PARTYINFO

 

REMEMBER TECHNO

Datum konání:
09.12.2011 - pátek
Místo konání:
Praha - Radost FX
DJs:
Igor Pataky, Kristian, Ladida, Daho & Ginger
Popis:
start 22:00, vstup do 23:00 zdarma
Line-up:
22:00 - 23:30 DJ KRISTIAN
23:30 - 01:00 LADIDA
01:00 - 03:00 IGOR PATAKY & DJ KRISTIAN
03:00 - 04:00 DAHO & GINGER (4 decks & 2 mixers show)
04:00 - ??:?? IGOR PATAKY
 
 
Rozhovor s DJem Kristianem k akci Remember Techno!

Na dnešní party Remember Techno vystoupí jedna z dalších legend české taneční scény DJ Kristian. Majitel legendárního labelu Nextera, na kterém vycházely populární kompilace House Party a Techno Energy. DJ Kristian byl také jedním z prvních residentních djů klubu Radost FX. Dnes vystoupí po mnoha letech opět jako DJ. Na toto mimořádné vystoupení se můžete těšit především díky skvělé práci Igora Patakyho a Pavla Bidla! Přijďte si zavzpomínat!

 

Kdy tě poprvé napadlo založit label Next Era a vydávat taneční muziku?

To bylo v roce 1993, když jsem začal hrát v Radosti a další rok mě oslovil Popron, zda bych něco takového pro ně nerozjel. Následující rok jsme odjeli na velké party Universe Tribal Gathering'94, které se konalo v prostorách bývalého mnichovského letiště a bylo rozhodnuto. To megaparty bylo něco neskutečného a neopakovatelného, poté jsem už nic podobného nezažil, samozřejmě i proto, že to bylo poprvé. Ale jak rozsahem, tak atmosférou a hlavně obsazením - byly tam všechny tehdejší i budoucí hvězdy (Carl Cox,
Dave Clarke, Laurent Garnier, Jeff Mills, Prodigy, Underworld...tady je kdyžtak krátká a trefná reportáž v němčině:-) nebo zde jiná anglicky.

Jaké umělce jsi vydával na prvních kompilacích?

Snažili jsme se (v té době ještě se svým parťákem angličanem Donem), aby to bylo to nejlepší z celé světové scény a to jak house tak techno, já měl oblíbené labely R & S Records z Belgie (CJ Bolland, Jaydee, Dave Angel, Ken Ishii...), Harthouse z Německa (Hardfloor, Der Dritte Raum..), Warp z Anglie (LFO, Joey Beltram, Autechre, Aphex Twin..), ale i MFS (Paul van Dyk, Marco Zaffarano, Mijk van Dijk..), XL Recordings (Prodigy, Jonny L..) nebo Eightball Records a Strictly Rhythm z New Yorku (Masters At Work, DJ Pierre, Victor Calderone, Roger Sanchez...), ale i italské Flying Records a jejich sublabel UMM (Fathers Of Sound, Alex Party, Frank'O'Moiraghi..) atd atd...

Do kdy vlastně label fungoval?

Funguje dodnes! Jen od roku 2003 nevydávám taneční muziku a věnuji se okrajovým žánrům jako jsou ambient, dark ambient, relaxačně-meditační hudba, experimentální elektronika, ale vydal jsem i pár českých desek od kapel, které byly v 70. a 80.letech zakázány nebo neměli šanci v té době nic vydat. Jak se říká "napříč žánry" nebo taky "změna je život". :-)

Jak jsi se dostal do kontaktu s klubem Radost FX?

Oslovil mě můj parťák Don, kterého oslovil majitel klubu Richard, zda bych v Radosti nedělal nějaké diskotéky v duchu osmdesátých let! :-) Takže jak to někdy bývá, nakonec bylo všechno jinak a jsem tomu moc rád. Nebo bylo jinak i to, jak jsem se dostal do kontaktu s Radostí? I to je možné...

Vzpomínáš na svůj první večer za gramofony v tomto klubu?

Ani ne, ale minimálně půl roku jsem neuměl mixovat, to vím jistě a nikdo mi nechtěl poradit jak na to, prostě od začátku si DJs hlídali své "know how" a rivalita tam byla vždycky. Takže jsem na všechno musel přijít sám a časem si to osvojil, samozřejmě vlastní technikou. Nicméně já dával vždy důraz na výběr desek (někdy možná až příliš experimentálních..), než na přesné nebo překvapivé efektní mixy.

6. Po boku jakých známých jmen jsi si během svoji djské kariéry zahrál?

Tak to by byla dlouhá řada...a určitě si na všechno nepamatuji, byly to pro mě opravdové hvězdy a tak jsem se těšil hlavně na ně a moc nevnímal, zda hraju před nimi, po nich nebo jsem jen vedle nich pozorujíce je mixovat, protože jsem byl v Radosti "pečenej vařenej"..tak jen namátkou co si vzpomínám jako super nebo naopak ne tak super a divný zážitky: CJ Bolland, DJ Pierre, Paul Van Dyk, Jeff Mills, Prodigy...bylo jich spousta, ale nechci střílet od boku, protože si nejsem u dalších jist, zda jsem tu noc s nimi zrovna hrál nebo je jen celou noc poslouchal a pozoroval.

Jaké labely a producenty jsi preferoval ve svých setech?

Tak abych se neopakoval viz druhá otázka, protože co jsem preferoval ve svých setech jsem se logicky snažil dostat i na kompilace...ale bylo to i švédské techno od producentů jako je Joel Mull, Adam Beyer a Cari Lekebusch nebo můj oblíbenec Steve Bicknell z Anglie, ale i produkce od hvězd jako byl Carl Cox, Jeff Mills a Josh Wink, Masters At Work, BT, Francois K, Space DJz, Surgeon, Speedy J....moc rád jsem měl produkci skotského labelu SOMA, Nova Mute, Tresor...ale i Superstition, Primate...ten seznam by byl hodně dlouhý! :-)

Co dělá dj Kristian dnes?

Občas vydává z jeho pohledu zajímavou muziku na labelu Nextera, domlouvá licence k vydání nezávislých zahraničních filmů na DVD pro český trh, produkuje či organizuje vydání různých CD a DVD projektů pro jiné firmy, snaží se žít zdravě (což mu moc nejde) a hlavně pořád kupuje nějaká cédéčka a poslouchá téměř non-stop šílený množství muziky.

Jaká hudba tě baví dnes?

Mám hodně široký záběř a v archivu přes sedm tisíc ORIGINÁLNÍCH cédéček všech možných žánrů, takže z toho vybírám jako z knihovny. Baví mě jazz, 70.léta, starej funk, new wave, prog-rock, ambient (Steve Roach, Oophoi, Brian Eno..), experimentální elektronická, ale i akustická hudba, industrial a z nějakého nepochopitelného důvodu mám mimořádně oblíbenou sheffieldskou scénu 70., 80. a 90.let, kde asi doposud u mě vedou Cabaret Voltaire a to jejich kompletní tvorba tzn. od jejich prvopočátků kolem roku 1974 až do současnosti. Prošli fascinujícím vývojem a dotkli se snad každého subžánru elektronické hudby a vždy s mimořádným kouzlem a nadhledem. Abych řekl pravdu, tak vysloveně taneční muziku skoro vůbec neposlouchám, ta prostě patří do klubu.

Po letech se znovu představíš v Radosti FX. na party Rememeber techno po boku dalších radosťáckých legend - Igora Patakyho a Ladidy. Jaká jsou tvoje očekávání?

Zavzpomínám, uvidím po dlouhé době známé tváře se kterými si rád pokecám, po deseti letech pauzy si zase zkusím zamixovat a protože budu party začínat, tak si pak od půlnoci už budu jen užívat. :-) Ale mám taky očekávání, že přijde hodně lidí a někdo možná i poslechnout můj set (pokud to stihne), protože je velmi pravděpodobné, že mě zase dalších deset let nikdo neuslyší. Ostatně nebýt Igora Patakyho a Pavla Bidla, tak se tam neukážu ani teď, tímto jim tedy děkuji a klobouk dolů, že mě dokázali nadchnout.

Děkuji za rozhovor.

Není zač a na slyšenou!

Kristian

P.S.: Do soutěže věnuji jedno CD Techno Energy 12 (viz zde) a taky jedno CD Oophoi & Paul Vnuk Jr. - Dreamfields, ať je tam něco z nové Nextery!

 
Daho: "Hraní je pro nás už hodně rekreační záležitost" Prosincové vydání Remember Techno v Radosti FX

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016