PARTYINFO

 

ZVUKOVÁ JESKYNĚ

Datum konání:
23.06.2012 - sobota
Místo konání:
Křtiny - jeskyně Výpustek
DJs:
Jiří Suchánek (hudba, světla, elektronika, instalace), Eva Vrbková (zpěv), Petri Herzán (saxofon), Jaroslav Sedlák (stage design), Antiperla (kostýmy)
Popis:
start 19:00
 
1 čtenář Techno.cz byl na této akci
 
Zvuková jeskyně proběhne 8. a 26. června

Experimentální elektro-akustická hudba v jeskyni zazní 8.6.(pá) a 23.6(so) vždy od 19:00. Stane se tak v jeskyni Výpustek, uvnitř multimediální instalace “Zvuková jeskyně” od autora tohoto koncertního projektu brněnského audiovizuálního umělce Jiřího Suchánka. Ten před nedávnem taktéž dokončil instalaci “Roj” pro brněnskou hvězdárnu a planetátium.

 

Neobvyklý koncertní projekt se uskuteční letos jen dvakrát. Celá akce se odehrává uvnitř světelně-zvukového systému “Zvukové jeskyně”, který umožňuje vytvářet neobvyklé prostorové světelně-zvukové vjemy pomocí digitálně řízené soustavy 528led diod a 10ti kanálového ozvučení rozmístěného na stěnách a stropech jeskyně.

Spolu s jeskyní akustikou a atmosférou génia locci Medvědího sálu vznikne za doprovodu saxofonu Petri Herzana a zpěvu známé brněnské herečky Evy Vrbkové neobvyklá umělecká událost.

Hudebně lze očekávat směs abstraktních ambientních struktur, akustických improvizací, distorzivních click'n'cuts prvků propojených místy i s až techno-big beatově laděnou elektronickou rytmikou. To vše zabaleno do barokně potemnělých harmonických postupů střídajících se s elektronickou pulzací zvukových hmot vynořivších se všemožně z prostoru. Jak říká autor Jiří Suchánek “ mám rád hudbu bez hranic, zvukové experimenty bez zábran!

Koncert bude jedinečný jednak samotným jeskynním prostorem se zajímavou akustikou, také ale i sofistikovaným využitím multikanálového zvuku, které umožňuje jednotlivé zvukové vrstvy a prvky umístit či rozpohybovat v systému 10ti reproduktorů na stěnách jeskyně. Software, který je srdcem celé instalace napsal J.S. před třemi lety a postupně doupravil. Umožňuje propojení multikanálového zvuku a světla v jeden synestetický organismus. Ten dokáže žít částečně soběstačně – automaticky, nebo lze do něj živě vstoupit pomocí senzorických výčnělků. Ty jsou zkoncentrovány v objektu “Medúza”. Medúza je zcela originální, pro tuto jeskynní instalaci vytvořený hudební interface, plný různých senzorů. Pomocí nich lze bezdotykově, způsobem podobným jako se hraje na známý elektronický nástroj “theremin”, hrát na syntezátory a světla Zvukové jeskyně. Neobvyklé dílo současného elektronického umění umístěné v jeskyni je tak unikátním prostorem pro experimenty se zvukem a světlem.

Nejvíc mě zajímá ten velký kontrast mezi prastarou jeskyní a moderními technologiemi, na kterých je celý projekt postaven. Mám pocit, že zde dochází k jakési přesmyčce a tyto na první pohled protilehlé entity spolu koexistují ve zvláštní symbióze. Celé to je velké dobrodružství. Pohybuji sena hraně...” (J.S.

Celá instalace je také zkouškou trvanlivosti technologií – jsem rád, že i po třech letech v prostředí, kde na reproduktory i světelné sítě neustále kape voda, instalace stále funguje. Jak dlouho to bude pravda těžko říct. Možná, že letos to bude už poslední koncert ve Zvukové jeskyni...” (J.S.)

“...taky zkoumám zvláštní, ambivalentní pocity bezpečí-úkrytu, kombinované s čímsi neznámým, tajemným a nebezpečným, které ve mě jeskyně vyvolává. Je to perfektní symbolické místo pro experimentální elektro-akustickou hudbu, kterou dělám. Proto jsem tento celý projekt před třemi lety započal. Navíc poměrně silná válečná a industriální historie jeskyně Výpustek otevírá mnoho existenciálních otázek, které ve své hudbě také nějakou formou reflektuji.” (J.S.)

Instalace je v jeskyni již třetím rokem a stala se trvalou součástí prohlídek jeskyně a to formou 4minutové audiovizuální kompozice, která se návštěvníkům tohoto prostoru vždy pustí. Stalo se již tradicí, že jednou ročně uspořádá Jiří Suchánek koncertní sérii s hudebními hosty a představí svoji novou hudbu a instalaci v podobě jak ji běžný návštěvník nezná. Letos se tak stane dvakrát: 8.6 (pá) a 23.6(so) vždy od 19:00.

Jiří Suchánek (1979) je multimediální umělec pracující převážně se zvukem, světlem, prostorem a softwarem. Poslední dobou se zabývá tvorbou synestetických multimediálních instalací. Vystudoval ateliér video u Keiko Sei a prof. Petera Ronaie na brněnské Favu, kde je nyní i asistentem Kabinetu audio-video a správcem tamního zvukového studia U.fon. Během studia se především jako Vj (Aurakamera, Vision) aktivně zabýval vztahem obrazu a zvuku na mnoha koncertech i techno party.

V roce 2005 založil duo Mateřídouška (www.materidouska.muteme.cz). Během posledních let se věnuje převážně experimentální zvukové tvorbě. Zabývá se tvorbou netradičních dotykových i bezdotykových interfaců, experimentováním se senzory a programováním v hudební tvorbě. Byl na stážích v mezinárodních centrech STEIM a TIMET. V jeho současné tvorbě je typické hledání způsobů synchronizace zvuku a světla, které se stává jeho jediným a signifikantním vizuálním prvkem. Vytváří instalace pro netradiční prostory a zkoumá tak (mimo jiné) trvanlivost elektronických médií v těžkých klimatických podmínkách.

multimediální koncerty uvnitř světelné instalace v jeskyni

kde: jeskyně Výpustek (nedaleko Křtin), CHKO Moravský kras

kdy: 8.6. (pá) a 23.6.2012 (so) začátek: 19:00

 

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016