RECENZE

 

Technická recenze: DJský mixpult Gemini CS 02

Spolupráce Maxistoru a našeho předního DJe Philipa TBC přinesla další technickou recenzi, o kterou se s vámi teď dělíme. Filip si vyzkoušel velký multifunkční mixák firmy Gemini a jak byl spokojen si přečtěte v následujících řádcích..

 

Recenze techniky vám přináší Philip T.B.C. a Maxistore.
Recenzi provedl PHILIP T.B.C. , techniku zapůjčila prodejna pro dje – Maxistore.

Dnes se mi dostal do rukou nový mixpult od firmy Gemini s označením CS 02, tak se pojďme podívat co se pod tímto "zázrakem" skrývá. Rád bych napsal pochvalnou ódu na výborný nový profesionální mix, ale bohužel firma Gemini se pro mě vždy řadila spíše do té nižší střední třídy a pravděpodobně to tak ještě nějaký čas zůstane.
Vývojáři od Gemini se snažili udělat multifunkční mixpult, zřejmě ale byli určitým způsobem limitováni konečnou cenou a tak byli nuceni použít průměrné komponenty a podle toho vypadá konečný výsledek. Přirovnal bych to asi k pokusu postavit Rolls Roys z dílu od škodovky. Nicméně pult má kupu vstupů i výstupů, což je fajn. Celkem je zde 10! line vstupů, 3 phono a 3 mikrofoní vstupy. Na pětikanálový mix celkem slušné.

Teď si asi řikáte, jak to proboha na těch pět šavlí všechno připojím? Odpověď je vcelku jednoduchá. Na každé šavli je přepínání mezi přibližně 4 line vstupy (liší se to u každé šavle) a na třech vstup pro phono, mikrofoní vstupy jsou částečně zvlášť. Teď by mohla vyvstat další otázka. Na co tolik vstupů?

A zde je asi jádro pudla. Tento mixpult pravděpodobně najde uplatnění spíše na diskotékách, či společenských večírcích, kde do něj potřebujeme mít zapojeno několikero různých audio zařízení, ale zdaleka je nepotřebujeme používat všechny najednou.

Podobně je to i s výstupy. Ty jsou tu dohromady 4. Hlavní master je jak cinchový, tak canonový, booth, rekord se stabilní hladinou, kterou neovlivňuje master a pak speciální zone výstup. Zone výstup je ještě navíc uzpůsoben tak, že do něj můžeme posílat buď signál z masteru a nebo z jednotlivých kanálů. A využití? Opět mě napadá podnikový večírek. Z masteru to hraje do sálu pro lidi, z booth to hraje pro dj-e a ze zone posíláme třeba úplně jinou hudbu do VIP salonku, než hraje do sálu. To by se s troškou nadsázky dalo brát jako návod, jak ušetřit za techniku i za dj-e na firemní veselici.

Ale teď zase chvilku vážně. U hlavního masteru je ještě tlačítko s označením mono, která vám "zmoní" celý signál, ale jen těžko hledám nějaké rozumné využití. Co se týče kvality šavlí a crossfaderu, tak je to bohužel horší. Šavle jdou celkem ztuha a předpokládal bych, že při častém používání moc dlouho nevydrží. Crossfader je na tom o trošku lépe, ale bohužel ne o moc. Jde s ním sice pohybovat lehčeji, ale co se týče ostrosti záběru, pokud si přepneme na ostrý shape, nebudeme si nic nalhávat, je to bída. Fader zabírá asi půl centimetru od kraje a to ještě postupně a tomu se doopravdy nedá říkat ostrý shape. Dobré naopak je, že si ho můžeme nastavit na jakékoliv dva kanály. Takže doporučení pro hiphopery, tenhle mix pro vás ne ne ne. Korekce jsou klasicky třípásmové, celkem v pohodě zabírají a patří do té kvalitnější části vybavení. Mikrofonní vstup má také třípásmové korekce, což je naprosto vyhovující.

Nyní se pojďme podívat na efektovou část. Máme zde celkem 24 efektů od klasických filtrů, ech, flangerů a delayů až třeba po efekt mute. Jak už jsem psal v minulé recenzi, popisovat efekty bez audio ukázek je jako hrát na kytaru bez strun, takže stručně řečeno, některé se povedly víc, některé míň a některé jsem jako vždy vůbec nepochopil. Každopádně efektová jednotka patří jednoznačně k té slabší části. Je sice pěkné, že se výrobce snažil tam dát hodně efektů, ale vypadá to, že to bylo vykoupeno úrovní ovládání. Mezi jednotlivými efekty vybírám pomocí malého knobu, který ale reaguje velmi citlivě a tak se celkem zle ovládá. Naštěstí je zde 5 tlačítek, pod které si můžeme určité efekty přiřadit, takže se pak snadněji a rychleji hledají. Efekt můžeme buď přiřadit jednotlivé šavli a nebo ho nechat na masteru. Dále jsou zde ovládací funkce dry/wet a parametr kontrol. Bpm můžeme buď nechat počítat automaticky a nebo si ho "naťapat" ručně. Více asi nemám co bych k této části řekl.

Kdybych to tedy měl na závěr shrnout, jedná se o vcelku dobrý mixpult pokud chceme používat hodně vstupních zařízení, ale na nějaké velké profesionální dj-ské využití bych to moc neviděl.

Mixpult Gemini CS 02 je možné zakoupit za 13 829,- v prodejně Maxistore.
další recenze dále najdete na
www.maxistore.cz, www.shadowbox.cz a www.techno.cz .
Uvedenou techniku je možné vyzkoušet přímo v prodejně nebo koupit (i na splátky) v Maxistore, Bořivojova 57, Praha 3.
Email:
x@maxistore.cz
Tel.: 222 722 999

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016