ROZHOVOR

 

Akira: "To, co čtu kolikrát v tiskovkách, je ostuda..."

Štěpána, alias DJe Akiru, jistě nemusíme dlouze představovat. Na scéně se pohybuje více než dvacet let a za mixážním pultem je jako doma. Zahrál si po boku snad všech významných DJs a producentů nejen na poli drumandbassu a pokud vyrazíte na párty, kde zrovna vystupuje, můžete si být jistí, že to bude stát za to! My jsme si na začátku roku popovídali nejen o drumandbassu jako takovém, ale zabrousili jsme i k tématice sociálních sítí, a nechybí ani trošku toho nahlédnutí do soukromí tohoto talentovaného DJe, kterému i po těch letech nechybí pokora a zápal pro věc!

 

Díky že sis udělal čas na náš rozhovor, Štěpáne... Jak se ti vede v novém roce?

To já děkuju za zájem. Jde to, nějak mi nedávno dojel ten šílenej zápřah z minulýho roku! V prosinci jsem měl 9 zastávek a hodně cestování, a tak jsem trošku takovej "vykolejenej", ale makám na tom, aby to bylo zase v lesku.

Ty se na domácí elektronické scéně pohybuješ už pěkně dlouho, bude to více jak dvacet let. Jak bys ohodnotil vývoj drumandbassové scény, která se neustále posouvá dál? V čem vidíš zásadní rozdíl oproti době, kdy jsi s hraním začínal?

Dlouho asi jo... Od roku 1998 jako DJ. :) Hodnotit vývoj... Já vlastně ani nevim, jestli se dá mluvit o posunu. Spíš to tak příjemně pluje a bere si to to nejlepší z minulosti toho danýho stylu. Neberu totiž jako posun, že frčelo neuro a "všichni" hráli neuro a pak zase jump up, mainstream a podobně. Když to budu brát z územního hlediska a to nejen v D´n´B, tak u nás je to všechno většinou s X měsíčním zpožděním a celkově je tu mnohem míň hudebně "open minded" lidí než třeba za hranicema naší republiky, to je prostě fakt... Takže tolik asi k "posunu" u nás. K tomu světovýmu vývoji a posunu je to jako s každým jiným hudebním stylem. Určujou to producenti s tím, jakou hudbu tu produkujou a lidi, jakou hudbu tu vyhledávaj. Někde může frčet supermoderní D´n´B a někde "early jungle".

Akira

Když vezmeme drumandbass jako takový, kam si myslíš, že bude dál směřovat? Teď se hodně do popředí vrací jungle. Nemyslíš si, že přijde nějaký útlum drumandbassu, podobně jako tomu bylo například u breakbeatu?

Ten jungle, z čehož mám největší radost, to už je tak "slowly but surely" záležitost posledních 2-3 let. Hodně to tomu D´n´B prospívá a sluší. Myslim si, že je hodně důležitý vracet se ke kořenům celkově a nejen v hudbě. Vidim to tak, že za to hodně vděčíme lidem jako Chase & Status, Shy FX a jump up producentům, který začali hodně kombinovat ty jungle postupy s novejma. Začali se zase dělat takový ty, čemu jsme kdysi říkali, "bassovky", akorát teď hodně ovlivněný jungle a reggae/dub scénou. Směřovat to bude asi furt stejně na vlny, takže nahoru / dolů... Lidi budou říkat, že hrajou jungle, ale jungle to nebude. Stejně tak jako ti, co řikaj, že hrajou deep, a přitom je to regulerní neuro. :) Ten breakbeat celkově furt nechápu. Hodně jsem to hrával a hlavně bylo kde. Jeden čas jsem měl měsíčně stejně breakbeat setů jako těch drumandbassových. Dodnes mám plnou krabici nu skool breakz desek u rodičů na půdě. Ale pak to tak podivně všude spadlo, že mi to hlava nebere. Přitom mě osobně breaky přijdou stále jako super párty hudba. Ale mám pocit, že se to trochu "vrací". :) Všimám si toho na house a bass scéně, že hodně producentů dělá tracky s breakovou a 2step rytmikou.

Ty sis za ta léta, co aktivně vystupuješ na akcích, zahrál po boku snad všech zvučných jmen nejen drumandbass scény. Máš aktuálně nějakého interpreta, se kterým by sis rád někde zahrál, a ještě jsi neměl tu příležitost?

Dokonce jsem si kdysi dělal seznam, s kým a kde jsem hrál. :) Takový ty "sny" se mi splnily, krom týhle svatý trojice... Pořád mi utíkají Fabio, Dieselboy a Hype. :) Aktuálně jich je určitě hodně, ale spíš mimo D´n´B vody. Vždycky mě moc potěší, když mě někdo zařadí na párty s mým velkým oblibencem. Naposled třeba Marky v Noně, to mi kluci udělali velkou radost! A celkově jsem rád za hraní s legendama jungle / D´n´B music. Tu největsí radost jsem měl, když jsem posbíral kompletní podpisy )EIB( na jejich obal vinylu "Inside The Machine". To je bible, stejně jako třeba "Wormhole" od Virus kru. A s každým z nich jsem přitom hrál na jiným místě u nás a na Slovensku. Jednoduše to pro mě bylo top, když jsem to posbiral...

Akira

Jako DJ jsi velmi aktivní, často vidím, že máš i dva bookingy za večer. Není to vyčerpávající, nebo máš nějaký svůj recept na to, jak se udržet stále "fresh"?

Je to mega vyčerpávající! Rád bych zamachroval, jak to dávam na pohodu a jsem pořád "fresh", ale není to pravda. Snažim se z toho zase nepos*at jako v roce 2013, ale je to těžký, někdy už za hranou. Ale tak snad ten nahoře mě ještě chvilku nechá, než mi dá další velký varování. Recept je asi takovej, že to musíš milovat a musí tě to bavit. A mít srovnaný priority. Když se budeš honit kvůli prachům, řešit nějaký "fame" a hudba nebude na prvnim místě, tak tě to stejně jednou dostane. Někdy je smutný sledovat, co lidi kolem mě jsou schopný udělat, jak se ztrapňujou a degradujou, aby měli hraní. Zvlášť, když někteři z nich už hrajou X let. Takhle nechci skončit - dělat to jen proto, abych měl "love a props", a přitom se žalostně snažit přiblížit něčemu, nebo někomu. Celkově neberu ani zdaleka všechno a snažim se to držet na maximálně pěti bookingách mesíčně. Což se mi nedaří. .)

Dlouho jsi spolu se svým DJským kolegou Anakinem vystupoval v b2b setech jako duo Deadly Viperz. Bavilo tě to víc takto, nebo aktuálně, kdy hráváš sám?

Bavilo mě to víc... S Anakinem to prostě bylo top a je i dnes, když se jednou za čas potkáme někde u mixu. Dávali jsme to spolu 14 let a několik let bez přehánění určitě každej druhej vikend. A každý b2b, co sedne s tim dotyčným, je prostě za mě vždycky top než solo set. Nepotřebuju sám někde exhibovat, parťák je vždycky lepší, máš tam "backup", bavi vás to společný "tvoření", ale přitom to musí pasovat. Rád hraju s Bifíkem (Bifidus Aktif) a pár super setů jsem dal s Pixošem (Pixie), v únoru to zopakujeme v Olomouci na Bassvibes, a nedávno jsem si v Plzni moc užil b2b hraní s X.Morphem, ale taky třeba v Crossu s Hundreadem a Madforcem. Kdysi to byly super obíhačky s Ghonzalesem, Sukim, Snookey, IM Cyber a BLN. Teď se těším na b2b s Ondrou N.Forcem na Darkshire a s Fallenem na Take Control. Tyhle lidi a pár dalších hodně respektuju a vážim si jich. Oni to ví...

Akira

Také jsi velmi aktivní na sociálních sítích, respektive na Instagramu. Facebook přitom nemáš... Jak vnímáš obecně sociální sítě? Kde vidíš největší přednosti a kde naopak největší úskalí těchto sítí?

Facebook jsem zrušil před pěti lety, protože jsem na něm byl furt. Ani tu Akira Deadly fanpage nespravuju... Na Instagramu jsem od začátku a taky to určitě působí, že jsem na něm víc než je zdrávo. Ale to všechno už tam děláš automaticky a zabere to minimum času za den. Facebook byl totální zabiják času, hlavně to hádáni se s blbama, což byl můj problém. Přednost je samozřejmě ten styk s okolim a to, že jsi nějak vidět a máš nějakej "content", kterej asi lidi bavi a tak tě sledujou. Pro mě je i dobrý, že dávám lidem vědět, kdy a kde hraju, hudební tipy a třeba taky, že nehraju a nikdy jsem nehrál jen D´n´B. Instagram je na tohle super, plus různý spolupráce s obchodama a podobně. A teď tam rvu furt Fáňu a vaření. :) Úskalí to má asi jako každá sociální síť... Žere to čas, ať už míň, nebo víc, a ještě na sebe vyzrazujeme i to, co nemusime. V tom jsem hodně dobrej. :)

Mně připadá, že začínající DJs jsou mnohem více aktivní na sociálních sítích než za mixem. Mají super promo fotky, ale aktuální set už bys hledal marně. Co bys jim poradil do těch jejich začátků?

Máš úplnou pravdu... Někdy mi přijde, že jak DJ nemá své "invites", merch a profi promo fotky, tak jako by nebyl. Asi tomu napomáhá tahle doba, ale není to můj šálek čaje. Všímám si toho, že když to má někdo o hudbě, je dobrej DJ a má znalosti, tak tyhle věci nepotřebuje a ono to přijde... Sice později, ale přijde. Věřit tomu, co děláš a hlavně se zeptat upřímně sám sebe, proč to děláš. Další věc, co bych poradil, je pokora, což je sice hodně populární a zneužívanej pojem poslednich let, ale nemyslim takový to: "budu jakoby pokornej jen naoko, abych dosáhl svýho"... Tohle se dá dost často poznat, protože ty lidi se dřív, nebo později "odkopou". Určitě bych taky poradil se v tý hudbe dovzdělávat, protože to, co kolikrát čtu v tiskovkách a podobně, je opravdu ostuda. A to právě většinou od DJs...




Když teď na chvíli odbočíme od muziky, jak trávíš svůj volný čas, když zrovna nikde nehraješ?

U mě vědou filmy, seriály, hudba, rád vařím a ještě radši jím, paní Columbová a team Fáňa, chlastám pivo, pak výlety, cestování, yoga... A popravdě bych radši i víc spal, ale to mi moc nejde.

My, kteří sledujeme tvé instastories, víme, že tvým velkým koníčkem je vaření. Co bys třeba uvařil nějaké vzácné návštěvě?

Návštěvy bych se dopředu zeptal, co jí a nejí, a na co má chuť. Pak bych se pokusil to umudlat. :) Vaření je relax a láska a rád bych se v tom dál posouval. Ale jsem dost levej a pomalej, nicméně makám na tom... :)

Akira
Jak to máš s koncerty, nebo s návštěvami akcí? Vyrazíš čas od času někam, nebo chodíš vyloženě jen tam, kde zrovna hraješ?


Jasně, chodim rád, ale je pravda, že málo, kvůli nedostatku času, a tomu, že žiju v kulturně asi nejmrtvějším městě v ČR, tedy v Karlových Varech (KVIFF nepočítam).

Když jsme u toho, čekají tě aktuálně nějaké zajímavé akce, kam si tě budeme moci přijít poslechnout?

Je toho hodně, všechno to cpu na svůj Instagram. Ale moc se těším v únoru např. na Darkshire, na hraní s KEMALem ve Stormu, do Českých Budějovic do Komiksu na Global Bass set, na každý hraní v Crossu a např. do Plzně na vinyl set v Bueně a hraní s Gydrou na párty Empire v březnu. Do Fabricu v Ostravě na Let It Roll On Tour Warmup nebo do Olomouce na Bassvibes, kde hrajeme s Pixiem b2b. To se těším moc!




Tuto otázku pokládám pokaždé a ani ty nebudeš ušetřen. :) Stala se ti v blízké minulosti během hraní nějaká "funny historka", se kterou by ses s námi mohl podělit?


Hele je jich hodně, ale buď se nedaj tady publikovat, nebo se nehodí kopat do mrtvýho koně, jestli mi rozumíš. :) Ale to vlastně ani není moc "funny"... Ale legendárni je z jednoho hraní v Rakousku, kdy nás před klubem vyhmátla místní kriminálka a jako prvního chytla za rameno kamaráda, co dělá, mimo jiné, i judo a aikido... Takže kriminalista přeletěl dvůr, já skončil opřenej o barák s nohama od sebe, Anakin opřenej o auto, mě odvezli na kriminálku a ten kámoš, co s ním hodil, tak dostal ještě "checka a props" od toho týpka za to, jak ho profesionálně odpálkoval... :) Stihli jsme ještě odehrát půlku setu v narvaným klubu před Johnem B a pak jeli domů, abych následně dostal pokutu 150,- EUR za teleskopickej obušek v autě. Je to dost "funny"?

Asi nejlepší story, kterou jsme tu zatím měli! :) Když přijedeš hrát někam na mejdan, je něco, co tě dokáže příjemně překvapit? A co tě naopak vždycky nejvíc naštve?

Příjemně tě vždycky překvapí, když tam jsou lidi a hlavně fajn lidi, dobrej zvuk a celkově dobrej "vibe". Nas*at mě dokáže, když mě někdo tahá někam, kam se to absolutně nehodí. Tohle se snažim už dopředu docela úspěšně eliminovat. A nebo když někam jedu a vidim, že totálně se*ou na promo. To se bohužel stává a je to škoda. Zvlášť, když ti pak lidi píšou, že by přišli, ale nevěděli o tom. To je na jednu stranu ignorantsví i těch lidí, ale většinou i těch klubů, který si prostě v roce 2020 myslej, že pořádný promo není potřeba...



Blížíme se ke konci našeho povídání... Máš nějaký vzkaz na závěr pro čtenáře a fanoušky?

Poslouchejte hudbu a chovejte se k sobě a ke svému okolí ohleduplně a s úctou. Choďte na akce a na koncerty a žijte život. Směrujte svoje bytí tady na tom světě tak, abyste se sami za sebe nemuseli stydět... Je to někdy těžký, já vím, a taky se někdy dost stydim. :)

Skvělá tečka na závěr! Díky moc, že sis udělal čas na rozhovor a ať se ti i nadále daří... A pozdravuj Fáňu!

Tobě ať se daří a já děkuju. Namaste!


Ptal se stanjah v lednu 2020.

foto: archiv

Sledujte také:

https://booking.letitroll.cz/artist/akira/
https://www.instagram.com/akira_deadly/
https://soundcloud.com/doug-grind

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016