PARTYINFO

 

MONUMENT/UM

Datum konání:
24.08.2019 - sobota
Místo konání:
Horní Maršov - Fabrika Temný Důl
Live:
Lenka Dusilová & VJ Aeldryn
Info:
http://www.facebook.com...
Popis:

start: 20:00, vstup: předprodej: Ticketstream: 490,- Kč (výnos ze vstupného poputuje této památce na konkrétní účely)

 
 
Lenka Dusilová & VJ Aeldryn podpoří památky

Lenka Dusilová společně s VJ Aeldrynem ze studia Lunchmeat připravují cyklus představení MONUMENT/UM, hudebně-obrazový benefiční projekt, kterým v létě tohoto roku podpoří krásné, ale také zchátralé a ohrožené památky - kostel, hrad, lázně a továrnu - v severním a západním pohraničí ČR.

 

Monument/um, v jehož hlavní roli je památka, spojuje daný MONUMENT, MOMENT a UM a vytváří tak jedinečný site specific zážitek. Lenka Dusilová a Aeldryn tak nabízejí unikátní pohled na vybrané památky a jejich životní příběh.

Lenka Dusilová


Monument/um bude mít formu komponovaného večera, kde nebude chybět úvodní slovo o objektu z historického a architektonického hlediska, medailonek vztahující se k dané památce, který natáčí ČT ArtZóna přímo pro projekt. Následovat bude samotné představení, kdy Lenka Dusilová svým hlasem, zvuky a hudebními krajinami a Aeldryn svou hrou se světlem, prostorem a organickými videokolážemi vyplní celý prostor objektu. "Monument/um přesahuje naši vlastní tvorbu, poutá nás k jednotlivým místům jejich příběhem a energií. Kromě samotné audiovizuální performance, která bude pokaždé jedinečná, tak navíc na moment splyneme s duchem památky a necháme ji, aby skrze nás promluvila," říká Aeldryn a dodává: "Prostory jsou velmi rozmanité, od sakrálních po technické, každý z nich tak osloví diváka jiným hlasem."

Monumentum


Monument/um chce upozornit na neutěšený stav vybraných památek, objevovat a medializovat ty, které mají ambice být součástí společensko-kulturního života. Projekt chce apelovat na veřejnost, že starat se o památky je důležité. "Podporujeme spolky, instituce, města i jedince, kteří mají vizi a našli památce nový smysl, pokud ten původní ztratily," říká ředitelka a spoluautorka projektu Soňa Paleta. "Chceme lidem ukázat, že leckdy stačí otevřít oči, aby zjistili, že třeba i za jejich domem je objekt, který nabízí nečekané možnosti. A že změny mohou dosáhnout i oni."

Monumentum


Výjimečná představení se odehrají v druhé polovině letošních prázdnin na čtyřech místech v bývalých Sudetech. Ty, nejenže odráží to, co chce Monument/um oživit, tedy památky, ale také dočasně zmrtvělá místa. Shodou okolností zde i myšlenka na sérii těchto představení vznikla, jak vzpomíná Lenka Dusilová: "V začátcích jsme hledali klíč k výběru památek a celému konceptu. Vzhledem k tomu, že jsem prožila větší část dětství v Karlových Varech a jeho krajinách a téma vykořeněnosti se nedohledatelně táhne mojí rodovou linií a hudební tvorbou, rozhodli jsme se usadit pilotní ročník právě na pohraničních památkách."

Monumentum


Za projektem stojí šestinásobná držitelka ceny Anděl, výjimečná osobnost české hudební scény, hudební experimentátorka, skladatelka a zpěvačka s fenomenálním hlasem Lenka Dusilová, VJ Aeldryn, čelní představitel VJingu u nás a dlouholetý člen studia Lunchmeat, a spolek APPLAUSE Projects z. s., jenž byl založen speciálně kvůli projektu. Koncept vznikl v roce 2015 v Duchcově pod vlivem emotivně silné akce, kdy Lenka Dusilová a Aeldryn společně vystoupili na podporu Reinerovy fresky. Tehdy se zrodil nápad uskutečnit cyklus představení, který by pomohl vícero památkám.

Monumentum


Termíny, začátky a místa představení Monument/um:

27.7. | 20:30 Horní Vítkov - Chrastava - Kostel Navštívení Panny Marie

3.8. | 20:30 Ostrov nad Ohří - Horní hrad - Hauenštejn

17.8. | 20:00 Jablonec nad Nisou - Jablečné lázně

24.8. | 20:00 Horní Maršov - Fabrika Temný Důl

Vstupenky na všechna představení jsou k dispozici v předprodejní síti Ticketstream za 490,- Kč včetně servisních poplatků. Výnos ze vstupného poputuje památkám na konkrétní účely. Kapacita je vzhledem k prostorům velmi omezena. Neváhejte proto s pořízením vstupenek na tento unikátní projekt, který svou koncepcí aspiruje na kulturní událost roku.

Udělejte si výlet a podporujte památky. Pomoct můžete i vy. Třeba už jen tím, že zveřejníte informace o projektu Monument/um.

Generálním partnerem projektu Monument/um je firma Tondach. Pod záštitou města Chrastava, Libereckého, Karlovarského a Kralovéhradeckého kraje. Dále projekt podporují ČEPS, Státní fond kultury, ČT ArtZóna, studio Lunchmeat, Mailstep, Revolta, OSA. Odbornými poradci je Propamátky.cz, Antikomplex a Památky a příroda Karlovarska.

web

Facebook
Instagram

FB event 

foto: Mona Martinů, Tomáš Znojemský, Jiří Princ, Milan Hospodka

 

Flyer

 
flyer
 

Fotoreporty

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016