PARTYINFO

 

EDUCATION 03

flyer
Datum konání:
18.11.2011 - pátek
Místo konání:
Praha - Meet Factory
Live:
Jamie Woon (UK), Fiordmoss (CZ), Teapot (SK)
Popis:
start 21:00, vstup 390/490 czk, Stage design and visuals: Lunchmeat
 
1 čtenář Techno.cz byl na této akci
 
BU2R uvádí Education 03 v Meet Factory!

S blížícím se koncem roku dochází i k menšímu vyvrcholení našich dosavadních aktivit pod hlavičkou Education Parties, a proto je na čase vytáhnout na stůl své poslední letošní eso. Po úspěšném startu s londýnským post-dubstepovým duem Mount Kimbie a neméně zdařilém pokračováním s respektovaným multiinstrumentalistou Bibiem z vyhlášeného vydavatelství Warp Records, na vás chystáme exkluzivní podzimní vyučovací lekci ve znamení soulu, dubstepu, blues, folku a dalších stylů. Svou debutovou desku totiž do Prahy přijede představit jeden z největších britských talentů poslední doby: Jamie Woon.

 

Zatímco většina českých zpěváků a kapel až nepochopitelně tápe nad možnostmi, které se jim díky dostupným technologiím, a neustálému rozmazávání hranic mezi téměř všemi myslitelnými žánry doslova nabízejí,  Jamie Woon dokonale naplňuje představu o muzikantovi 21. století. Londýnský talent totiž zdaleka neboduje jen svým vybroušeným hlasovým projevem, ale také ojedinělým přístupem k aktuálním trendům i nadčasovým prvkům. Neskutečný cit pro kombinaci nových postupů a tradičního písničkářství pak na Woonovi neoceňují  jen respektovaní žurnalisté z periodik jako Pitchfork, Guardian, BBC nebo NME, ale také zástupy fanoušků, které si Woon svým civilním a upřímným přístupem po zásluze podmanil.

Absolvent prestižní BRIT School, ze které vzešly hvězdy současného moderního popu jako Adele, Katy B nebo Amy Winehouse, se v začátcích své kariéry orientoval především na soul, blues a folk a jeho naprosto precizní projev mu zajistil účast na mnoha menších nezávislých festivalech. Tam vstřebával vlivy okrajových žánrů, které se nakonec  do značné míry promítly do jeho tvorby. Jako zásadní se ukázalo hlavně Woonovo spříznění s Willamem Bevanem, který svou hudební produkci vydává pod pseudonymem Burial. Právě on totiž remixoval Woonův první singl Wayfaring Stranger, redefinoval jeho hudební vnímání a zvuk, a přitáhl k tehdy neznámému londýnskému zpěvákovi pozornost médií a zmlsaných hudebních hledačů.

Woonův druhý singl Night Air, který byl předzvěstí v tajnosti připravované desky, už byl plně v Burialově režii a vystřelil mladého umělce mezi absolutní hudební elitu. Píseň zaznamenala ohromný úspěch a Jamie Woon se po tříleté pauze, kterou věnoval hlavně transformaci své hudební vize, ihned zařadil po bok The XX nebo Jamese Blakea – tedy nejzajímavějších nastupujících jmen nové generace britských muzikantů. Před pár měsíci vydané debutové album Mirrorwriting jeho pozici jen upevnilo a BBC jej ve své prestižní anketě „Sound of 2011“ o nejzajímavější  jméno roku zařadila na 4. místo. Příznivé ohlasy a kritiky se doslova valily ze všech stran a s trochou štěstí by se Woon mohl stát jednou z nejdůležitějších osobností své generace.

Education Parties však nejsou jen o tom nejlepším ze zahraničí nezávislé scény, ale měly by dokázat, že i ve zdejších podmínkách máme dostatek zajímavých a talentovaných mladých hudebníků. Před Jamie Woonem proto vystoupí skupina Fiordmoss, která nepřímo navazuje na odkaz kapel jako Lamb, Portishead nebo The Ecstasy of Saint Therese a sofistikovaným způsobem kombinuje křehký dívčí hlas Petry Hermanové a experimentální cítění Romana Přikryla a Jana Boroše. Výjimečnost kapely v rámci české scény potvrzuje i účast Petry Hermanové na letošní Red Bull Music Academy. Mezi participanty této prestižní akademie patřil i Tomáš Ferko alias Teapot, jenž povětšinou komponuje promyšlené a atmosférické taneční skladby. Ten se na letošní poslední Education představí v originálním autorském vystoupení.

Partnerem akce je BU2R.

Mediálním partnerem je Radio 1.

MeetFactory je podporována grantem hl.m.Prahy.

Linky:

www.jamiewoon.com/#list-_listing_home

soundcloud.com/woon

www.bbc.co.uk/music/soundof/2011

www.fiordmoss.cz

soundcloud.com

 

JAMIE WOON - Biografie

Jamie Woon je výjimečný talent, který se vám svou kombinací blues´n garage a futuristického popu nesmazatelně zapíše do mozku. Je to totiž hudba ve své nejčistší podobě, o níž lidé ve spojitosti s tímhle zpěvákem a producentem nejčastěji hovoří.

Možná jste o něm ještě neslyšeli – pokud jste tedy na začátku 21. století pravidelně nechodili na akce zvané One Taste, které si vysloužily samostatné pódium i na takovém obřím festivalu jako je Glastonbury. Pokud hudební dění sledujete pozorněji, snad jste zaznamenali, že byl Woon jedním z účastníků Red Bull Music Academy v Barceloně v roce 2008, kdy byl vybrán spolu s dalšími 60 muzikanty a učil se pod dozorem lidí jako Mark Pritchard, James Pants, Goldie, Moritz von Oswald nebo Russ Elevado.

Akademie dala šanci zviditelnit se mnoha hvězdám současné scény jako jsou Flying Lotus, Hudson Mohawke, Onra nebo Katy B. Nabyté zkušenosti pomohly Woonovi vybudovat křehkou, atmosférickou hudbu a obrátily jeho pozornost k novému zvuku. Na Akademii také vznikl společný singl Solidify s elektronickou divou produkující pod pseudonymem Subeena, který následně vyšel na labelu Planet Mu. Ten následovala g-funková skladba 'I'm Going Wit You, na níž Woon spolupracoval s dvojicí Debruit a Om'Mas Keith.

Ale abyste úplně pochopili Woonovu hudební proměnu, musíme se vrátit o pár let zpátky. V roce 2007 vydal vlastní verzi známé skladby Wayfaring Stranger, která zaujala extrémně vybíravého dubstepového producenta Buriala. Jeho remix přivedl ke skladbě uznávané osobnosti jako jsou Gilles Peterson a Mary-Anne Hobbes, a ti se okamžitě stali Woonovými fanoušky. Spolupráce s Burialem rekalibrovala jeho hudební vize a Woon musel zapomenou téměř vše, co se do té doby o hudbě a jejím fungování naučil. Mladý zpěvák se tak brzy stal jedním z nejzajímavějších umělců současnosti. Dokáže vytvářet chytlavé skladby, ale zároveň být vždy originální tak, jak to ve 27 letech dokáže jen málokdo. Možná je to i proto, že si bere příklad z tak rozdílných muzikantů jako jsou Four Tet, Richard Hawley nebo D´Angelo.

Jeho nový zvuk spojuje futuristický pop s postupy 80. let, těkající beaty a tuny bassů. „Miluju hluboké sub bassové linky, které nejsou zaneřáděné žádnými dalšími zvuky. Nad nimi je totiž vždy prostor pro něco vzletného. Bass dokáže vyhloubit jeskyni, která dá vyniknout lidskému hlasu.“ Woonovy nové skladby jako Night Air, Tomorrow nasáklá bossa-novou nebo Street odkazující k Radiohead, nesou silné emoce jeho dřívějších prací, ale jsou posunuty na úplně jinou úroveň. Působí silněji, zadumaněji, velkolepěji.

Zpěvák, skladatel a producent samouk Woon si své jméno udělal také díky živým vystoupením. Woon má za sebou stovky a stovky koncertů, na kterých vystupoval jak sám s kytarou, obsluhujíc kontroler s efekty, tak s kapelou před hvězdami typu Amy Winehouse. Můžete o něm říct, že to má v krvi, protože jeho matkou je skotská folková legenda Mae McKenna, která se podílela na albech mnoha hvězd (Björk, Michael Jackson, Kylie Minogue).

Woon čerpá nápady z různých oblastí. Sám uvádí například krále nu-disca Todda Terjeho nebo stále oblíbenější pionýry post-dubstepu Jamese Blakea a Mount Kimbie. Nikoho asi nepřekvapí, že je fanouškem r´n´b, soulu a folku nebo bluesové legendy JJ Calea. V soulu Woon cestuje spíš zpět do minulosti: „Mám rád lidi, kteří věci dělají netradičním způsobem. To je základ každé dobré hudby.“

Momentálně se Woonovi daří produkovat takový typ hudby, která mu umožňuje účast na malých intimních koncertech i na velkých festivalech pro tisíce lidí. „Chci hrát pro více lidí na různých zajímavých místech. Rád bych dospěl do bodu, kdy budu schopen provádět úplně vše, co mě napadne – bez jakýchkoliv omezení.“ V podstatě ale pořád dělá to samé: jde si svou vlastní cestou.

 

Flyer

 
flyer
 

Fotoreporty

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016