PARTYINFO

 

NA JEDNOM BŘEHU 2011

Datum konání:
28.05.2011 - sobota
Místo konání:
Hradec Králové - letní kino Širák
Live:
Dakha Brakha, Napszyklat, Gipsy.cz, United Flavour, Traband, Václav Koubek, Emigrante, more
Info:
http://www.najednombrehu.cz
 
 
Festival Na jednom břehu 2011

Festival Na jednom břehu zve do Hradce Králové příznivce evropské a české world music a současně nabízí to nejzajímavější z domácí alternativní a písničkářské scény. Letošní devátý festivalový ročník přiváží tři zahraniční a sedm českých kapel.

 

Jejich výběr se držel opět osvědčených pravidel – intuice, komunikace a zpětná vazba. Všichni spolu a každý sám za sebe. Směs žánrově odlišných kapel se společným jmenovatelem – autentické emoce a etnická paměť zpracovaná v hudbě,  v obrazotvornosti textu a jevištním projevu“, říká dramaturgyně a ředitelka Martina Součková.

Festival letos otevře tři pre-koncerty v malých alternativních prostorách. 25. května se za Bílou věží v Čajovně U Poutníka představí hrdelní a alikvotní zpěvák a všestranný hudebník Václav Kořínek s originálním nástrojem „flashstring“. O den později, 26. května ve Studiu divadla Drak romantický toreador na podpatcích, nebezpečně prostopášný vampýr a provokativní performerka Vladivojna La Chia. A den nato, 27. května vystoupí na Zahrádce letního kina Širák kapela Hi-Fi Petra Wajsara a odehraje svůj freetekjazz a směs ulítlých textů.

Hlavní festivalový program proběhne 28. května od 17.00 hodin v letním kině Širák. Z Francie přijíždí vycházející hvězda world music, zpěvačka Erika Serre s kapelou Emigrante. Nabídne ostře nabroušený romský rock´n´roll se středomořskou a indickou příchutí a lyričností pařížského šansonu. V hlase Eriky Serre se sváří intenzivní flamencové emoce, romská Edith Piaf a do boje připravená rockerka. Představte si k tomu ještě, jak zpívá nesmrtelnou skladbu Kashmir od Led Zeppelin, doprovázená skupinou Emigrante tvořené muzikanty ze Sýrie, indického Rajashtanu, Kamerunu a Francie a budete doma.

Ukrajinská skupina Dakha Brakha střídá ve své unikátní hudbě rozjímavou tichost s tranzovním bubnováním na pokraji smyslů. Ve své originalitě fascinující hudba Dakha Brakha má jádro v ukrajinské hudební tradici a pravoslavné liturgii, do níž vstoupily globální rytmy. Jejich ukrajinská hudba je avantgardní a posvátná současně, kombinující východoevropské cítění s asijskými a africkými rytmy. Když Dakha Brakha pozval Peter Gabriel na svůj festival WOMAD, anglický hudebník a novinář Andy Cronshaw po vystoupení napsal: „Varovali mě a já nevěřil. Naprosto mě pohltili. Dakha Brakha jsou srdcerváči.“ Závěrečný předpůlnoční rej bude patřit právě této čtveřici novodobých mystiků.

Polská kapela Napszyklat nabídne mix divokého rapu, hiphopu a ambientu a představí své nové album Kultur Shock.

Mezinárodní pražské uskupení United Flavour připomíná neodolatelnou oslavu tanečního bláznění s jiskřivým pelmelem afrických rytmů, soulu, reggae a hiphopu. Temperamentní španělská zpěvačka Carmen a baskytarista Djeie z Pobřeží Slonoviny s pěti spoluhráči dorazí s čerstvým albem Attitude.

Gipsy.cz představí romano hip hop v exportním balení. Naše ve světě nejúspěšnější romská skupina Gipsy.cz shrnula tradiční romské muzicírování s vizí originálního překročení obvyklého vnímání hip hopu a odzbrojujícím Gipsyho kazatelstvím. Na festivale představí své nové album Desperado.

Traband, jedna z nejobdivovanějších českých kapel všech dob vždycky popírala jakoukoliv kategorizaci. Pořád si hraje co se ji zlíbí, způsobem jakoby se vám do obýváku nastěhoval celý festival. Traband přiveze vedle starých a nových písniček také důležitou radu do života: když pálíš a doutnáš, nehoříš.

Václav Koubek je renesanční velikán z české hospody. Pábitel a tulák. Chodec mezi lidmi, bavící je tím, co se od nich dozvěděl. Uslyšíme od něho písničky z minula i ty nečerstvější z nového alba Ave.

Klubové pre-koncerty v Čajovně U Poutníka, ve Studiu Divadla Drak a na Zahrádce Letního kina jsou pro velmi omezený počet návštěvníků a vyberou si je opravdoví fanoušci. Vstupenky na tyto koncerty nelze koupit v předprodeji, pouze rezervovat elektronicky a na místě budou k mání za solidních 100 Kč.

Hlavní festivalový den v Letním kině Širák nabízí tentokrát ke dvěma vstupenkám v předprodeji třetí zdarma. Cena jako vloni, 290 Kč na osobu. Předprodejní místa zahajují 28. dubna 2011.

Mimo hudební nabídkou budou doprovodná taneční a akrobatická vystoupení, malování na tělo, zahraniční kuchyně, čajovna, soukromý pivovar, vinotéka a jiné domácí produkty.

Profily hudebníků a podrobné informace najdete na www.najednombrehu.cz

 

Flyer

 
flyer
 

Reporty

 
Videoreport z festivalu Na Jednom Břehu od Sickboye!
 

Fotoreporty

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016