PARTYINFO

 

INSTINKTIVE BEAT OPENING PARTY

Datum konání:
08.11.2002 - pátek
Místo konání:
Praha - Abaton
DJs:
room 1 - Tyrant: Lee Burridge & Craig Richards (Fabric, UK), Joel Einhorn
room 2 - Funk D’Void (Soma, UK), Loutka, Michael Burian
Popis:
4 patra, zimní zahrada, koktejl bar & catering, EAW zvuk, akustická světla
vstup 240 CZK + poplatek
 
 
Rozhovor s Derekem Sandersem
Rozhovor s Derekem Sandersem.
 
 GC I Agentura Wax si připravila na konec roku bonbónek v podobě jakéhosi seriálu tanečních akcí s názvem Instinktive Beat. Párty můžeme brát jako předčasný vánoční dárek, protože jména těch, kteří pomalu balí své kufry do Prahy musí potěšit snad úplně každého. Připomeňme jen, že hlavním tahounem jsou Stereo MCs! Dal jsem si s Derekem Sandersem schůzku a trochu ho před blížícími se hudebními událostmi vyzpovídal...

V první řadě by mě Dereku zajímalo, jak se vlastně akce Instinktive Beat budou odlišovat od toho, co jsme tenhle rok zažili. Mám na mysli letošní "přefestivalované léto", kdy jsme u nás už viděli kdekoho. Je ještě vůbec šance nabídnout něco nového?

Abych se přiznal, ten nápad uzrál právě po návštěvách těchto festivalů. Třeba na Open Air Fieldu jsem si všiml, jak moc lidi táhnou hlavní hvězdy a díky tomu, že se kříží line-upy, pak stejně dobrý DJ hraje pro poloprázdný stan. Docela jsem litoval Lee Coombse, který najednou díky Chemical Brothers hrál "pěti" lidem. Ty máš na výběr pět, nebo sedm stanů, musíš přebíhat z místa na místo, pozorně sledovat line-up, aby ti náhodou něco neuteklo a toho jsme se chtěli vyvarovat. Takže se dá s trochou nadsázky říci, že jsme si udělali taky velký festival, jen ho rozdělili do dvanácti dílů...

Promiň, že ti skáču do řeči, ale dvanácti? Měl jsem pocit, že jde jen o šestitýdenní záležitost...

Ne, je to skutečně tak. K našim akcím musíš ještě připočítat čtvrteční workshopy, který budou probíhat ve škole LIVC, v komplexu TWM na Smíchově. Škola LIVC nám v tomhle hodně pomohla a myslím si, že taková hodinka nebo dvě, strávené v učebně s Darrenem Emersonem, Charlesem Websterem, Loutkou, Koogim a dalšími, kdy se bude probírat otázka nejen djingu, ale i produkce vlastních skladeb, bude určitě stát za to.

Jo jasně, jenže už teď se bojím toho, že smetanu slízne zase jen parta "vyvolených" a na lidi z ulice, kteří by o takovou šanci měli taky zájem, se vůbec nedostane...

Pleteš se, je to opravdu jen založeno na systému "kdo dřív přijde, ten dřív bere". Učebna má kapacitu čtyřiceti míst a tak jen opravdu záleží na tom, jak budeš rychlý a kdy si termín na tuhle specialitku zaregistruješ. Nikde není psáno, že to bude jen pro okruh známých...

Dobře, to zní víc než lákavě, ale vraťme se teď k samotným pátečním parties. Asi největší radost jste udělali lidem, kteří tu marně na koncert Stereo MCs už několik let čekali. Inspirovala Tě k tomu slovenská Pohoda, nebo ty sám k nim máš nějaký vztah?

Přiznám se, že jsem na festivalu Pohoda nebyl. Když jsem ale slyšel vzrušené reakce od lidí, kterým u nás ve Waxu věříme, začali jsme o Stereo MCs uvažovat. Josef Sedloň, Aleš Bleha nebo Štěpán Tůma, ti všichni označili Stereo MCs za největší bombu ne letošního roku, ale rovnou za událost desetiletí. Byla to velká výzva. Navíc koncepce Instinktive Beat je opět o tom, aby se oslovili zájemci o taneční scénu všech kategorií. Je jasný, že těm mladším Stereo MCs tolik neřeknou a naopak - ti starší zase už tolik dnešní "nováčky" nesledují...

Jen se bojím, že něco jinýho je užít si Stereo MCs na venkovním festivalu a něco jinýho uvnitř klubu. Ve většině případech se zvuk různě tříští o sloupy a mám pocit, že i vy jste byli dost za zvukové zabezpečení poslední Global Connection v Praze kritizováni. Takže mysleli jste na nápravu?

Pokud narážíš na prostředí Abatonu, kde některé z našich akcí budou, opravdu jsme si dali záležet, abychom se podobných kritik vyvarovali. O zvuk se nám pravidelně stará pan Barták z Audio Blue a když jsme se spolu byli podívat v Abatonu na pár akcích, udělal si představu jak vše rozmístit a jakou techniku použít, aby nedocházelo k tomu nepříjemnýmu tříštění zvuku. Jeho síla by měla být 66 kW, za podpory technologie EAW a k tomu nám vyšli vstříc i v Abatonu. Na zdi bychom měli použít takové speciální pásy, které akustiku podstatně vylepší. Audio Blue věříme, jsou to opravdu profíci a já doufám, že nás nezklamou.

Stereo MCs budou taky v Abatonu?

Ani náhodou, uvažovali jsme o tom, že nabídku vyslyší tak tři až pět tisícovek lidí, takže ti by se do prostoru Abatonu nevměstnali... Pro tenhle případ jsme zvolili Malou sportovní halu na Výstavišti.

Tam jsem zažil první koncert Mobyho u nás, společně s Miranda Sex Garden, a že by mi zrovna tam zvuk vyhovoval, se říct nedá.

Nezapomeň, že doba pokročila, je tu ještě lepší technika, než tehdy a my jsme se z tohohle důvodu spojili s tourmanagerem Asian Dub Foundation - James Baseleym a ujasnili si pár věcí. Dá se říci, že ADF mají podobně komplikovaný live act, jako Stereo MCs, takže by nám jeho cenné rady při stavění pódia a celkovém zázemí mohly pomoci...

Funk D'Void, Charles Webster, Josh Wink, Lee Buridge, Moodphase 5ive, Darren Emerson, všechno jsou to velká esa. Překvapuje mě, že všichni měli v rozmezí měsíce a půl volné víkendy...

Jsme hrdí na to, že se nám jednání s nima podařila dotáhnout do konce. Někteří z nich už tady u nás hráli a my jsme byli opravdu rozčarováni, když nám třeba Norman Jay řekl, že už nějaké hraní sice má, ale že se mu u nás tak líbilo, že si to rád zopakuje a původní záměr zruší... To samé jsme absolvovali s Darrenem, který už u nás bude tuším popáté a Josh Wink, to je kapitola sama pro sebe. Strašně se sem těší a neznám druhýho tolik inteligentního, přátelskýho a přitom skromnýho diskžokeje... Když jsme u Joshe, měl by hrát na Final Scratch a každý ví, že techno, se kterým je u nás Final Scratch spojován, Josh nehraje. Takže to bude vlastně taková česká premiéra, kdy diskžokej bude z notebooku používat houseový tracky.

Slyšel jsem, že kromě Abatonu a Malé sportovní haly chcete udělat i jakési pokračování párty Rocky Horror Honeypot, kterou jste pořádali nedávno v Lucerně a spojit to i s filmem v kinosálu.

Je to tak. 23. listopadu budeme v Lucerně tentokrát promítat Baraku a k tomu bude v jejích prostorách klidnější "loungeová" párty, kde vystoupí Soul Seduction z Rakouska. Další důkaz, že chceme být otevření všem, bez ohledu na věk, či stylovou příslušnost.

Když to tak poslouchám (a není to jen můj dojem), nevzali jste si příliš velký sousto, který navíc musíte absolvovat protentokrát bez pomoci sponzora?

Pokusíme se to všechno zvládnout, nic jinýho nám teď už nezbyde, ale k tvé otázce. Jednak máme volný ruce ve všem, co teď děláme, nikdo nás nesvazuje, což je určitě příjemný a navíc jsou i jiný možnosti, jak uspořádat párty. Při té příležitosti musím poděkovat všem mediálním partnerům, kteří nám vyšli vstříc, ať už je to váš server, Fan, Shadowbox, Bassline, X-Mag, Ultramix, Houser, nebo Rádio 1. Navíc veškerý zisk z barů jde opravdu nám, což je další pozitivní zpráva a ta souvisí i s tím, že sponzory máme takzvané skryté. Ti nám přispěli ve svých produktech za domluvených podmínek.

Když jsme u těch barů, tak nějak mě napadá myšlenka, že by tím pádem mohly hrozit vysoké ceny pití a navíc se bojím žetonů, na které si až příliš promotérů začíná nebezpečně zvykat.

Můžu tě ujistit, že ceny nápojů neporostou do horentních výšek a ještě pořád si myslíme, že žetonový systém je opravdu výhodný... Chce to jen umět odhadnout kapacitu.

A jak to bude dál? Máme zapomenout na Marlboro Roof Top Párty, Global Connection, C-Lounge a počítat do budoucna už jen s párty Instinktive Beat?

Rozhodně ne, k tomu abychom mohli Instinktive Beat pořádat, naše sponzorované akce jednoduše potřebujeme. Určitě příští rok počítáme i s našimi dosavadními partnery pro mamutí párty.

Dereku ještě mám na srdci poslední otázku. Instinktive Beat pořádáte vy jako Wax, vaše vydavatelství Beeswax Recordings a ještě Coast Of Bohemia. To je kdo?

Je to naše nové vydavatelství, taková sestřička Beeswax Recordings. Zatímco Beeswax se bude dál specializovat spíše na vinylové singly pro diskžokeje, Coast Of Bohemia by měli vydávat celá alba a jen na CDčkách. Prostřednictvím Instinktive Beat se budou moci zájemci s touto firmou detailně seznámit vůbec poprvé...

Já děkuju za příjemný rozhovor a určitě vás přijdu alespoň na jednu akci zkontrolovat, abych se přesvědčil, jestli jste skutečně dodrželi všechno, o čem jsme si povídali.

Já děkuju za rozhovor a těším se na Techno.cz crew na našich IBeat akcích.
 
Craig Richards, Lee Burridge, Funk D´void na první party festivalu Ibeat Funk D´Void Tyrant: Lee Burridge & Craig Richards Craig Richards, Lee Burridge, Funk D´Void na první party festivalu Ibeat Instinktive Beat - pražský mezinárodní festival taneční hudby

Flyer

 
flyer
 

Reporty

 
Instinktive beats Report z první party Instinktive Beats
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016