ROZHOVOR

 

Unclean: "Na Paralevel by měli hrát DJs, co mají v krvi kousky oceli..."

Paralevel je zbrusu nový koncept akce, kde bude hlavní roli hrát techno, které aktuálně produkuje tzv. post-industriální scéna. Nový večer v klubu Perpetuum bude kompletně zaměřen na současnou technoprodukci obohacenou o stále častější vlivy paralelních žánrů (proto Paralevel) jako postpunk, EBM, darkwave, drone a dalších stylů, jež aktuálně techno bezesporu ovlivňují a utvářejí. Záměrem je představit zvuk a scénu, která paralelně žije vedle mainstreamového techna a minimal music, scénu, která je minimálně stejně živelná, plná energie a zároveň má duši a často umělecký podtext. Doufejme, že akce Paralevel budou pro návštěvníky nejen zabavné, ale odnesou si i kvalitní hudební zážitek... Již tento pátek se koná v Brně historicky první díl a my pro vás máme rozhovor se všemi účinkujícími. Hezké čtení!

 

Synaptik

foto: Soňa Broulík

Synaptik

V lékařství je předpona para používána pro něco nenormálniho. Myslíte, že hrajete nenormálni techno/hudbu?

Úplně nevím, jakou hudbu bych si pod tímhle označením měl představit. Ale asi chápu, jak je to myšleno. Je možný, že některý moje selekce nejsou pro každýho snadno stravitelný a můžou působit divně, melancholicky nebo rušivě. Kdysi jsem hrával v Cafébaru o2 na Karlově náměstí pravidelně skoro každou neděli a ty akce jsem nazýval "Nechte se rušit", zkráceně Rušička. :) Lidi občas remcali, ale taky se objevilo pár jedinců, který na to začali cíleně chodit. Těch bylo ale opravdu jenom pár. :) Nakonec jsem ten večer postupně upravoval, takže nenormálního ubývalo a přibývalo poslouchatelnějších a příjemnějších věcí, který se do baru hodí víc. Výstřižky z některých záznamů mám v archivu na SoundCloudu, ale jen ty "normálnější". Pokud jde přímo o techno, tak u něho si nic nenormálního představit nedovedu. Je to dost široká škatule na to, aby do ní vlezla spousta různých věcí, včetně těch divných...

Všichni se pohybujete na české scéně už spoustu let. Máte stále ambice? Co vás motivuje hrát?

Já se tu zas tak dlouho nepohybuju, hraju teprve sedm let... Nevím, jestli bych to nazval přímo ambicema, ale mám pár přání, z nichž některý se pomalu naplňují, jiný zatím ne. Chtěl bych hrát víc venku na vzduchu, na různých netradičních místech a na velkém zvuku. To se celkem daří, i když ten zvuk by mohl být ještě o něco větší. :) Taky jsem vždycky chtěl mít svůj pořad v rádiu, což se mi nedávno splnilo a brzy odstartuje první vydání hudebního pásma Late Harvest na online rádiu Punctum. Další věcí je, že bych chtěl dělat vlastní produkci, což se zatím moc nedaří, ale snad k tomu časem dojdu. Taky bych si občas rád zahrál za hranicema, což se mi zatím poštěstilo jenom jednou díky kamarádovi z Baskicka. To místo ovšem stálo za to - hráli jsme na krásný pláži u Atlantiku. Ke hraní mě motivuje především radost z hraní, zábava s kamarádama a hřejivý pocit u srdce, když vím, že to lidi baví.

Mike Corner

Mike Corner (Dirty Corner Records / Radio Wave)

V lékařství je předpona para používána pro něco nenormálniho. Myslite, že hrajete nenormálni techno/hudbu?

Nechci dělit na normální a nenormální. Spíš to vnímám tak, že techno pro mne vždy bylo prostředkem pro spojení reality a právě toho para-světa.

Všichni se pohybujete na české scéně už spoustu let. Máte stále ambice? Co vás motivuje hrát?

Já si to hlavně užívám sám. Ten rituál odehraného setu, vyprávěného příběhu je tím motorem. Být pořád na cestě. Na cestě po klubech je to samozřejmě skvělý, ale ta hlavní cesta je obrazná, ubíhá ti stále uvnitř hlavy. A velkou motivací je label a kluci z DCR, kteří přichází s nápady. Výzvou je i stálá hudební konfrontace s hosty v rámci mého rádiového pořadu.

Daho

Dahø (NSW)

V lékařství je předpona para používána pro něco nenormálniho. Myslite, že hrajete nenormálni techno/hudbu?

Když se podíváte třeba do Německa nebo Itálie, tak tam to naprosto normální je a hodně takové produkce právě tam vychází. U nás to až tak normální není s výjimkou několika akcí v Praze. Mám na mysli produkci klubu Futurum, nebo párty Proces v Neone. Mě vždycky k nějaké aktivitě vyburcuje něco, s čím nesouhlasím. Paralevel vznikl proto, že chci ukázat jiný pohled na techno než je ten, který nabízí mainstream. Často kroutím hlavou nad tím, jaký blbosti u nás někdo za techno označuje. Paralevel by měl nabídnout alternativu a dovolím si tvrdit, že bude pro hudebně vyzrálejší klubery. Další paralelu vidím v propojení ryzího techna s dalšími styly, jako EBM, darkwave nebo postpunk, které v posledních letech doslova absorbují do elektronické hudby.

Paralevel je první párty tohoto názvu v klubu Perpetuum. Myslíte, že máte co nabídnout i do budoucna? Co od vás lidi můžou očekávat?

Pro Paralevel chci vybírat DJe, kteří mají k tomuto tématu co říci a jednoduše mají svou hlavu, uši i duši. Pár jmen už teď máme v záloze. Určitě postačí na několik následujících pokračování. Co můžou lidé na akci Paralevel očekávat? Rozhodně to má být taneční koncept, i když místama budeme experimentovat a to bez milosti. :) Produkci akcí Paralevel nesmí chybět energie, ale chci, aby to byl i hudební zážitek, který se navštěvníkům otiskne do paměti.

Všichni se pohybujete na české scéně už spoustu let. Máte stále ambice? Co vás motivuje hrát?

Mě motivuje pouze a jen hudba, kterou denně sleduju a za gramofonama chci prezentovat určitou svou hudební vizi. Vychází zas obrovské množství muziky a nových desek, což mě nutí to všechno hodně selektovat a vytvářet vlastní pohled na techno a všechno, co do něho v dnešní době proniká. Nejvíc mě baví právě tyhle průniky, kombinace a extrémy, který pak s oblibou peru do lidí. Moje ambice jsou pak jen o tom, poslat to dál...

Unclean

Unclean (Lunchmeat)

V lékařství je předpona para používána pro něco nenormálniho. Myslite, že hrajete nenormálni techno/hudbu?

Na technu se mi vždy líbil ten obrovský prostor pro fantazii. Pokud na někoho pusobí hudba, co hraju, divně, je to jen jeho vlastni projekce. Ja se nesnažím hrát a priori divnou hudbu.

Paralevel je první párty tohoto názvu v klubu Perpetuum. Myslíte, že máte co nabídnout i do budoucna? Co od vás lidi můžou očekávat?

Paralevel má být párty, na které se hraje hudba v duchu post punku, klasické industriální techno, které v poslednich pár letech zažívá renesanci. Pokud bych mohl mluvit o budoucnosti, tak bych byl rád, kdyby se tady prezentovali DJové, co mají v krvi kousky oceli.

Všichni se pohybujete na české scéně už spoustu let. Máte stále ambice? Co vás motivuje hrát?

V poslední době se mi podařilo splnit si pár přání. Motivace je pro mě každé takové hraní. Párty, kde můžu pouštět, co mě baví a vidím před sebou lidi, kteří si můj set užívají s úsměvem na rtech.

Ptala se Paralevel crew v květnu 2017.

foto: archiv

Historicky první díl párty Paralevel se uskuteční v pátek 5. května v brněnském klubu Perpetuum.
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016