PARTYINFO

 

SPERM FESTIVAL

Datum konání:
19.02.2007 - pondělí
Místo konání:
Praha - NoD
Live:
Gustav (aut) - zrušeno, Digitonal (uk), Beseppy (usa)
Info:
http://www.myspace.com...
Popis:
otevírací koncert festivalu a vernisáž Here2Hear
 
 
 
Gustav dnes na Sperm Festivalu nezazpívá
Sperm Festival začíná už v pondělí
Druhý ročník festivalu digitální kultury začne v Praze už v pondělí 19. února. Týdenní přehlídku elektronické hudby, videoartu a performace odstartují v NoD rakouská písničkářka Gustav, britští Digitonal a houslová experimentátorka Beseppy.
 
S Gustav se budete moct ovšem potkat už v odpoledním vysílání Českého rozhlasu 4 - Radia Wave. Už tento čtvrtek ovšem Sperm Fest představí Český rozhlas 3 v pořadu Čajovna. Relace začíná v 19 hodin.

Digitonal (UK)
Po roce se jako jediní vrací zpět na pódia Sperm festivalu britští Digitonal, aby pražskému publiku předvedli svůj nezaměnitelný zvuk, který je charakteristický především svou prací s pevnými rytmy a rozsáhlými smyčcovými plochami. V hudbě této londýnské formace vedle sebe nerozlučně stojí tradice a experiment. Inspiračně se pohybují na velmi širokém poli. Přes vlivy Autechre a Aphexe Twina až po Monteverdiho a Henryho Purcella.

V současné době tvoří Digitonal čtyři muzikanti. Vedle skladatele a zakladatele Andrew Dobsona, stojí na pódiu houslista Sami Bishai, perkusista a bubeník Callum Macmillan a harfenistka, hráčka na klarinety a mnoho dalších nástrojů Kat Arneyová. Tito hudebníci pak v živém vystoupení malují na zavřená posluchačova víčka místy abstraktní, místy neuvěřitelně konkrétní, vždy však klidné hudební krajiny.

Gustav (AT)
Za tímto jménem opravdu nehledejte žádného zápasníka v řeckořímském stylu. Skrývá se za ním totiž dívka narozená v rakouském Grazu a působící v Vídni Eva Jantschitsch. V minulosti spolu zakládala formace Metrosau, Motorsau a Songs of Suspects. Hudba, kterou Eva produkuje je postavena na elektronických základech s kytarovými vlivy, ale přitom má čistě písňovou strukturu s klasickými melodiemi a refrény.

Její první CD, které vydala v roce 2004 na rakouské značce Mosz se jmenuje Rettet die Wale. Její hudba je silně poznamenána jak politikou, tak i její svébytnou poetikou, které v případě jejího posledního alba dosahuje jak téměř punkových, tak i naříkavě temných podob. Pěvecky je Gustav mezinárodní. Od němčiny, přes francouzštinu až po angličtinu, vždycky podle toho, jak se to do dané skladby hodí nejlépe. Za zvukem a obsahem její poslední desky stojí slogan „Žádné cíle, žádná pravidla.“ Ten nejlépe vystihuje umělecké cítění této vídeňské umělkyně.

V současné době není jasné, jestli bude Gustav dlouhodobý projekt, nebo ne, každopádně ale pracuje Eva na dalším CD, které by mělo být tématicky založené na prožitcích z post-traumatického stresu.

Beseppy
Beseppy je elektroakustickým projektem americké umělkyně Bethany Lacktorin. V současně době se pohybuje po českých zemích, konkrétně v Praze. Ve své tvorbě pracuje především se smyčkami, manipulací se zpětnou vazbou a skladbou v reálném čase. Při vystoupeních používá nejen elektronická zařízení, ale jejich efekt prolíná s houslemi a hrou s hlasem. Během doby kdy se pohybuje na české scéně spolupracovala s řadou zajímavých muzikantů, za všechny například s Ecstasy of st. Theresa.

Here2Hear
Výstava představuje díla českých a německých umělců balancujících na hranici mezi vizuálním a zvukovým uměním. Ve spolupráci se zástupci nezávislých rádií a elektrotechniky se prostor NoD transformuje v rozhlasové studio, tichou poslechovou místnost, interaktivní hudební nástroj a zvukovou laboratoř.

Pořádá Culture Transfer ve spolupráci s Experimentálním prostorem NoD/ROXY za podpory Česko-německého fondu budoucnosti, Nadace pro současné umění a Otevřených atelierů Dolní Počernice.

Začátek Here2Hear je v 18 hodin. Na vernisáž výstavy je vstup zdarma. Na koncerty se platí vstup 180 korun v předprodeji, na místě 220 korun.

 
Sperm Festival: Here2Hear – výstava zvukového umění

Flyer

 
flyer
 

Reporty

 
Report ze zahajovacího dne Sperm Festivalu
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016