PARTYINFO

 

LUSINE

Datum konání:
15.04.2010 - čtvrtek
Místo konání:
Praha - NoD
Live:
Lusine, Fieldhead
Popis:
vstup 220/280 czk
 
1 čtenář Techno.cz byl na této akci
 
Lusine: "Otravuje mě, že lidé neberou pop vážně"
Americký projekt Lusine po Brně také v Praze
Pokud vám Pražákům bylo zatěžko trmácet se v listopadu do Brna na opravdu výtečný festival New New!, pak je tu pro vás další šance, ale tu už byste rozhodně neměli propásnout... Jeff McIlwain, který je v tom hudebním světě po léta znám mnohem více jako Lusine, totiž už 15. dubna představí v experimentálním prostoru Roxy/NoD živou podobu své loňské desky u značky Ghostly International - A Certain Distance! Ani tentokrát však nezůstane na jednom pódiu osamocen a v průběhu večera se tu o další dva hudebníky opře také Paul Elam alias Fieldhead, který tak rád kombinuje elektroniku s kouzlem akustických nástrojů... 
 
LUSINE A DVĚ TEČKY
Jeff McIlwain aka Lusine je dobrý příkladem toho, jak dělat přes deset let elektronickou hudbu a přitom se nenechat strčit do nějaké škatulky. Rodák z Texasu vystudoval v roce 1998 kalifornský institut CalArts, se zaměřením na elektronickou hudbu dvacátého století a zvukový design pro filmovou hudbu. Získané znalosti pak v praxi využil při komponování hudby pro filmy Snow Angels z roku 2008 (režie David Gordon Green, hrají Kate Beckinsale a Sam Rockwell) a Linewatch z roku 2009 (režie Kevin Bray, hrají Cuba Gooding Jr. a Omari Hardwick).



Poté, co se přestěhoval do Seattlu, začal vydávat na prestižním americkém labelu Ghostly International (mj. Dabrye, Matthew Dear, The Sight Below). V jednom z rozhovorů se Lusine přiznal, že v mládí poslouchal Led Zeppelin, Depeche Mode, Nine Inch Nails i The Cure, prostě všechno, co poslouchá každý normální puberťák. Zásadní zlom nastal až na střední škole, když na jednom školním rádiu poprvé slyšel breakbeat a house. Nic podobného do té doby neslyšel a postupem času jeho fascinace přerostla až v touhu dozvědět se, jak takovou hudbu může zkomponovat sám.

Samotný název projektu má dva možné výnamy, v arménském jazyce znamená "měsíc", po přidání apostrofu je to ve francouzšině "továrna" (L'usine - pod tímto názvem také debutoval v roce 1999). Někde mezi lunárním ambientem a hlukem tovární haly se nachazí i výsledný zvuk tohoto jednočlenného projektu. Experimentální strojové techno v měsíčních paprscích, propracovaná elektronika s robotický vokálem v tom nejjemnějším balení. Na jeho zatím poslední řadové desce A Certain Distance se ještě více přiklonil k jemnějším polohám a vznikla tak kolekce výrazných, hřejivých a zároveň i chytlavých songů, které se nečekaně dobře poslouchají jak v klubu, tak i doma. Experimental pop electronic pro 21. století. McIlwain také přispívá na nejrůznější kompilace nebo remixuje spřízněné projekty (mj. na labelech Mute, !K7, Kompakt, Asthmatic Kitty a Shitkatapult.)   

Lusine vystoupí společně s projektem Fieldhead 15. dubna v pražském klubu Roxy/NoD. Čekejte spojení inteligentní elektroniky a ambientu z jeho posledního alba A Certain Distance a možná i hitovku Two Dots..

Vybraná diskografie:
L'usine - L'usine (1999; Isophlux)
Lusine ICL – A Pseudo Steady State (2000; U-Cover)
Lusine ICL – Iron City (2002; Hymen)
Lusine - Serial Hodgepodge (2004; Ghostly International)
Lusine - Podgelism (2007; Ghostly International)
Lusine ICL - Language Barrier (2007; Hymen)
Lusine - A Certain Distance (2009; Ghostly International)

FIELDHEAD
Za elektornickým ambientním projektem Fieldhead se skrývá angličan P Elam (mj. působící také v kapele The Declining Winter). Po debutovém čtrnáctiminutovém EP Introductions, vydaném vlastním nákladem, vychází na podzim 2009 jeho první dlouhohrající deska They Shook Hands For Hours na labelu Home Assembly Music. Součástí je i druhý bonusový disk s remixy od projektů jako Machinefabriek, Jasper TX, Seaworthy nebo Library Tapes. Nejblíže má jeho zvuk k projektům jako Stars of The Lid nebo již neexistujícím průkopníkům z devadesátých let Labradford. Naživo přijede podpořen ještě dvěma hudebníky a čekejte spojení elektronických zvuků a ploch s akustickými nástroji.

Diskografie:
Fieldhead - Introductions (EP) (2008; Not on Label)
Fieldhead - They Shook Hands For Hours (2009; Home Assembly Music)

Předprodej:
V síti Ticketportál za 220,- Kč v Roxy, v jiných prodejních místek + poplatek
Na místě v den akce za 280,- kč
 

Reporty

 
Druhý report z Fieldhead & Lusine Report z vystoupení Lusine a Fieldhead od Myclicka
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016