RECENZE

 

Literární recenze: Miroslav Žamboch - Visio in extremis

Milovníci akce, ostrých hochů, nabroušených mečů a střelných zbraní mají v posledních několika měsících hody. Po Jiřím Kulhánkovi se vrací do literárního ringu další autor akčních vypalovaček a další oblíbený český literát Mirek Žamboch. Jeho horká  novinka na pultech knihkupectví se jmenuje Visio in extremis, což i je i název speciální schopnosti, umožňující upírům zpomalit čas.

 

I Mathias Majer, hlavní hrdina románu, touto schopností vládne. Na rozdíl od ostatních svého druhu žije sám, straní se ostatních upírů a jediné po čem touží je, užívat si života, milovat se s krásnými ženami a pít jim krev. Doslova. Mathias se totiž napájí při pohlavním styku, kdy je to podle něj nejlepší. Ačkoliv zde autor nezabíhá do takových anatomických detailů, jako tomu bylo kupříkladu u Drsného spasitele (Triton, 2007), což je asi jedna z jeho nejkontroverznějších knih.

Žamboch

Jenže jak známo, štěstí je velice pomíjivá záležitost a tak už hned na začátku je hrdina vyhozen ze svého běžného života, když ho v baru přepadne banda ostrostřelců, z nichž se jak jinak vyklubou upíři. Kdo? Proč? To jsou otázky, které naskakují hned od prvních okamžiků, a na které je potřeba najít odpověď. Celou fůru odpovědí, protože jedna rozhodně stačit nebude. Kniha tak rychle mění svou prvotní pózu. Kromě akčního thrilleru se špetkou jemné erotiky před sebou máme i skvěle vygradovanou detektivku se svižným tempem, kde se sice místo lupy používají ostré náboje, ale která vás rozhodně nudit nebude. Spíš naopak - budete se královsky bavit a pokud si potrpíte na americkou drsnou školu reprezentovanou spisovateli jako Raymond Chandler či Jo Nesbo, budete rozhodně nadšeni. Je to asi poprvé od Líhně (Triton, 2009), co jsem zažil Žambocha tak ryze detektivního.

Žamboch
Pochvalu si zaslouží i hrdina, který je "normální" týpek, snažící se uniknout problémům, a ne vnitřními démony svíraný geroj. Někomu možná bude vadit jeho velká nepřemožitelnost, ale po upírovi prostě nemůžeme chtít, aby byl za otloukánka V superlativech pak nesmím zapomenout na fajn nápady, jako je kupříkladu upírská paměť. Visio in extremis sice není tak podařeným titulem jako již zmíněná Líheň, nicméně je vidět, že autor pořád právem patří mezi žánrovou spisovatelskou elitu. A mám-li tento titul srovnat s nedávno recenzovanou Vyhlídkou na věčnost, pak je ještě o několik stupňů lepší.

Miroslav Žamboch: Visio in extremis
Vydal: Triton-books
Počet stran: 296
Cena: 299 Kč
Info. http://www.miroslavzamboch.cz/, http://www.mz-fans.cz/

Martin Stručovský

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016