PARTYINFO

 

MEDESKI, MARTIN & WOOD

Datum konání:
23.04.2012 - pondělí
Místo konání:
Praha - Jazz Dock
Live:
Medeski, Martin & Wood
 
 
Medeski, Martin & Wood zahrají podruhé v Praze!

Smíchovský jazzový klub Jazz Dock si za necelé tři roky svojí existence vydobyl postavení respektované a moderním jazzem pulsující hudební scény, na které jsou uváděny novinky progresivních domácích kapel i zahraniční umělci zvučných jmen. Tentokrát jsme se rozhodli uspořádat koncert, který svými rozměry přesahuje možnosti kapacity Jazz Docku, a ve spolupráci s MeetFactory uvádíme koncert "Medeski, Martin & Wood podruhé v Praze!"

 

V pondělí 23. dubna 2012 kultovní trio newyorské jambandové scény zahraje teprve podruhé v ČR. Naposledy to bylo v rámci festivalu UIOP v r. 2006, kdy koncert nadchl několik tisíc diváků na pražském Žofíně. Skupina mezitím vydala několik dalších alb a definitivně se etablovala jako jeden z vůbec nejslavnějších vývozců groovu a neofunku z USA. Jejich hudba přitom není prvoplánově líbivá a je neuvěřitelné, kolik lidí mladšího a středního věku po celém světě zasáhla jejich kombinace hiphopových a dalších tanečních groovů s avantgardním jazzem. Neodmyslitelný zvuk vintage klávesových nástrojů Hammond, Wurlitzer, Moog, Clavinet nebo Mellotron Johna Medeskiho, basové figury Chrise Wooda a tranceový rytmus bicích Billy Martina tvoří dohromady nezaměnitelnou a originální tanečně-zvukovou koláž. Není zde mnoho dlouhých jazzových témat, ale spíše jakési fragmenty nebo střípky melodií, které se spontánně prolínají a zaznívají v neustále se měnícím magickém proudu hudby. To vše připomíná roztříštěnost a zároveň energii dnešní internetové doby a také New Yorku s jeho mixem všech možných kulturních vlivů, jež se v různých překvapivých souvislostech objevují také v hudbě MMW.

Jejich hudba čerpá z vlivů mnoha hudebních stylů, ale i osobností. Jazz, hiphop, blues, rock, gospel, elektronická hudba i hudba New Orleans se potkávají a prolínají v kolážích, které občas připomínají filmovou hudbu k nezávislým filmům. John Medeski vyzdvihuje ve svých inspiračních zdrojích tak rozdílné hudebníky jako jsou John Coltrane, Jimi Hendrix, Ludwig van Beethoven, Thelonious Monk, Larry Young nebo Charles Ives. V průběhu let spolupracovali s mnoha významnými hudebníky dneška - Iggy Popem, Johnem Scofieldem, Johnem Zornem a mnoha dalšími. Vydali dlouhou řadu alb, z nichž například "Combustication" nebo "End of the World Party " patří k tomu nejlepšímu, co vzniklo ve světovém jazzu v posledních dvaceti letech a ukazuje, že i tento žánr je možno dále rozvíjet netušenými směry. Hudba MMW je divoká, barevná, syrová ale zvukově velice sofistikovaná.  Vtipně čerpá z mnoha oblastí a žánrů moderní západní hudby a hypnotické účinky groovu MMW vás jistě roztančí!

www.mmw.net

Koncert je pořádán v rámci cyklu JAZZ 4 KONTINENTŮ,

který je podporován Ministerstvem kultury a programem Partnerství hl. města Prahy.

MeetFactory je podporována grantem hl. města Prahy

Vstupné 490 Kč, na místě 590 Kč.

Předprodej v síti Ticketpro, Ticketstream (+ poplatek) a přímo v Jazz Docku (bez poplatku) www.jazzdock.cz

www.meetfactory.cz

 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016