkluzivní koncert německých hudebníků Camouflage. Tito souputníci Depeche Mode odehrají dva česko-slovenské koncerty, první se uskuteční 18. března v MMC Klubu v Bratislavě, další hned o den později, 19. března, v pražském KC Vltavská.

Jako předskokan na obou dvou vystoupeních jim bude figurovat slovenská elektropopová formace Tanx.

 

Reporty

 
Report ze Sázavafestu od Kickita
 

Fotoreporty

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016