ROZHOVOR

 

16 Bit Lolitas: "Muzika by byla nuda, pokud by se neměnila..."

Pokud chcete v Praze vyrazit na set 16 Bit Lolitas, musíte si vždycky pět let počkat! Ano, už se z toho stalo takové pravidlo a po uplynutí této doby je vám vždy naservírován snivý a melodický příběh s přesnými mixy a příjemnou atmosférou... Sympaťák Ariaan už si pomalu balí fidlátka na páteční One Night!, ale ještě před tím ochotně odpověděl na pár našich zvídavých dotazů na adresu tohoto holandského dua. Teď už víme, kdy se dočkáme nového materiálu, jaký projekt teď oba pánové upřednostňovali, co frčí na holandských rádiových vlnách, a nechybí ani zasvěcené srovnání toho, co se hrálo tehdy a co se hraje dnes. Tu aktuální produkci přitom Ariaan přiveze do klubu Radost FX!

 

​Ariaane, pevně doufáme, že se ti vede dobře. Na začátek bychom tě poprosili, abys váš společný projekt 16 Bit Lolitas s Peterem Kriekem představil pro širší skupinu fanoušků...

Jako 16 Bit Lolitas děláme hudbu pro undergroundovou scénu déle než deset let. V těchto deseti letech jsme složili několik hitů, cestovali po celém světě jako DJs, a zažili u toho spoustu zábavy. Vždy jsme se snažili hudebně soustředit na melodickou část undergroundové scény.

16 Bit Lolitas

Víme, že jako ambasador 16 Bit Lolitas jezdíš po světě jen ty a Peter je rovnocenným členem 16 Bit Lolitas a má kromě skládání hudby na starosti vše okolo projektu. Jak se tedy těšíš na další návštěvu Prahy po více než pěti letech?

Máme štěstí na skvělého managera, kterým je Dan Grafy, který se stará jak o projekt, tak o vše ostatní. My jsme umělci. Přidáváme nejvyšší hodnotu tím, když vytváříme hudbu nebo ji reprezentujeme. Do Prahy se moc těším, protože je to od poslední návštěvy už opravdu dlouho!

Po globálním úspěchu singlu "Sedna" jste vydávání vlastní tvorby spojili převážně se skvělým labelem Anjunadeep, kde vyšla mimořádně povedená EP jako "Murder Weapon", "Deep In My Soul", "Beat Organ" nebo "Stardust". Co nás čeká dalšího? Bude celé nové album jako následovník "Süpermårkt" z roku 2012?

Pracujeme na tom a rozhodně plánujeme v roce 2017 vydat nějaký nový materiál. Letos jsme se zaměřili především na náš další projekt Cubicolor, který roste mílovými kroky, ale za 16 Bit Lolitas vyjdeme s novými skladbami již brzy!



Nedávno klub Radost FX oslavil 24 let svého aktivního působení. Nabízí se proto srovnání dřívější a dnešní kultury v taneční hudbě. Pustíš se do nějaké konfrontace?

Věci se mění, to je nevyhnutelný proces. Změna není nic špatného. Ano, kultura undergroundové taneční scény se v průběhu let změnila. Za posledních 16 let jsme si prošli styly progressive, electro, tech, minimal, deep house nebo techno. Všechny tyto styly vnáší do hudby různé příchutě, ale to vše představuje vývoj undergroundové scény. Muzika by byla docela nuda, pokud by se neměnila...

Asi jediné z domácích rádií, na kterém zní pravidelně produkce 16 Bit Lolitas, je pražské Radio 1, které se po více než 25ti letech vysílání v éteru už dávno stalo nepostradatelným hudebním společníkem pro nejen hudebně vyhraněnou a poměrně početnou skupinu posluchačů. Samotná noc, na které budeš hrát, se jmenuje One Night! a vymysleli ji právě zástupci Radia 1. Jak to třeba s radii hudebně vypadá u vás doma v Holandsku?

V Holandsku je radio ve své orientaci dosti komerční, takže nehraje mnoho undergroundové hudby. Také proto, že úspěchu se zde dostává spíše komerčním tanečním projektům, které pochází z Holandska.

16 Bit Lolitas

Osobně One Night! s Tvojí účastí dopředu tušíme jako "emotivní a proggy jízdu" s hutnou basovou linkou a rychlostí někde okolo 123 BPM. Trefili jsme se? :)

Určitě se těšte na dobrou hudbu, párty na skvělé vlně a fajn lidi, kteří budou tančit s drinkem v ruce!

Děkujeme za krátký rozhovor a moc se na Tebe těšíme!​


Ptala se One Night! crew v listopadu 2016.

foto: archiv

Holandský DJ a producent Ariaan Olieroock z projektu 16 Bit Lolitas se znovu představí v České republice a to v pátek 9. prosince na dalším dílu párty One Night! v klubu Radost FX.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016