PARTYINFO

 

REMEMBER TECHNO PART 2

flyer
Datum konání:
14.10.2011 - pátek
Místo konání:
Praha - Radost FX
DJs:
Kaisersoze, Igor Pataky, Nika 77, Elektrabel (live)
 
 
Rozhovor s Igorem Patakym k Remember Techno
Elektrabel: "Bestofku má kdejaká mánička nebo barbína"

Večírek Remember Techno je již za dveřma. Jedním z vystupujících bude Live projekt Elektrabel se kterým jsme se dali do řeči a vy si můžete přečíst vysledek.

 

Na úvod si dáme otřepanou otázku - popiš nám jak jsi se vším začínal, jak jsi se z gramofonů přesunul k Live vystoupení, co tě k tomu motivovalo apod. Pokus se nebýt moc stručný abychom si to všichni vychutnali.

Pokud si to dobře pamatuji, tak jsem se z gramofonů k live vystoupení nepřesouval. Spíš se to nějak prolínalo. S tvorbou muziky jsem začínal už na ZX Spectrum. Zkoušel jsem programovat a nejjednodušší bylo právě vygenerovat lehkou aplikaci na pípání a blikání, různé klavírky apod. Když jsem byl starší a začal jsem chodit na diskotéky, seznámil jsem se DJem Radkem Viktorinem, jeden z prvních členů DMC v ČR. Ten mě zasvětil do mixování a "používání" gramofonů. Jednu dobu jsem hodně frčel na exhibici a turntablismu. Možná kdybych teď pár dnů potrénoval, tak bych přenoskou natrhl prdel většině současných pseudo hiphop dýdžejům. :) Když už jsem věděl, jak se míchá, rozhodl jsem se, že zkusím zase něco složit. To mi bylo 17 nebo 18 let a musím říct, že to přišlo naprosto přirozeně. Nikdo mě nenutil do toho, abych už konečně něco složil, prostě jsem cítil, že je to přirozený vývoj mé osobnosti a tak jsem se začal učit, jak se to vlastně dělá... Teda vlastně abych nekecal – chodil jsem k jednomu kamarádovi "programovat" FastTracker. S ním původně vznikl i projekt elektrabel. Vytvořili jsme dost zajímavých skladeb. Dokonce i ujo Toky nám to pochválil. Zvukově to samozřejmě byla kakastrofa, navíc to bylo nahrávané na kazety. Pro ty mladší - kazeta je taková ta placatá krabička s páskem, na kterou se dřív vypalovaly empétrojky. :D S vývojem počítačů a inspirováni producenty z Německa a Rakouska, kteří vystupovali na legendárních akcích v Břeclavském DK nebo Dance Hall Koruna, jsme se rozhodli naši tvorbu presentovat taky veřejně, živě. Ona taky jiná možnost presentace než rozdávat kazety nebyla. Vydat vlastní desku bylo finančně neúnosné. První vystoupení byla takové jamování v ReBirthu. Postupem času jsme rozšiřovali a vylepšovali techniku, až to bylo nepřepravovatelné a zůstali jsme jen u tvorby. Přesněji u toho jamování. Pak tam vznikla nějaká pouza a po pár letech jsem se k vystupování vrátil už sám. Upřímně, tohle období mám dost mlhavé, tak to raději nebudu rozvádět, jen bych hádal.

Vím, že nabídky na hraní stále máš. Takže zájem o tebe je. Máš ale nějaké cíle, kterých bys chtěl dosáhnout? Směřuje tvoje hudební úsilí někam?

Chci víc hraní, víc nabídek, větší zájem a chci dosáhnout na maximální vrchol. Což je asi to, že Hawtin, hrající přede mnou, bude mít starost, jestli mi náhodou ty jeho krámy na stole nezavazí. :D

Jsi jeden z mála v ČR, který hraje Live. Pořád se ale na vystoupení musíš do značné míry připravit a proto tomu chybí jistá dávka improvizace, nesvazuje ti to při dobré atmosféře ruce? Nejsou chvíle, kdy si říkáš, že bys tam dal něco jiného? Něco ostřejšího nebo naopak něco více melodického?

Já k vystupování, ale i k DJingu, přistupuji jako ke koncertování. Jsem tam proto, abych návštěvníkům presentoval svůj vkus, své umění, předal nějakou energii. Nejsem tam proto, abych lidi bavil. To je na nich - buď se chtějí bavit nebo nechtějí. Vystoupení mám z velké části připravené dopředu, protože je to připravné. Připravené tak jak to chci já presentovat. S nějakým vývojem, změnou atmosféry, gradací. Stejně jako
kapela při koncertování - taky má dané pořadí písniček. U DJingu samozřejmě nemám dané pořadí skladeb, ale z kufru vytahuji to, na co mám momentálně náladu. To co chci zahrát, co se mi hodí do hrající skladby. Atmosféru na parketu neřeším.

Popiš, jak vlastně vypadá tvoje Live vystoupení? Co vše máš přichystané a co je právě ta improvizace?

Přichystané mám smyčky a sadu bicích a dalších zvuků. Improvizace je pak v jejich kombinování a efektování,

Každý tě zná jako velmi aktivního producenta. Tvoje úspěchy u Millse se stali lidovou písničkou. Kde bereš inspiraci v hudbě? Máš v hlavě nápad, který pak vytvoříš? Jak to u tebe probíhá? Popiš to nám lajkům :)

"Aktivního" bejvávalo, teď jsem hodně zvolnil. Občas je nějaký nápad, někdy inspirace v nějaké jiné skladbě nebo zvuku. Ale když už k tomu tvoření konečně sednu, stejně je to většinou záznam nějaké momentální nálady prostřednictvím toho zvukotvořivého SW nebo HW.

Jak se vůbec Tomáš Hartl těší na hraní v Radosti?

Ten se nijak netěší. Život bere tak jak přijde. No a teď bude prostě večírek v Radosti. A elektrabel se těší na první vystoupení z nových mašinek a s novým materiálem.

Co říkáš na to, že po spoustě letech se v Radosti opět rozjíždí techno music?

Jsem pro. Těší mě, že jsou i akce pro nás technodědky a technobabky a mladší fanoušci mají možnost porovnat starší skladby a postupy s těma moderníma. Radost FX je krásný prostor, techno se tam hrálo už v začátcích, když to ještě nebyl takový mainstream, a sluší mu i dnes.

Někde jsem četl, že sis v železářství pořídil novou šroubovací sestavu? Máme se v Radosti na co těšit, nebo tam jen půjdeš zpravit vzduchotechniku?,

Tak to ti někdo vyměnil obálky u časopisu! To nebyl čtvrtletník řemeslníků, ale novinky z neurochirurgie. Takže těšit se můžeme/te na hloubkovou terapii.

Co hraní v zahraničí? Příjde mi, že bys mohl za naše hranice vyjíždět daleko více, pročpak tomu tak u tebe není?

Situace s hraním je stejná v zahraničí jako v ČR. Moc šmrdlalů, málo klubů. A navíc jsem líný naučit se pořádně anglicky.

Máš slušnou řádku releasů. Pomalu bys mohl přemýšlet o EP - Best Of Elektarbel?

Bestofku má kdejaká mánička nebo barbína. Já vydám "To nejhorší co jsem kdy vytvořil a pod tíhou sebekritiky nevydal". Ale toho je děsně moc, takže mi ještě nějakou dobu potrvá, než z toho vyberu ten absolutně největší odpad. :)

A poslední otazka - jsi těsně před svým vystoupením, a všimneš si, že v první řadě je skupinka velmi atraktivních slečen, které mají transparent s nápisem I Love You Elektrabel, budeš nervozní? Budeš se červenat? Červenáš se vůbec někdy?

Určitě bych byl nervózní a velice bych zpozorněl. Čekal bych totiž nějaké další vtipné zpestření, které mi (pak už bývalý) kamarád Reznyk připravil. Například vypnutí elektriky apod. Jestli se červenám? Těžko říct, zrcátko u sebe nenosím, abych to ověřil. Ale někdy se mi do obličeje nahrne horká krev, to bude možná ono. :)

A úplně na závěr - nějaký, ale opravdu pořádný pozdrav čtenářům.

Nevěřte mediím!

 

Ptal se: Reznyk

 
Remember Techno již příští týden

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016